Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 март 2016 година

Снимка: Полина Тодорова

Опасности от слани има през цялата седмица, като населените места покрай Дунав ще са в по- добра позиция, тъй като водата ще поддържа температурите по- високи. Това съобщи синоптикът в сектор "Метеорологично обслужване" на Хидро-метеорологичната обсерватория в Плевен Николай Ятански. Слани ще има в ранните утринни часове в местата на 20-30 километра навътре от реката.Силен вятър ще продължи да духа днес през целия ден, както и в сряда, и събота, като очакваните пориви са до 15 м/с, уточни синоптикът.Най- много дъжд в Северозападна България е валял вчера във Враца."За последното денонощие в Ново село са отчетени 2,3 л/ кв.м. За Видин са 3,6 л/ кв.м. За Враца- 25,5 л/ кв.м. и за Монтана- 22,2 л/ кв.м. В Кнежа- 14,8 л/ кв.м. За Лом дъждът е бил 6,8 л/ кв.м. За Оряхово -3,8 л/ кв.м. Неравномерно количество валеж, като покрай река Дунав е валяло по- малко", допълниха от Хидро-метеорологичната обсерватория.

Спиране на  валежите от дъжд и от сняг, който валя в планините очакват синоптиците.
Обстановката в област Монтана е спокойна. Няма преливащи реки и язовири. Пътят за Берковица ще бъде отворен, съобщи областният управител на Монтана, Ивайло Петров. През почивните дни река Бързия отнесе временното съоръжение край новостроящия се мост. Равномерно се изпуска вода от язовир "Огоста" край Монтана. Спиране на  валежите очакват синоптиците. В последните дни са измерени 60 литра на кв. м в равнинната част и 90 литра на кв. м, в  планинската територия от региона. С това е изпълнена месечна норма, съобщи Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана. На Петрохан и Дълги Дел валя сняг.

Язовирите в община Враца са пълни на 80 %. Това установи проверка, извършена през последните дни от експерти на общинска администрация в града. Инспектирани са всички язовири и реки на територията на Общината. При проверката е констатирано, че няма опасност от скъсване на стената на яз. "Мраморчица". В момента на 100 % е отворен основният изпускател и водата излиза през преливника. На яз. "Девене" също е отворен кранът, водата прелива и се поема от яз. "Три кладенци", чийто изпускателен кран е отворен на 100 % и не прелива. Експертите от Община Враца са категорични, че той може да поеме още вода при продължителни дъждове. Язовирите "Сухия Скът" и "Косталево" са празни. При извършените проверки по селата в Община Враца е установено, че в с. Бели извор от подпочвени води са наводнени дворовете и избените помещения на 9 къщи. Общината е подала сигнал на тел. 112. До 48 часа служителите от  Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Враца ще предприемат действия за изпомпване на водата. В с. Баница, вследствие на проливните дъждове, е разрушена оградата на църквата в населеното място и са наводнени две къщи. В с. Власатица са пострадали детската градина и две къщи. Кметовете и на двете населени места са започнали изпомпването на водата от наводнените обекти.

Обстановката в град Мизия е спокойна. Нивото на река Скът се понижава и днес е 246 сантиметра. Това съобщи заместник- кметът на общината Николай Нековски, който определи информацията, появила се в интернет за проблеми с електрозахранването и водоснабдяването в града, като злонамерени слухове:"Това са някакви слухове, не знам от къде черпите такава информация. Относно електрозахранването на централно ниво е имало авария, централна, не по по наши причини. Два часа сутринта, от 5:45 часа до към 8 и нещо не е имало ток. В момента е възстановен и няма никакъв проблем. А водата я няма, защото чакаме "ВиК"- Враца да дойдат, да проверят дали състоянието на кладенеца е добро, да бъде питейна водата и за това е спряна, а не че е аварирало. Кладенецът е в разливаемата част на реката, където се е разляла водата и искат да проверят дали е годна за пускане по канализацията." Нивата на реките се наблюдават денонощно, не само в община Мизия, но и в още три съседни общини - Хайредин, Борован и Бяла Слатина. Общината е в постоянна връзка с  дружеството "Напоителни системи", посочи още Николай Нековски.

