Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 21 март 2016 година

Снимка: Ваня Минева


Нито един гражданин или представител на фирма с неразплатени задължения за местни данъци и такси към Община Видин до 2015 година не дойде тази вечер на обявената от кмета среща. Огнян Ценков се обърна към длъжниците чрез медиите:  "Юридическите лица са 97, физическите лица са 78. Това са една малка част от жителите на община Видин, които формират задлъжнялост близо 11 млн. лева, т.е. тази една малка част ощетява всички видински жители с една сериозна сума, която оказва влияние върху начина на живот на всеки един от нас. Трябва да формираме обществено съзнание на нетърпимост към едно такова поведение..." Утре, от 17,30 часа, е насрочена още една среща с длъжниците на Община Видин. Ако отново никой не се появи, Огнян Ценков се закани, че ще оповести имената на всички дължащи пари.

По внесен от Окръжна прокуратура - Видин обвинителен акт съдът призна за виновни бившия кмет на Видин Румен Видов и общинския съветник Милена Миланова, съобщиха от пресцентъра на Софийската апелативна прокуратура. На 18.03.2016 г. Окръжен съд - Монтана осъди на по 4 години и 6 месеца "лишаване от свобода" бившия кмет на Видин Румен Видов и общинския съветник Милена Миланова. Съдът е признал подсъдимия Видов за виновен в това, че за времето от 26.11.2010 г. до 02.11.2011 г., в качеството му на кмет на община Видин, в съучастие с Милена Миланова, общински съветник по онова време, са присвоили 103 820 лв. от бюджета на община  Видин - престъпление по чл. 202, ал. 2 вр. чл. 201 от Наказателния кодекс /б.р. за длъжностно присвояване, извършено от две или повече лица, сговорили се предварително/. Наложеното от съда наказание 4 години и 6 месеца "лишаване от свобода" за всеки един от тях следва да бъде изтърпяно в затворническо общежитие от закрит тип. Уважен е и гражданския иск в размер на 103 820 лв. Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд - София. В разговор по телефона Румен Видов каза за Радио ВИДИН, че няма да коментира, но ще обжалва решението.

Върховен административен съд потвърди избора от проведените местни избори на 26 октомври 2015 г. Касационните жалби са подадени от Светослав Славчев от гр. Димово - кандидат за кмет на Община Димово и Петър Иванов от гр. Видин, в качеството му на кандидат за кмет на ПП "АБВ - Алтернатива за българско възраждане" в Община Бойница. Те обжалват решения по административни дела № 501 и 484 от 2015 г. на Административен съд Видин, с които са потвърдени съответно изборите на Лозан Лозанов за кмет на Община Димово и на Анета Генчева за кмет на Община Бойница. След запознаване с доводите по делата, Върховен административен съд остави в сила решенията на Административен съд Видин и потвърди решението на ОИК Димово за обявяване избора на кмет на община Димово на втори тур, получил 1863 действителни гласове, само с 2 гласа повече от другия кандидат за кмет, както и решението на ОИК Бойница за обявяване избор на кмет на община Бойница от проведените на 25.10.2015 г. местни избори. Решенията са окончателни и не подлежат на обжалване.

Красимир Петров от партия ГЕРБ е избран за кмет на  видинското село Септемврийци. Изборът е обявен с решение на Общинската избирателна комися в Димово. За него са гласували 58 избиратели. За кмет на монтанското село Буковец, където също гласуваха вчера, със 74 гласа е избран Димитър Петров от партия Българска нова демокрация. В село Софрониево, област Враца изборът печели Демира Димитрова от партия ГЕРБ с 491 гласа.

Прекратяване и ликвидация на "Диагностично-консултативен център 1 - Видин"- това бе най-дълго обсъжданата точка от дневния ред на заседанието на комисията по общинска собственост към Общинския съвет на Видин. След дълги дебати членовете на комисията решиха казусът да бъде допуснат до заседание на Общинския съвет с изменения. Те са: да се прекрати дейността на центъра, да се уволни управителя и да се започне производство по ликвидация на дружеството, да се назначи ликвидатор и да се сключи договор с него. Комисията реши още да се върне за доразглеждане на предложението за провеждане на конкурс за управител на Общинско предприятие "Обреден дом" Видин. Положително бе становището на комисията за разглеждането на следващия Общински съвет на нов правилник за организацията и дейността на Общинско предприятие "Пазари и паркинги" във Видин.

