Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дим се вие над бизнес империята на Делян Пеевски

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Делян Пеевски е една от най-оспорваните личности в българската политика, бизнес и медии. Той е няколко мандата депутат от Движението за права и свободи. Той даже беше за един ден и шеф на ДАНС, но поради масовите улични протести бе принуден да подаде оставка. Той е безспорният медиен магнат в страната, притежаващ над 20 вестника, телевизии, радиа и списания. Делян Пеевски обаче има и няколко строителни компании, дял във верига за продажба на електроуреди, до онзи ден беше собственик на най-големия производител и търговец на тютюн и тютюневи изделия в страната „Булгартабак”, канеше се да купи и отдавна затворения химически гигант от комунистическото минало „Химко” - Враца. Въпреки топлите му връзки с ДПС, Турция му забрани да влиза в страната. Големият периметър на действие и разнопосочните му бизнес интереси изглежда му докараха и врагове, след като той стана един от малцината българи, незаемащи висши държавни длъжности, с лична охрана от секретните служби.

И на фона на всичко това изведнъж Делян Пеевски се обърна със сърцераздирателно писмо до обществеността чрез медиите, в което обясни, че поради политически натиск и медийна злонамерена кампания не само се отказва да вдъхне нов живот на мъртвия „Химко” и едва кретащия Северозападен район на България, но и че спира всякакви нови бизнес проекти в страната.

Продавайки „Булгартабак” /на притежавана също от него офшорна фирма, според някои медии/ и отказвайки се от „Химко” - Враца, бизнесменът-депутат дава знак за съществени процеси в неговата медийно-икономическа империя.

За какво точно става дума не е много лесно да се каже, защото Делян Пеевски, както и любимото му ДПС, са доста потайни и най-често публиката научава и разбира само крайните резултати от подмолните процеси и тенденции, довели до едно или друго развитие.

Все пак някои анализатори свързват трусовете в конгломерата, контролиран от него, с фалита преди две години на Корпоративна търговска банка, чийто мажоритарен собственик бе бившият му бизнес партньор и приятел Цветан Василев. Многобройни са доказателствата, че точно с помощта на кредити от тази банка Делян Пеевски гради камък по камък медийната си империя, която лека-полека разпростира пипалата си в много други икономически сектори и отрасли. Но евтиното /безплатно - ?/ финансиране вече го няма, а медийният пазар не е особено печеливш. Строителният бизнес на Делян Пеевски пък понесе сериозни удари с отмяната на редица обществени поръчки на стойност десетки милиони евро, заповядана от самия премиер Бойко Борисов. „Булгартабак” пък бе обвинен в доклад на турското бюро за финансови престъпления и турското министерство на митниците, чe е сред най-крупните контрабандисти на цигари в Турция, за които се знае, че имат тесни връзки със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), включена в европейския списък на терористичните организации.

Всичко това са финансови загуби за Делян Пеевски, които очевидно са се отразили и на инвестиционните и експанзионистични намерения и планове на магната и са поразклатили владенията му. Дим се вие над бизнес империята му и не би било чудно, ако в скоро време се разкрият и причините за този дим – мъгла за заблуда на противниците или пожар, заплашващ да изпепели всичко.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!