Затруднено е движението по пътя Мездра-Зверино, при втория тунел между Лютидол и Черепиш, поради срутена скална маса. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се извършва двупосочно в едното платно. Водачите да се движат с повишено внимание.

Парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения организира дебат за нерегламентираните състезания с автомобили по пътищата на страната, съобщават от пресцентъра на Народното събрание. Форумът ще се състои утре от 14.00 часа. В него ще участват депутати, представители на държавната и местната власт, както и на неправителствени организации.

Правителството не се е отказало от изграждането на инфраструктурните проекти за скоростен четирилентов път и модернизиране на ж.п. линията Видин-София, те са приоритетни. Това каза на пресконференция във Видин народният представител Владимир Тошев. Проблемът е, че средствата, предвидени в Оперативната програма "Транспорт" за целия период 2014-2020, няма да стигнат за тяхното реализиране. Търсят се варианти за финансиране на скоростния път Видин- София и ж.п. линията по плана "Юнкер", уточни Владимир Тошев.

Асоциация по водоснабдяване и канализация - Видин сключи с държавния и единствен в региона воден оператор договор за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, както и за предоставяне на ВиК услуги на потребителите срещу заплащане, съобщиха от областната администрация. Подписите си под документа сложиха областният управител Момчил Станков, в качеството си на председател на Асоциацията по ВиК, и инж. Георги Владов, управител на ВиК ЕООД - Видин. Решението за договора бе гласувано единодушно от Общото събрание на Асоциацията по ВиК, свикано днес от областния управител. Заседанието протече при пълен кворум, с участието на упълномощените от общинските съвети кметове на общините Видин, Белоградчик, Димово, Кула, Ново село, Ружинци и Чупрене. Присъстваха и държавни експерти от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Договорът е разработен от МРРБ по проект "Подкрепа на реформата в отрасъл ВиК", финансиран по Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г." с цел подпомагане дейността на Асоциациите по ВиК при прилагане на Закона за водите и осъществяването на реформата в сектор ВиК. Срокът на договора е 15 години. Чрез него ще се осигури подобряване на състоянието на инфраструктурата, по-високо качество и ефективност на ВиК системите, възможност за усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз и постигане на съответствие с европейските директиви в областта на питейните и отпадъчните води.

НАП припомня, че, ако подадат декларациите си по електронен път до 31 март 2016 г., физическите лица могат да ползват 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация. До този момент в цялата страна са подадени 73 700 данъчни декларации. 353 декларации са постъпили в НАП Монтана по електронен път. 193 от тях са подадени с персонален идентификационен код, а 160- с електронен подпис. В офиса на НАП- Видин са подадени 1 250 годишни декларации, като 280 от тях са подадени по електронен път.

Община Берковица започна работа по нови проекти, които да бъдат финансирани със средства от европейските фондове. Подготовка започва на документацията за кандидатстване за повишаване на енергийната ефективност на сградите на общинската администрация и на Районното управление на полицията. Енергийно и техническо обследване, т. нар. паспортизация, трябва да се направи първо, за което ще са необходими средства на стойност 8 887,52 лева с ДДС. Парите ще бъдат дадени от кметството по решение на Общинския съвет в Берковица. Предложението ще бъде изработено от експертите на местната администрация.Второто предложение, което подготвя администрацията, е във връзка със закриване и рекултивация на съществуващо общинско депо за битови отпадъци на територията на общината, местност "Блеов чифлик". Сметището не отговаря на изискванията, поради което със специална заповед на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите- Монтана е наредено неговото премахване. Общината ще кандидатства за безвъзмездна финансова помощ от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към Министерството на околната среда и водите.

