Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ПМГ "Акад. Иван Ценов" Враца стана на 45!

16
Снимка: Жоро Александров

Природо-математическата гимназия "Акад. Иван Ценов" отбеляза 45-годишнината от създаването си. Събитието препълни големия салон на Драматично-кукления театър във Враца с ученици, бивши възпитаници на школото, учители. Сред официалните гости бяха евродепутатът Владимир Уручев, областният управител Малина Николова, кметът Калин Каменов и началникът на образователния инспекторат Галина Евденова. Учениците представиха грандиозен спектакъл- "Планетата на приятелите", който съчета на сцената модерен балет, класически театър, песни и танци.

"Има празници с вечен и непреходен характер. Такъв празник е годишнината от създаването на едно училище. Вече 45 години природо-математическата гимазия е една от емблемите на град Враца. Спокойно мога да кажа, че постигнахме и надминахме своите амбициозни цели, защото днес ПМГ "Акад. Иван Ценов" наистина е "училище на бъдещето", създаващо щастливи и уверени млади хора", каза в словото си директорът на училището Татяна Василева.

Кметът Калин Каменов връчи на директора на гимназията Татяна Василева грамота и плакет на Община Враца, с който удостоява ПМГ "Акад. Иван Ценов" за издигане престижа на образованието в региона и утвърждаване на училището като средище на иновативност и успешни модели.

ПМГ Акад. Иван Ценов на 45 години, Снимка: Жоро Александров"Мили ученици, всички знаете, че основните елементи на математиката са събиране и изваждане. По-рядко използвайте изваждането и то за да премахнете лошото, агресията и трудните моменти. Пожелавам Ви повече да прилагате събирането - да събирате приятелства, които съм сигурен, че имате в училище, да събирате награди и постижения, свързани с Враца и с Вашето професионално развитие. Не забравяйте, че когато пораснете имате дълг към това училище. Бъдете горди възпитаници на Природо-математическата гимназия. Честит празник и успех!“, така Калин Каменов приветства присъстващите на празника.

Поздравителни адреси бяха получени от министъра на образованието Меглена Кунева, председателя на парламентарната комисията по образование и култура Милена Дамянова, от Иван Ценов- внук на патрона, от заместник председателя на Народното събрание Явор Хайтов, народни представители, директори на образователни и културни институции и др. Концертът продължи с рецитали, музикални и танцови изпълнения на талантливи възпитаници на гимазията.

Преди тържествения концерт множеството премина по централните улици, водено от духовия оркестър към Центъра за работа с деца.

По-рано през деня, в знак на признателност и преклонение, ученици поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на акад. Иван Ценов.

ПМГ Акад. Иван Ценов на 45 години, Снимка: Жоро АлександровМероприятията, посветени на патронния празник на ПМГ, започнаха още миналата събота със спортно събитие. Една от най-значимите прояви обаче бе ХVІ Национална ученическа конференция към БАН, където възпитаници на Гимназията и техните научни ръководители получиха награди за отлично представяне.

Като част от тържествената програма бяха проведени тематични изложби с ученически творби, състезания по математика, български език, чужди езици и спорт. Проведе се фотоконкурс на тема "Училището през моя обектив", конкурс за есе "Ролята на училището в информационния век" и изложба на рисунки, също посветени на празника.

Учениците имаха възможност да направят и виртуална разходка в Европейската организация за ядрени изследвания (CERN), която е най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици.

В навечерието на 24 май- Деня на славянската писменост и култура, ще бъде издаден алманах с произведения на различни поколения възпитаници на елитното училище.

Вижте още

Снимката на 23 януари 2020 година

Второкласници от мездренското училище "Св.Св.Кирил и Методий" поставиха 14  къщички  за птици . Новите домове са предназначени за синигери, зидарски дърволазки, полско врабче и други дребни птици. Два случая на грип са регистрирани в област Враца. Това стана ясно от първото заседание на Областния оперативен щаб за борба с грип и остри..

публикувано на 23.01.20 в 17:55

Видинският окръжен съд остави за постоянно в ареста обвинения за смъртта на Теодор

Състав на Видинския окръжен остави за постоянно в ареста обвинения за убийството в центъра на Видин на 19 януари. Съдия Светла Стоянова определи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за 48-годишния Александър Стоянов. Той е обвинен, че на 19 януари е причинил смъртта на 31-годишния Теодор след скандал в заведение в центъра на града...

публикувано на 23.01.20 в 17:30

Младежи ще помагат на свои връстници във Видин по пилотна програма срещу дрогата

Национална програма за ограничаване употребата на психо-активни вещества в горен курс на образование ще стартира пилотно в две училища във Видин . Тя е под наслов "От връстници за връстници" и се изпълнява в 12 града в страната. От Общинският съвет по наркотични вещества в продължение на два дни обучаваха доброволци от П рофилираната..

публикувано на 23.01.20 в 17:07

Второкласници поставиха къщички за птици в Мездра

Второкласници от мездренското училище "Св.Св.Кирил и Методий" поставиха 14 къщички за птици. Класен ръководител на учуниците е  Мирослава Медньова, децата  участват  в клуб "Приятели на природата" към група "Занимания по интереси".  Новите домове са предназначени за синигери, зидарски дърволазки, полско врабче и други дребни птици. Децата с..

публикувано на 23.01.20 в 16:10

Хидролози търсят вода в община Георги Дамяново

Подаваната вода за питейни нужди в община Георги Дамяново е с повишено съдържание на арсен. Проблемът с водоснабдяването е от години, призна кметът Нина Петкова, затова има идея за изграждането на нов довеждащ водопровод от Дълги Дел до Монтана.   Петкова е провела среща с управителя на ВиК Монтана, ангажирала е хидролози да търсят подземни..

публикувано на 23.01.20 в 15:58

Два случая на грип във Враца, няма данни за грипна епидемия

Два случая на грип са регистрирани в област Враца. Това стана ясно от  първото заседание на Областния оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания, председателствано от о бластния управител Малина Николова. На заседанието бе представена  събраната, анализирана и актуална епидемиологична информация, бяха планирани профилактични и..

публикувано на 23.01.20 в 15:32
Деца в детска градина в село Градец

По 150 лева за всяко новородено дава кметът на Градец

Положителен пример за подпомагане на семействата, в които се раждат деца, дава кметът на село Градец Илия Томов . За всяко новородено дете, което е жител на селото, той дава 150 лева от заплатата си , тъй като селото няма собствен бюджет: "Тази идея възникна още през първия ми мандат 2012 година, тогава реших да давам по 100 лв на новородено бебе с..

публикувано на 23.01.20 в 15:21