Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 март 2016 година

Национално изложение Български панаир на модата Видин`2016, 14-19 март
Снимка: Радио Видин
Отбелязваме Световния ден на правата на потребителя днес, 15 март. Датата се чества от 1983 г., когато на 39-ата сесия на Общото събрание на ООН са приети Основни насоки за защита на потребителя. Денят се отбелязва в България от 1991 г. Знаят ли правата си- това попитахме в анкета видинчани: "Не недостатъчно, така както трябва... В търговската мрежа не приемат рекламации. Когато закупиш нещо, което се окаже, че не е това, което си търсил, не можеш да го замениш, не можеш да го върнеш... Знам си правата като потребител... Знам си правата и като потребител, и като гражданин. Аз съм стар. Знам си правата и задълженията, но нито едното изпълнявам добре, нито другото." Проблем е, че невинаги потребителите знаят какви са правата им и как да потърсят защита, например при защита на правата на пътниците, каза Игнат Арсенов, директор на Европейския потребителски център в България. "Все повече и повече права имаме. Първоначално, от 2004 година, имаме права във въздушния транспорт, а тук от година- две вече имаме във всички видове транспорт - морски, речен, шосеен, железопътен. Пътниците не са много добре запознати с тези права. Средно в Европа 66% от хората не знаят техните права, като пътници. В България техният процент е много по- голям. Пътят за защита на правата е първо да си ги знаем."


Воден режим е въведен от вчера в Мизия и село Войводово. Причината е, че 3 от 4-те кладенци, захранващи с питейна течност общинския център и 4-те околни села, са залети. Вода за Мизия се осигурява по канализацията няколко часа на ден, а през останалото време се доставя с водоноски. Водата трябва да се оттегли, за да се изпомпат кладенците, а това може да отнеме и месец, каза за Радио ВИДИН директорът на "ВиК"-Враца Ангел Престойски. Проблеми има и в село Ботево, където водоизточникът също е наводнен. Режим на водата обаче все още не е въведен. Водният режим се очаква да бъде отменен при спадането на нивото на река Скът, съобщи кметът д-р Виолин Крушовенски. Според него, драма със ситуацията в Мизия не може и не бива да се прави, тъй като обстановката в града и общината се нормализира. Очаква се след падането на нивото на река Скът да се изпомпа течността от наводнените кладенци, да се направят лабораторни изследвания и ако водата е годна за консумация, да бъде пусната по мрежата на "ВиК". Прогнозата на метеоролозите е в следващите дни да не вали, а от "Басейнова дирекция" идват оптимистични данни за застой в речното ниво на Скът.

Обстановката в община Мездра е спокойна след продължителните валежи от дъжд през последните дни, заявиха от общинска администрация. Нивото на река Искър в района е повишено в нормални граници, същото е положението с по-малките реки - Моравишка и Боденска, а деретата са почистени добре, допълват от местната управа. Нивото на язовир "Върбешница" е 180 см- под максималното ниво, а на "Крапец" и "Долна Кремена" и по-ниско. Вода от тях се изпуска контролирано и на този етап няма риск от наводнения. Община Мездра е поискала средства от Комисията по бедствия и аварии за одълбочеване на 1700 метра от коритото на река Моравишка, която създава проблеми при обилни дъждове през последните години. От общината наблюдават обстановката внимателно, тъй като миналата година на 24 май беше обявено бедствено положение. Припомняме, че тогава беше блокирано движението по път Е-79 между Мездра и Моравица,свлачища затвориха пътя между Ребърково и Лютиброд, за село Лютидол, при село Игнатица и ж.п. линията между Мездра и Руска бяла. 17 жилищни и обществени сгради, и ОДЗ 1 в града бяха наводнени, беше отнесена подпорна стена в село Боденец - щети за около 370000 лева.

"Резултатите от представените презентации показват, че Община Враца е с най-добре развитите социални услуги в региона", коментира след форума координаторът на Националния алианс за социална отговорност Петя Маркова. Форум на тема "Междуинституционално партньорство - гаранция за качество на социалните услуги" се проведе в града под Околчица. Общият брой на предоставяните социални услуги от Община Враца  е 14, като 13 от тях са делегирани от държавата дейности, а 1 - от местна дейност и това е Центърът за временно настаняване.

