Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 23 март 2016 година

Снимка: радио Видин

Имената на 20-те най-големи длъжници към Община Видин бяха оповестени днес. Това се случи след като на инициираните от кмета Огнян Ценков срещи в два поредни дни с физически и юридически лица, които имат задължения за местни данъци и такси до 2015 г., не се явиха желаещи. Видинският кмет съобщи, че общата стойност на задлъжнялостта от страна на всички некоректни данъкоплатци е над 11 милиона лева. Над 4 милиона лева се дължат от физически лица и повече от 6 милиона лева- от юридически. Огнян Ценков изрази благодарността си към всички добросъвестни граждани, които от началото на 2016 г. до 22 март са погасили своите задължения за периода до 31.12.2015 г. в размер на 237 702 лева -  за физическите лица и на стойност 186 398 лева - за юридическите. Това означава, че старите задължения са намалели с над 424 000 лв. Мерките, които ще бъдат предприети по отношение на събираемостта, бяха обявени днес. Сред дейностите, с които се предвижда да се увеличи събираемостта от данъка за превозните средства, е споразумение, с което е предоставен достъп на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" до база данни, за да може в реално време да се проверява платен ли е налогът. Стикерите, които ще гарантират плащането, ще се поставят от 1 април на квитанцията или платежно за удостоверяване, че е платен пълният размер на данъка.

Петима столичани са задържани за срок до 72 часа. Те са заподозрени в извършването на кражби и грабежи на територията на страната. Столичаните били засечени и задържани на изхода на Монтана в посока Враца. Мъжете са привлечени в качеството си на обвиняеми по образувано в ОДМВР-Видин досъдебно производство за извършена взломна кражба и касоразбиване в града. Служителите на реда открили и иззели част от инкриминираните вещи при извършените лични обиски и претърсването в колата. Групата е конвоирана във Видин и приведена в следствения арест. Операцията по задържането на групата, заподозряна в съпричастност към извършването на кражби и грабежи от офиси и фирмени цехове в различни райони на страната, стартирала след проведено продължително наблюдение. Четирима от задържаните са криминално проявени.

Тенденцията на повишена заболеваемост сред децата продължава във Видинско. 45 деца са приети в момента в детското отделение на МБАЛ "Света Петка", като броят им е с 15 повече от капацитета на отделението. "8 деца са приети през нощта само и 8 деца са приети вчера след обяд. Острите респираторни заболявания са основната причина. И най- вече причината е, че в Белоградчик болницата не функционира, детското отделение. Сега чакат още 3 деца за приемане. Използваме майчините легла, заели сме цялото отделение на физиотерапията, те са там 10 легла. И пак не стигат", каза завеждащият д-р Пламен Филипов. Повечето от децата в отделението са с пневмонии.

Концесионният договор за добив на заглинени пясъци от находище "Антимово I" в община Видин ще бъде прекратен по взаимно съгласие между страните, информират от правителствената информационна служба. Договорът е сключен през 2012 г. за срок от пет години. Добив не е осъществяван от находището. Концесионерът "ФЦЦ Конструксион" АД посочва в мотивите за искането си, че концесията е предоставена във връзка с изграждането на моста на река Дунав между Видин и Калафат и прилежащата инфраструктура.Фирмата е изпълнител на проекта, който е завършен през юни 2013 г.

Съкращения на работници и служители в общинското дружество "Благоустройство и комунално стопанство" (БКС) във Враца няма да има- това успокои кметът Калин Каменов. Той увери, че напрежението в дружеството е туширано, след като е провел срещи с управителя Момчил Младенов и част от наетите в БКС. Кметът допълни, че управителят е обещал да не намалява трудовите възнаграждения на работниците и служителите. Санкции обаче ще има за онези, които не си изпълняват задълженията или закъсняват за работа. Врачанският кмет опроверга слуховете, че група от БКС се готви да протестира пред сградата на общинската администрация.

Община Мездра е подала 5 проекта за получаване на безвъзмездна финансова помощ по "Енергийна ефективност в периферните райони" на обща стойност малко над 4 милиона лева. Заявени са 4 обществени сгради - на общината, полицията, бившето АПК и пожарната, а също така и на 13 многофамилни и еднофамилни сгради, отговарящи на условията за енергийно обновяване. За тях са извършени всички задължителни обследвания и са изготвени необходимите документи. С още 20 сдружения на собственици предстои да бъдат сключени договори след извършване на необходимите обследвания. До този момент над 90 собственици на еднофамилни сгради и сдружения на собственици на многофамилни сгради са подали заявления за интерес и получаване на 100% безвъзмездна финансова помощ за саниране.

Работна среща за обсъждане Общинския план за противодействие на тероризма се проведе във Видин. Срещата бе инициирана от кмета на Община Видин Огнян Ценков и в нея взеха участие представители на Областната дирекция на МВР, Териториалната дирекция "Държавна агенция за национална сигурност", Районната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", Областната администрация, "Напоителни системи" ЕАД – клон Видин, РД "Социално подпомагане" и Регионалната здравна инспекция. Планът за противодействие на тероризма е разработен във връзка с Решение на Министерски съвет. Целта е осигуряване на адекватна защита на гражданите и територията на Община Видин срещу терористични заплахи, както и координиране действията между общинското ръководство и други дръжавни и частни субекти при осъществяване на дейности по противодействие на тероризма. Видинският кмет посочи, че обсъждането на такъв план е особено актуално след вчерашните събития в Брюксел, както и заради зачестилите палежи на автомобили напоследък в града. Затова предприемането на превантивни мерки е важна стъпка за осигуряване спокойствието и безопасността на жителите на общината. На срещата стана ясно, че няма основания за тревога във връзка с обсъжданата тема. Предстои Планът за противодействие на тероризма да бъде предложен за разглеждане на заседание на Общинския съвет.


