Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лом отбеляза "Часът на Земята" с концерт и огнен спектакъл

4
Снимка: Владимир Недев

За девета поредна година община Лом се включи в екологичната инициатива на WWF "Часът на Земята". Празничната програма започна с ученическо факелно шествие, което потегли от паметника на Цеко Петков - Войводата и стигна до централния площад. Шествието се предвождаше от фанфарен и мажоретен състав от Основно училище "Никола Първанов", а уличното осветление по главната улица на Лом и площад "Свобода" бе спряно за един час. Малко по-късно започна концертът на открито, осветен от стотици свещи и факли.

Кметът Пенка Пенкова поздрави участниците в инициативата и стотиците ломчани, които присъстваха на събитието.

"Поздравявам всички, които тази вечер са тук, на площада в Лом, за да подкрепим заедно екологичната инициатива "Часът на земята". Поздравявам и онези, които останаха в домовете си, защото те ще бъдат съпричастни с нас и ще загасят осветлението за 1 час. Какво по-хубаво от това да се грижим за природата и да се опитаме да я съхраним, не само за нас, но и за бъдещите поколения. Нека опазим горите, реките, езерата и планините ни чисти. Нека се грижим за нашата планета и за нашия град така, както пазим здравето на нашите близки" - каза в словото си градоначалникът.  

В концерта се включиха децата от вокалната група "Шоколадче", мажоретният и фанфарен състав при училище "Никола Първанов", балетната формация на Народно читалище "Постоянство", общинският ученически клуб "Екология и опазване на околната среда", рок група "Ефект", Калиопа, Мартин Василев, танцова трупа при Професионалната гимназия по производствени технологии.

В края на празничната програма зрителите се насладиха на представлението на трима артисти от Клуб за огнени изкуства - София, които сътвориха изключителен огнен спектакъл. След тяхното изпълнение полетяха десетки огнени фенери и светещи балони в небето над Лом. Те бяха пуснати от участниците в концерта и от зрителите на площада, а тон за това даде кметът Пенка Пенкова. Тя пусна първия огнен фенер за вечерта и отправи пожелание за опазване на местните природни ресурси - реки, гори, традиционен земеделски поминък и застрашени видове. Събитието е организирано с финансовата подкрепа на община Лом и със съдействието на учители и ученици от всички учебни заведения на територията на общината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 16 август 2024 година

България проучва възможността да погребва отработено  ядрено  гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия.  Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 18:05

Децата от село Ослен Криводол участваха в творчески занимания

И през тази седмица децата от мездренското село Ослен Криводол се отдадоха на творчество, четене и писане. Инициативите се организират от местното читалище. В понеделник бе най-любимото занимание - деца обучават деца.  Елица Фочева (8 години) научи своите приятелчета как да заплитат макраме и да превърнат старите буркани в красиви..

публикувано на 16.08.24 в 16:44

Започна беритбата на грозде в Ломско

В област Монтана стартира брането на бяло грозде . Днес в ломското село Долно Линево дадоха официален старт на кампанията. Гроздоберът започна по-рано. Заради сушата и високите температури белите сортове грозде узряха по-рано от обикновено. "В последната седмица с по градус на ден се вдигаше захарността на гроздето, което ни накара да берем..

публикувано на 16.08.24 в 16:33
Петко Николов, служебен министър на енергетиката и индустрията

През септември предстои разговор за увеличение с 20% на заплатите в "Ел Би Булгарикум"

През септември предстои разговор за увеличение с 20% на заплатите в държавното предприятие "Ел Би Булгарикум" . То ще е второ поред след повишението с 10 на сто през май.  Това съобщи служебният министър на енергетиката и индустрията Петко Николов в рамките на парламентарния контрол. Обмисля се и обновяване на материалната база и..

публикувано на 16.08.24 в 16:23
Владимир Малинов

Проучваме възможността да погребваме отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия

България проучва възможността да погребва отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 15:53

Пленер събра малки художници в Кула

Детски пленер започна в Кула . Инициативата се организира от местното читалище и е традиционна. Деца от различни възрасти се включват в проявата. „Тази инициатива на читалището се приема много радушно от всички малки участници. Събитието е част от програмата на панаирната седмица и разбира се от културния календар на местното читалище...

публикувано на 16.08.24 в 14:46

Горски служители се борят с пожар трети ден край село Струпец

Петнадесет горски служители трети ден се борят с огнената стихия в землището на село Струпец , на територията на Държавно горско стопанство-Мездра, съобщават от Северозападното държавно предприятие (СЗДП) във Враца. Сигналът за пожара в местността Струпешка могила е подаден в 18:30 часа на 14 август. Засегнатите горски територии са около 200 дка..

публикувано на 16.08.24 в 14:36