Център за предоставяне на интегрирана социална услуга започна работа в Берковица. Трудови договори бяха подписани с десет социални работници (на снимката). Броят на заетите там тепърва ще се увеличава след приключването на досега действащата услуга "личен асистент" по програмата "Нови алтернативи" - обясни за Радио ВИДИН заместник-кметът Радослав Найденов. Финансирането е в размер 496 846,00 лева от схема за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Независим живот". Бенефициент е Община Берковица. Проектът е с продължителност 21 месеца. Общо потребителите ще бъдат 86.  Това са хора, които не могат да се обслужват сами и са самотно живеещи. По този начин ще се подобри качеството им на живот и ще се интегрират в общността, в същото време ще се намери работа на безработни в ролята им на социални асистенти.

Областният управител на Видин Момчил Станков се срещна днес с двама експерти по горите от област Ортенау в германската провинция Баден-Вюртемберг, съобщават от областната администрация. Евалд Елзесер и Петер Шмидерер са на четиридневно посещение в региона, за да огледат и анализират състоянието на горските масиви, пострадали най-сериозно при обледяването през зимата на 2014-2015 г. Обиколката им включва общинския и държавен горски фонд на територията на общините Белоградчик и Чупрене. С посещението на немските експерти стартира проект "Шварцвалд отговаря за горите на Видин", който областните администрации на Видин и Ортенау ще реализират в рамките на споразумението си за партньорство, датиращо от 2011 г. Проектът е иницииран от областния управител на Ортенау - Франк Шерер, и е финансиран от Министерството на земеделието в провинция Бюден-Вюртемберг. Целта е да се набележат необходимите мерки за преодоляване на щетите, причинени от природни бедствия, като обледяване, ветролом и др., в горски фонд на територията на област Видин.

Интересна идея е хрумнала на работещите в библиотеката при НЧ "Просвета 1925 Мездра". Те подаряват преснимана корица от книга, издадена през далечната 1933 година, на която са записани "10 заповеди за книгата" на всички първокласници, които прекрачват за първи път прага на библиотеката. Така малките ученици разбират, че трябва да пазят книгите като зеницата на окото си, да не ги пипат с мръсни ръце, да не ги драскат, тъй като ще бъдат четени от още мнозина читатели.

Община Враца отново напомня на собствениците на домашни любимци- кучета, че е забранено разхождането на кучетата на територията на детски градини и училища, здравни заведения, както и на детски площадки, съобщават от местната управа. Разхождането на четириногите в градските паркове и градини също е забранено. Домашните любимци може да се извеждат само на одобрените и определени за целта алеи, като собственикът упражнява постоянен непосредствен контрол за избягване на евентуални конфликти.

Хората от мездренското село Лютиброд отдавна нямат цифров сигнал, след като отпадна аналоговият на телевизията. Те са принудени да се справят сами с проблема- или със сателитни чинии, или с кабелна телевизия. Оплаквания при кмета на селото Иван Коцев са правени неведнъж, а той от своя страна е предал оплакванията в Общината, но до сега никакви мерки не са предприети.

Четвърто заседание ще проведе Областният консултативен съвет по животновъдство във Видин в сряда. Заседанието е открито, каза Таня Цолова- секретар на Консултативния съвет: "На заседанието ще бъдат обсъдени различни схеми и мерки от ПРСР, наредби и измененията в тях; изменения в нормативната уредба при здравеопазване на селскостопанските животни; ще бъдат разгледани и отговори на въпросите, поставени на предходното заседание." Заседанието на Консултативния съвет по животновъдство започва в 10 часа в конферентната зала на Растителна защита. На предишната среща са разглеждани въпроси за необходимостта от сформирането на местни сдружения на животновъдите, както и предложение за провеждане на семинар за новите технологии, приложими в малка животновъдна ферма. Всички поставени въпроси ще бъдат придвижени до министерството на земеделието за отговор, уточни Таня Цолова.

Подготовката за 24-то издание на Международния детски фестивал на изкуствата "Лачени обувки" започна в Берковица, съобщиха от Общината. Той ще се проведе от 26-29 май 2016 г. Детският форум се организира от Община Берковица и НЧ "Иван Вазов - 1872". Фестивалът ще е с конкурсен характер и в него могат да участват деца до 16-годишна възраст. Детският форум на изкуствата ще има четири раздела - забавна песен, модерни танци, детски театър и рисунка. Три възрастови групи за индивидуалните изпълнители и конкурс за вокални състави ще има в раздела за забавна песен. Участниците тази година ще рисуват на тема "Детски свят в багри" като рисунките се изпращат до 13 май.
5 май 2016 г. е крайният срок за изпращане на заявките за участие във фестивала. Изпълнителите ще бъдат оценявани от професионално жури и в четирите раздела. Гала концертът ще е вечерта на 28 май.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30