Агенцията по заетостта стартира схема "Обучения и заетост" за безработни хора на възраст над 29 години от петък, 25 март. Схемата е в два етапа, обясни директорът на "Бюро по труда" Видин Милчо Цоков: "Насочена е към безработни над 30 години. Приоритетно ще бъдат наемани лица, които са с основно и по-ниско образование, продължително безработни и безработни над 54 години. Вторият етап ще започне на по-късен етап, когато се изготвят ваучерите за обучение. По втория етап се предвижда обчение по заявка на работодателите за определени позиции, като след обучението, ще бъдат назначавани на работа. По втория етап могат да кандидатстват и работодатели-общини". Заявките на работодателите по схемата ще се приемат от 25 март до 1 април.

Община Враца удължи с един месец крайния срок за включване в кампанията за набиране на предложения за озеленяване на междублоковите пространства. Според заместник кмета Мария Попова, целта на акцията е подобряване на естетичния вид на зелените площи около жилищните блокове, както и опазване на изграденото досега. Писмените предложения и идеи могат да се изпращат на адрес: Враца, ул. "Стефанаки Савов" № 6, Център за информационно обслужване или на емейл: obshtinavr@b-trust.org

Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1 % отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.), съобщават от Националната агенция за приходите. Тази отстъпка се ползва, само ако и налогът е внесен до крайния срок за подаване на декларацията - 31 март 2016 г. Общо 1 370 декларации за облагане с корпоративни данъци са подадени до момента в Офис Видин, като 65 % от тях са пуснати по електронен път. Неподаването на декларациите се санкционира, като минималната глоба е 500 лева за юридическото лице и 200 лева за управителя на фирмата.

Правителството одобри изплащането от бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН) на 3 950 британски лири за настаняване в общежитие на Марсело Илиев
от Монтана, който се обучава в Кетс колидж. Министерският съвет одобри през 2015 година плащания в размер на 8700 британски лири като частични вноски за общежитие на момчето от Монтана, което през 2015 г. издържа приемния изпит за колежа в условията на голяма конкуренция. Сумата, необходима за заплащане на таксите и настаняването за двугодишния срок на обучение, е непосилна за неговото семейство. Затова таксата за обучение на Марсело Илиев е поета от Камарата на строителите в България, а заплащането на разходите за общежитие - от МОН.

Общо събрание на организацията на инвалидите се проведе в Белоградчик.
7-членен Управителен съвет (УС) беше избран на него. Жоро Якимов беше преизбран за председател на органа. Присъстващите на събранието поставиха като проблеми това, че Общината не снабдява през есента членовете на организацията с дърва на преференциални цени, както това се случваше през изминалите години и по-голямата част от хората с увреждания не попадат в програмата за домашни асистенти, която стартира в началото на годината. Секретарят на Общината- Албена Бакалеева, която присъства на събранието, отбеляза, че общинското ръководство винаги е било съпричастно към дейността на клуба и с готовност ще подпомага за реализирането на техни предложения и ще съдейства за разрешаването на всички възникнали проблеми. Тя отговори на въпроси, свързани с разпределението на личните и социални асистенти и домашните санитари, ангажирани по проект "Грижа за нуждаещите се", както и за възникналите затруднения с приоритетното снабдяване с дърва за огрев на членовете на клуба.

Моника Емилова и Жанита Антонова от Мездра заеха призови места в XІІ Национален детско-юношески конкурс за музикално и танцово изкуство с международно участие "Орфеева дарба"
, който се проведе в София. Те са възпитанички на преподавателката по музика и художествен ръководител на Вокална група "Детски свят" Анета Петкова. Жури, с председател композиторът Хайгашод Агасян и певицата Мими Иванова, ги отличи с бронзови  медали в трета възрастова група в раздел "Забавна и популярна музика"- камерни състави. Четиригодишната Йоана Лиловска от ОДЗ "Слънчице" спечели сребърен медал в надпреварата при най-малките, в първа възрастова група.


Туристическият сезон в Община Видин и през 2016 г. ще се открие утре, 24 март.  Съвместно с Регионалната занаятчийска камара, общината е подготвила изложение под наслов "За спомен от Видин". По този начин ще бъдат представени оригинални занаятчийски изделия, които ще припомнят на жителите и гостите, че регионът е бил известен със своите майстори и еснафски организации. Много често те са били дарители и са подпомагали значими за града ни каузи. Част от програмата на изложението ще бъдат конкурсите за "Най-добре изобразен символ на Видин върху сувенир" и "Най-впечатляващ щанд за сувенири". Събитието се организира със съдействието на Регионалната занаятчийска камара, Професионална гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев", Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, както и с участието на Държавен куклен театър - Видин, Детска фолклорна студия "Севернячета", СОУ "Св.св. Кирил и Методий". Откриването на туристическия сезон ще се състои във фоайето на Симфониета - Видин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30