Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лом отбеляза "Часът на Земята" с концерт и огнен спектакъл

4
Снимка: Владимир Недев

За девета поредна година община Лом се включи в екологичната инициатива на WWF "Часът на Земята". Празничната програма започна с ученическо факелно шествие, което потегли от паметника на Цеко Петков - Войводата и стигна до централния площад. Шествието се предвождаше от фанфарен и мажоретен състав от Основно училище "Никола Първанов", а уличното осветление по главната улица на Лом и площад "Свобода" бе спряно за един час. Малко по-късно започна концертът на открито, осветен от стотици свещи и факли.

Кметът Пенка Пенкова поздрави участниците в инициативата и стотиците ломчани, които присъстваха на събитието.

"Поздравявам всички, които тази вечер са тук, на площада в Лом, за да подкрепим заедно екологичната инициатива "Часът на земята". Поздравявам и онези, които останаха в домовете си, защото те ще бъдат съпричастни с нас и ще загасят осветлението за 1 час. Какво по-хубаво от това да се грижим за природата и да се опитаме да я съхраним, не само за нас, но и за бъдещите поколения. Нека опазим горите, реките, езерата и планините ни чисти. Нека се грижим за нашата планета и за нашия град така, както пазим здравето на нашите близки" - каза в словото си градоначалникът.  

В концерта се включиха децата от вокалната група "Шоколадче", мажоретният и фанфарен състав при училище "Никола Първанов", балетната формация на Народно читалище "Постоянство", общинският ученически клуб "Екология и опазване на околната среда", рок група "Ефект", Калиопа, Мартин Василев, танцова трупа при Професионалната гимназия по производствени технологии.

В края на празничната програма зрителите се насладиха на представлението на трима артисти от Клуб за огнени изкуства - София, които сътвориха изключителен огнен спектакъл. След тяхното изпълнение полетяха десетки огнени фенери и светещи балони в небето над Лом. Те бяха пуснати от участниците в концерта и от зрителите на площада, а тон за това даде кметът Пенка Пенкова. Тя пусна първия огнен фенер за вечерта и отправи пожелание за опазване на местните природни ресурси - реки, гори, традиционен земеделски поминък и застрашени видове. Събитието е организирано с финансовата подкрепа на община Лом и със съдействието на учители и ученици от всички учебни заведения на територията на общината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Археологическият комплекс в Мездра стяга рожден ден

На 5 юли  Археологически комплекс "Калето" в Мездра тържествено ще отбележи своята 11-годишнина. Какво е приготвил екипът за тържеството, разказа управителят на комплекса Павел Петров : "Калето" в Мездра става на 11 години и сме приготвили куп артистични изненади, поднесени по специален начин в подножието на 7000 години история.  Ще започнем..

публикувано на 28.06.24 в 15:01

Кула отбеляза деня на безопасността на пътя

По случай Националния ден на безопасността на движението по пътищата, който се отбелязва утре, 29 юни, децата от Детската градина "Звънче" в Кула проведоха няколко интересни занимания. Всяка жена шофьор, която днес полицаите в града спряха за проверка, получи цвете, а мъжете - балон с послание от децата и служителите на  Районно..

публикувано на 28.06.24 в 14:49

Международен етнофестивал ще се проведе в село Майор Узуново

Деветият международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" ще се проведе днес, 28 юни, във видинското село Майор Узуново . Организатор е фондация "Подкрепа за реализация" в партньорство със Сдружение "ЦДП" от Зайчар. Ще се включат състави и индивидуални участници от България, Сърбия и Румъния, каза Юлита Петрова от..

публикувано на 28.06.24 в 14:00

Акция за пътна безопасност се проведе във Видин

Пътни полицаи от Видин , съвместно с доброволци от местната структура на БЧК , раздаваха брошури и информационни материали на шофьори и пешеходци в центъра на Видин. Превантивната акция е по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата , който се отбелязва на 29 юни, каза старши инспектор Румен Топалпенчев :  "За..

публикувано на 28.06.24 в 13:28

"Да пазим Дунав син"

През 2024 година отбелязваме 30 години от подписването на Конвенция за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав и 20 години Ден на река Дунав, съобщават от Басейнова дирекция „Дунавски район”. За поредна година мотото на кампанията по повод 29 юни е „Да пазим Дунав син“ . Денят на Дунав се провежда от 2004 година и цели да..

публикувано на 28.06.24 в 13:00

Лом е домакин на мотосъбор

Днес и утре, 28-и и 29 юни, Лом е домакин на 22-ия мотосъбор , организиран от мотоклуб "Ягула". За посетителите на събитието организаторите са подготвили интересна програма и много забавления, каза за радио Видин президентът на клуба Емил Плугаров . "За поредна година на стрелбището в Лом, около Дунав, в петък около 18.00 часа откриваме..

публикувано на 28.06.24 в 12:00

Село Габровница ще избира отново кмет

В монтанското село Габровница отново ще има избори .  Върховният административен съд (ВАС) обяви за недействителен изборът проведен на 29 октомври миналата година. Ваня Методиева, един от тримата кандидати за кмет на Габровница, обжалва решението на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Монтана от 30 октомври 2023 година, като посочва,..

публикувано на 28.06.24 в 10:54