Кандидатът на ГЕРБ за кмет на село Крапчене, област Монтана- Илияна Трайкова е избрана на първи тур на проведените вчера, 13 март, избори. Тя е получила 178  действителни гласове. Останалите три села от Северозапада, където се проведоха избори, отиват на балотаж. Хората не успяха да си изберат кмет на първи тур във видинското село Септемврийци, врачанското с. Софрониево и монтанското с. Буковец. Втори тур на изборите ще се проведе тази неделя, 20 март. Анжела Георгиева от ДПС и Красимир Иванов от ГЕРБ отиват на балотаж в село Септемврийци. Димитър Петров от Българска нова демокрация и Виргиния Стоянова от ГЕРБ ще се борят за кметския стол в село Буковец. Трима кандидати участват в новите избори за кмет на село Софрониево. Демира Димитрова, издигната от ГЕРБ, която е получила 384 действителните гласове, води на първи тур, следва кандидатът на НДСВ Павко Маринов с 325 гласа. Трета, с 213 гласа, остава Теменужка Желязкова, издигната от Движението за радикална промяна "Българската пролет".

Полицаи от Плевен излязоха на протест. Синдикалната федерация на служителите в МВР организира събрание на открито пред сградата на Областната дирекция от 17.40 ч. до 19.00 ч. Заявеното от политическото ръководство на Министерството, за съгласуваност на измененията в Закона за МВР със синдикалните организации, не отговаря на истината. Това каза Димитър Хайтов, председател на синдикално дружество при Второ РПУ в Плевен. Въпросът е принципен и това не е само протест срещу орязване на петте дни отпуск и намаляване на обезщетенията с осем заплати при пенсиониране за новоназначените - това е позицията на полиците.

На 17 март в Чипровци ще пристигне унгарска делегация. Посещението е по повод Националния празник на Унгария, каза директорът на Историческия музей в Чипровци Анюта Каменова- Борин. Делегацията ще се срещне в 11 часа с кмета на Общината Пламен Петкова, след това ще се проведе и ритуалът пред паметника. Предвидено е да се изнесе и музикално- поетичен рецитал в памет на унгарската революция. Паметникът в Чипровци на Стефан Дуньов е единствен в България. Открит е преди 3 години и дарение от Унгария.

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани в страната през януари 2016 г., са се увеличили с над 9% в сравнение със същия период на миналата година, информират от Националния статистически институт. Най-голямо увеличение на нощувките се наблюдава в местата за настаняване с 3 звезди. В област Видин са функционирали 22 места за настаняване, в които през месеца са реализирани 82 000 лв. приход от нощувки. За Враца данните са- 24 места за настаняване със 120 000 лв. приход от нощувки, и за Монтана- 23 места за настаняване, нощувките през януари са за 82 000 лева.

Видинското училище "Любен Каравелов" стана големият победител в съвместната информационно-образователна инициатива на "Екопак България" и Община Видин - "Стани Екогерой! Научи всички вкъщи да събират разделно". В играта участваха повече от 1300 деца от 11 училища. Видинският кмет Огнян Ценков връчи наградата за училището - мултимедиен проектор и грамота. Индивидуалните награди раздаде техническият директор на "Екопак", инж.Румен Шурлиев. Кристина Крумова от СОУ "Любен Каравелов", Иван Милков - СОУ "Цар Симеон Велики", Никола Николов - ОУ "Отец Паисий", Петър Петров - ОУ "Иван Вазов", Силвия Борисова - СОУ "Св.св.Кирил и Методий" -получиха таблети. Два ваучера за покупка от верига магазини за електротехника си спечелиха двама ученици Вероника Велизарова и Марио Димитров, а за най-малките имаше книги.

Не насаждайте раздор между етносите, призова председателят на Сдружението на етническите румънци в България Иво Георгиев в отговор на реакциите срещу писмото на румънския евродепутат Моника Маковей, в което тя се оплаква от неспазване на правата на румънската общност в България. В България има етнически румънци и това сме ние, добави Иво Георгиев и посочи, че сдружението, което оглавява, е с над 3 200 членове. Историкът от Козлодуй, Николай Пачев заяви, че румънският етнос населява българските земи от хилядолетия и винаги е имал конструктивна роля в обществото.

