Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За върнатия смисъл на празника "Прошка"

Повреденият при почистването паметник е възстановен, покоят на мъртвите върнат, а човечността и добрият тон в деня на "Прошка" помириха всички участници в конфликта

4
Снимка: Светла Бондова


Ще ви разкажа за една история, която започва с масов трудов ентусиазъм, преминава през остър конфликт и завършва с хубав край. Тя започва в събота- 12 март, когато между 50 и 70 служители почистват гробищния парк на видинското село  Ново село. За акцията ви разказахме още същия ден, в новините на Радио ВИДИН. За последните 40 години такава инициатива в селото не е имало и резултатът от почистването бе впечатляващ. На поканата за участие на цялото население се отзоваха новоселяни, броящи се на пръстите на едната ръка.

Много снимки бяха поместени в новоселските групи във Фейсбук.

На другия ден обаче снимки във Фейсбук разкриват и другата страна на това добро дело- счупен надгробен паметник. Преди две години светът се затваря за една вдовица между четирите стени на дома й и гроба на  прекрасния й съпруг. За красивия мраморен паметник тя е дала внушителна сума, спестена от вдовишките пари. Убедена е, че паметникът е счупен по време на трудовия ден. Първо, защото на Задушница го е оставила здрав. После, защото непосредствено до него е изрязана черница. И накрая поне още един надгробен паметник, счупен в основите си, е изхвърлен в края на гробището, където са работили.
 
Гробищен парк в Ново село, Снимка: Светла БондоваКонфликтът между общинарите, които са подели хубавата инициатива в навечерието на обичая "Прошка", и очакват признание за добре свършената работа, и разрушения свят на вдовицата, прекарала инфаркт, бързо назрява. Никой не признава, че може в работата да са допуснати грешки. Разменени са остри думи, прелитащите искри се превръщат в светкавици. Дарина Таскова потърси съдействие от мен, като представител на Радио ВИДИН, за разрешаването на проблема. Записах горчилката й. Прие ме и кметът на Общината  Георги Стоенелов, който не пожела да бъде записан. Разговорът ни бе продължителен. Засегна свършената работа и участниците в трудовия ден, благодарение на което са освободени нови 10 места в района между новото и старото гробище; обидата, че новоселяни не са излезли; условията на новата Наредба за гробищния парк, влязла в сила от 01.07.2015 година, целяща да въведе ред и да превърне гробището действително в добре поддържан парк с чисти алеи; задълженията на близките за поддържането на гробните места.
 
В крайна сметка конфликтът бе разрешен. Още на другия ден бяха изпратени работници, които възстановиха паметника, като укрепиха по-здраво отлепената част. Конфликтът започна с това, че гражданин поиска да бъдат спазени правата му. Бе разрешен, защото бе поискано мнението на обществеността в мрежите, защото бе потърсен контролът на медиите. И защото надделя човечността, толкова необходима в наше време.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00

Фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" ще бъде открита в Берковица

Берковица ще бъде открита фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" днес, 19 юли.  Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има своята..

публикувано на 19.07.24 в 13:00
Спасителите демонстрираха пожарната техника пред деца в Кула вчера, 18 юли.

Пожарната в Кула: Спокойна е обстановката към момента

Към настоящия момент ситуацията е спокойна, няма предпоставка да бъдем неспокойни на територията на четирите общини, каза за  Радио Видин главен инспектор Йосиф Йосифов , началник на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“- Кула която обслужва общините Кула, Грамада, Макреш и Бойница.  „Засега обстановката е..

публикувано на 19.07.24 в 12:00

Кои са правилата за пожарна безопасност през лятото

От 8 до 18 юли 2024 г. огнеборците от пожарните служби във Видин, Белоградчик и Кула са участвали в потушаването на 43 пожара – седем от тях с материални загуби, съобщават от Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН). Пожарите без материални щети – в сухи треви и храсти, отпадъци и стърнища в региона, са били..

публикувано на 19.07.24 в 11:36

Шофьор е с множество фрактури след катастрофа във Враца

Мъж на 53 години от Враца пострада при катастрофа вчера, 18 юли, във Враца. Инцидентът е станал между два товарни автомобила  на кръстовище в града около 14:30 часа . Пострадалият шофьор на едно от превозните средства е настанен  с множество фрактури в хирургичното отделение на болницата.  Причините за катастрофата се изясняват. Пробите за..

публикувано на 19.07.24 в 11:20

Музейко гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ днес и утре, 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до..

обновено на 19.07.24 в 09:49

Пет училища в област Видин търсят нови директори

Конкурс за директори на пет училища в област Видин обявиха от Регионалното управление на образованието . За град Видин вакантни са местата за директор на две професионални гимназии - по туризъм "Михалаки Георгиев" и Професионалната техническа гимназия "Васил Левски", както и за Основно училище "Любен Каравелов". Нов ръководител се търси и за..

публикувано на 19.07.24 в 09:40