На заседание на Постоянната комисия за работа с децата, младежта, спорта и туризма бяха обсъдени 7 точки. Две от тях касаеха предложения на кмета за откриване на процедура за избирането на "обществен посредник" и приемане на програма за управление на община Видин за периода 2015-2019 година. "Комисията одобри предложенията и те ще бъдат гледани в общинския съвет", коментира председателя на комисията адвокат Цецо Иванов.

Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата започна във видинската болница "Св. Петка". Инициативата е във връзка със Световния ден за борба с туберкулозата - 24 март, и е достъпна за всички, които желаят да се прегледат. Това каза координаторът на кампанията за област Видин д-р Николай Николов. "В рамките на тази програма провеждаме анкета от няколко въпроса. Ако резултатът е над определен брой точки, се преминава към кожна проба манту и отчитане, рентгенова снимка... От резултатите, когато ги получим, можем да разберем дали имаме активна туберкулоза, дали имаме латентна туберкулоза, дали пацеиентът е здрав, което най-много очакваме." Всеки, който желае да провери своя статус, може да посети отделението по пневмология и фтизиатрия до 25 март, от 8 до 13 часа. Независимо дали болният е здравноосигурен или не, неговото лечение се поема от Световния фонд за борба с тебуркулоза, СПИН и малария, каза още д-р Николай Николов.

Враца участва в номинациите за годишните награди на Национален алианс за социална отговорност /НАСО/ за активна социална политика в категория „Общини”, съобщи ресорният заместник-кмет Петя Долапчиева. Тя призова врачани да гласуват онлайн на сайта на организацията - www.naso.bg, от днес до 10 април. Долапчиева уточни причините, довели до номинацията - Община Враца редлага достъпни, разнообразни и качествени социални услуги, които допринасят за подобряване качеството на живот, максимална самостоятелност, пълноценна реализация и грижа за деца и лица, без значение от етническа принадлежност, пол, увреждане, възраст и социално положение. Заместник-кметът изброи и заведенията, които предлагат социални услуги: "Това са три Центъра за настаняване от семеен тип, капациетът е 14 потребители за всеки център, Преходно жилище с капацитет 8 потребители, Защитено жилище за лица с психичино разстройство с капацитет 10 потребители..."

Градският транспорт във Враца ще се движи по нови маршрутни линии, а промяната се налага заради очакваното разкопаване на кръстовището с кръгово движение на площад "Св.Софроний Врачански". Общинската власт е в готовност да въведе алтернативни линии на обществения транспорт от началото на месец април - това обяви днес кметът Калин Каменов. Градоначалникът припомни, че заради неотложния ремонт се е наложило купуването на 6 возила втора употреба - 4 автобуса и два микробуса, които ще заменят за около 2 месеца сегашните тролейбуси по техните маршрутни линии. "С решение на общинския съвет и след мое предложение, бяха отпуснати 100 000 лева, с които да се купят тези автобуси. Така спестихме доста средства на врачани, тъй като ако бяхме наели външна фирма, щяхме да платим 360 000 лева… Купените от нас автобуси струват около 28 000 евро или 56 000 лева, а останалите средства са дадени за купуване на резервни части за тях, за първични технически прегледи, гориво и командировки на шофьорите, които са ги докарали от Западна Европа"- поясни Калин Каменов.