Националната кампания "Право на зрение" гостува във Видин. Тя цели предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи. Кампанията е фокусирана върху двете най-значими очни заболявания - глаукома и катаракта. По повод Световната седмица за борба с глаукомата информационна беседа за заболяването проведе д-р Борислав Милчев, началник на Отделението по очни болести в МБАЛ "Света Петка"- Видин. Беседата на д-р Милчев започна в 17:30 часа в заседателната зала на Общински съвет. Присъстващите ще получат талони за безплатен преглед и ще могат да задават въпроси към специалиста. Партньори на инициативата са Общината и Съюзът на слепите във Видин. Тя е подкрепена и от Пациентска организация "Глаукома" и Национална глаукомна асоциация.

Възрастен мъж във Враца пострада след като беше нападнат днес от кучето си, порода ротвайлер, съобщават от полицията. 75-годишният човек е откаран в МБАЛ "Хр. Ботев" за оказване на медицинска помощ. Полицаи са спасили мъжа, като са стреляли по кучето. Инцидентът е станал около 10:30 часа, в двора на частен имот на ул. "Кирил и Методий" в града.  Полицейски патрул чул виковете за помощ. Полицаите се притекли да помогнат, като се опитали да отделят кучето от мъжа. Те трябвало да стрелят по животното, за да спасят живота на човека, добавят от полицията. Полицаите извикали веднага след това ветеринар на Община-Враца.

Прояви, посветени на Международния ден на франкофонията, който е на 20 март, неделя, има от днес до петък във Враца. Те започнаха с дефиле и танци пред читалище "Развитие" в града. Програмата включва и викторина, посветена на Седмицата на франкофонията. Изложба "Аз рисувам Франция" ще бъде открита утре, 15 март, във фоайето на читалището от 12:30 часа, като отличилите се ще бъдат наградени. Кръгла маса на тема: "От Алафрангата до Франкофонията" е предвидена за сряда от 17 часа в Окръжна библиотека. "Виктор Юго и Иван Вазов"- влияние на френския романтизъм върху българската литература"- бинарен урок с ученици от СОУ "Васил Кънчов" ще се проведе в четвъртък от 10:30 часа. Концерт на Държавна филхармония Враца, посветен на Международния ден на франкофонията ще започне в 18:30 часа. Празничен спектакъл в ЕГ "Йоан Екзарх" и засаждане на дръвчета на Алеята на франкофонията ще се състои в петък от 12:30 часа.

12-класниците, които желаят да бъдат допуснати до държавни зрелостни изпити, трябва да подадат заявления до директора на училището, в което се обучават. Крайният срок е 18 март, каза председателят на Регионалната комисия за организиране и провеждане на изпитите във Видин Иглика Филипова и добави:"Лица, които са придобили правото да положат държавни зрелостни изпити през минали учебни години, но не са ги положили успешно, подават заявление до директора на училището, в което са се обучавали. А в случаите, когато те са преобразувани или закрити, до началника на Регионалния инспекторат по образованието. Лицата, желаещи да положат изпит по общообразователен предмет, невключен в дипломата за средно образование, отново подават заявление до Регионалния инспекторат по образованието, а изпитите се полагат в посочено от началника на инспектората училище."Зрелостниците трябва да посочат в заявленията, че освен на матурата по български език и литература, ще се явят и на второто задължително препитване, както и дали ще държат трето по желание. Те могат да избират за втори, както и за изпит по избор, между 8 учебни предмета."Математика, физика, химия, география, история, биология, философски цикъл и чужд език. До 17 май учениците ще получат служебна бележка за допускане до държавен зрелостен изпит и ще бъдат обявени списъците с разпределението на зрелостниците по училища, сгради и зали."Изпитите за промяна на окончателната оценка ще се проведат след края на учебните занятия, които приключват на 13 май. Задължителният зрелостен изпит по български език и литература ще бъде на 18 май. Вторият е на 20 май. Изпитите по желание ще са от 26 май до 1 юни.

Моноспектакълът "Забравени от небето" на Светозар Кнезовски - Заро гостува на сцената на Драматичен театър- Видин. Представлението ще се играе днес, от 19 часа. Това съобщи за Радио ВИДИН директорът на театъра Ирина Флорова - Капелова:Много е интересен. Той не прилича на театрален спектакъл, по-скоро на литургия, нещо, което наистина докосва духа.Спектакълът вече веднъж е гостувал във Видин, в рамките на фестивала "Дунавски вълни", когато е игран в Синагогата. Режисьор е Кристиана Бояджиева. Светозар Кнезовски - Заро ще репетира следващия си спектакъл "Варава" на видинска сцена под режисурата на Веселка Сярова и най-вероятно тук ще е премиерата на пиесата, каза още Ирина Флорова-Капелова.

Започна Великият пост. За да пречистим тялото и душата си в следващите 40 дни преди Възкресение Христово, не трябва да консумираме блажни храни - месо, яйца, млечни продукти и риба, а да се храним само с растителни продукти.Великият пост е най-строго спазваният в годината - обясни председателят на видинския храм "Света Петка" и енорийски свещеник в катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски", архимандрит Самуил. В следващите 40 дни не се разрешават венчавки и всичко свързано с радости и увеселения. Великият пост продължава до 1 май.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Вандали нанесоха щети в Кула

Неизвестни извършители са съборили новите скамейки на стадиона в Кула само два месеца след поставянето им, съобщи председателят на Общинския съвет Димитър Цанков. Това е поредният вандалски акт , насочен към общинската собственост, който не само нанася материални щети, но и е израз на неуважение към труда и усилията на много хора, допълниха от..

публикувано на 14.08.24 в 14:26
Представители на Община Враца и пожарната дадоха брифинг заради пожара в регионалното депо.

Потушен е пожарът в депото край Враца

Потушен  е пожарът , който избухна вчера в регионалното депо за твърди битови отпадъци край село Костелево , това стана ясно на извънреден брифинг пред Община Враца. От местната управа съобщиха подробности за действията през последните 12 часа. На 13 август в 18:55 часа служители на депото забелязват пламъци и подават сигнал до Пожарна..

публикувано на 14.08.24 в 13:55

Врачанският митрополит ще оглави богослуженията за празника на Черепишкия манастир

Утре, 15 август, е един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица . Голяма Богородица е и храмов празник на най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично“ . Празничните богослужения в светата обител ще започнат тази вечер в 18:00 часа с архиерейска вечерня с..

публикувано на 14.08.24 в 13:00
Димитър Велков, общински съветник

Димитър Велков: Върви се към затваряне на "Ел Би Булгарикум" във Видин

Видинският общински съветник Димитър Велков от местна коалиция "Левицата" алармира, че има вероятност производствената база на държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" в крайдунавския град да бъде затворена . Той се позова на интервю с изпълнителния директор на дружеството Живко Живков , дадено за Българската телеграфна..

публикувано на 14.08.24 в 12:45

Рекордни приходи от местни налози през юли отчита Община Монтана

За рекордни приходи от данъци през юли съобщават от Община Монтана . Почти 1 милион лева са влезли в хазната. Общо 960 000 лева от имуществени данъци и такса смет са събрани само през минали месец в община Монтана, съобщи кметът Златко Живков : "450 000 лв. беше миналата година през юли събираемостта на имуществени данъци и такса смет, а през този..

публикувано на 14.08.24 в 12:00

Полицията разследва сигнал за отвличане на млада жена от Вършец

Служители на полицията във Вършец изясняват случай на отвличане на 28-годишна жена от курортния град, съобщават от Областната дирекция на МВР в Монтана. Сигналът за покушението е подаден вчера, 13 август, в 23:30 часа от майката и бащата на потърпевшата. Те заявили, че тя е пътувала с лек автомобил към град Враца, заедно с брат си и сестра си, на 23..

публикувано на 14.08.24 в 11:27

Автомобил и трактор се удариха край Брегово

Лек автомобил и трактор са катастрофирали по пътя Видин-Брегово . Инцидентът е станал вчера, 13 август, около 09:00 часа.  Колата, шофирана от 52-годишен жител на с. Майор Узуново, движейки се в посока областния град при излизане от десен завой се блъснал в извършващ ляв завой към полски път трактор, управляван от 32-годишен бреговчанин...

публикувано на 14.08.24 в 10:50