Основният ремонт тази година в град Монтана ще бъде съсредоточен на булевард "Трети март" в отсечката след булевард "Парта". Вече са проведени обществените поръчки, както за основен, така и за текущ ремонт на улици. "Основният ремонт ще бъде съсредоточен на булевард "Трети март" в отсечката между канал "Парта" и булевард "Монтана". Това е едната част на ремонта. На текущия ремонт основните артерии, където има подобна необходимост и не са минали на основен ремонт, също ще минат от 1-ви април"- уточни кметът Златко Живков. Започва работа и по възстановяване на асфалтовата настилка на възлово кръстовище в края на града, едната от петте най-тежки точки при наводнявания. Това е кръстовището на бул. "Трети Март" и "Димитър Ерийски". Кръстовището и пътя за квартал "Кошарник" бяха разрушени от трафика на тировете, които преминаваха през него, докато траеше изграждането на обходния път на Монтана.

От днес започва пролетното почистване на Берковица. Колите на общинско дружество "Комунални дейности" ще обиколят всички квартали, за да съберат нерегламентираните натрупвания на отпадъци -  растителни, строителни, битови- по улици, тротоари и тревни площи. Почистването ще стане по специален график и ще приключи на 28 април, за да може за Великденските празници градът да е по-приветлив и гостоприемен. Първи ще бъдат обиколени кварталите в горната част на града - Беговица и Заряница. През втората седмица от 28 до 31 март ще бъдат почистени улиците "Кирил и Методий", "проф. Петко Наумов", "Захари Стоянов", "Битоля", "Здравченица", "Черковна", "Охрид", "Вардар"," Ангел Кънчев", "Явор", "Берковска река", "Отец Пайсий", "Гоце Делчев", "Лерин", "Шабовица", "Стамболийски", "Христо Ботев", "Звезда" и всички неупоменати улици за съответния район. През последната седмица - от 25 до 28 април ще бъде обходен квартал "Раковица". Подробен график може да бъде намерен на сайта на Община Берковица. От дружество "Комунални дейности" апелират гражданите да съобразят почистването на домовете, градините и дворовете си с обявения график, за да може събраните боклуци да бъдат извозени.

Обща трудова борса, организирана от Дирекция „Бюро по труда”- Белоградчик, ще се проведе в града утре, от 10.30 часа. До момента 7 работодатели са заявили готовност за участие в трудовата борса. Поканени са да присъстват всички лица, търсещи работа от общината и региона.

С празничен концерт фолклорна формация "Торлашки напеви" ще отбележи 15 години от основаването си. Концертът "Торлашка пролет" ще се  състои от 18:00 часа в Драматичния театър на Монтана. Специални гости са кавалджията Пламен Свиленов от Видин, гайдарът Стоьо Стоев от София и гъдуларят Асен Асенов от Младежкия дом. В концерта ще участват четири танцови формации-  "Младост", с ръководител Стоян Стоянов, "Пъстрина", с ръководител Първан Първанов, "Ситница", с ръководител Христо Иванов и "Северняци", с ръководители Малин Мальонов, Гергана Тонева и Ина Лозанова. "Северняци" ще танцуват под акомпанимента на Vivo Montana, водени от Пламен Крумов. За рождения ден на формацията, създадена към ГПЧЕ "Петър Богдан", в Монтана ще се завърнат бивши певци, разпръснати по света.

Театралната постановка "Нощта на Хелвер" ще се играе отново на видинска сцена. Спектакъл е тази вечер от 19 часа, а след предствалението предстои гостуване на Драматичния театър в София. "Това е спектакъл, в който публиката е на сцената, разположена около актьорите", припомни директорът на театъра Ирина Флорова-Капелова. Пиесата е по исторически събития. Сюжетът е за "Кристалната нощ" от 1938 година, когато започва антиеврейският погром в Германия и Австрия.

Четиригодишни мажоретки ще направят дебют на сцената на Младежкия дом в Монтана. 50 възпитаници на Луиза Стефанова ще участват в традиционния пролетен концерт на клуб "Астра" от 18 часа. "Ще има разнообразие от латино ритми, характерни танци, диско танци. Новото тази година е, че ще участват малки мажоретки, на възраст от 4 години до 4 клас, за да им дадем възможност да покажат пред родителите си какво са научили"- каза Луиза Стефанова, ръководител на клуб "Астра".






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00