Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Иванов, кмет на селото: "Народ се води, а не се кара"

Горна Лука- живописно място, изпълнено с тишина и спокойствие

7
Снимка: Красимир Каменов
Село Горна Лука, община Чипровци, е закътано в полите на предпланинските възвишения. То е разположено край пътя, който свързва градовете Монтана и Белоградчик. Много живописно място, изпълнено с тишина и спокойствие. Толкова е тихо, че чак нищо не се случва- шегуват се местните хора. Оплакват се от липсата на поминък, заради което младите избягали от селото, както и от нередовния обществен транспорт. Това разказаха жителите на Горна Лука пред Красимир Каменов.

"В Горна Лука- жива мъка, поминък няма, предприятия няма, нищо не очакваме от новото време, загуби се селото. Не може да чакаш на едни картофи в градината, поминък трябва. Имаше училище, детска градина, мандра ТПК- затвориха ги, разпродадоха имущество. Лекар два пъти в седмицата, за по час идва.

Жители на селотоНай-лошо е с транспорта, сутрин едно бусче идва в 8 часа от съседното село Превала и отива до Монтана, в един и половина се връща обратно- и това е. Зле сме с транспорта"
- недоволстват хората.

Кмет на Горна Лука е Иван Иванов- енергичен човек, завърнал се в родното си място, решен да работи здраво, за да подобри живота на местните хора. Тъй като и преди е бил кмет, е добре запознат с проблемите- с изсичането на гората, с разрушаването на пътищата от тежките камиони, натоварени с дървесина, както и с нередовния транспорт, което принуждава хората да търсят частни превози, когато се наложи да отидат на лекар в Монтана или Чипровци. Кметът разказва за трудния живот на хората, които са предимно пенсионери, над 20-ина пък са останали ергени. Дали защото не са срещнали подходящата жена, или просто не са искали да се обвържат с друг човек- при всеки, вероятно, историята е различна. Кметът се шегува, че търсят село с повече моми, та дано работата да стане:

Кметът Иван Иванов"Основно пенсионери са, с кърска работа се занимават хората. Много ергени имаме, не знам защо. Първия мандат като бях кмет, четях вестниците, попаднах на едно село- само моми там. Казах си- дайте да направим някакво шефство, ако трябва. Лошото е, че нашите са все стари ергени, над 50 години, над 20 души са. Защо не са се женили ли? Може би защото навремето имаше работа, 22-ро Постановление беше закрепостило народа, седяха си тук, имаше стимул. Сега на едно земеделие разчитат, а земята ни е 9-а и 10-а категория, не е хубава. И парцелите са малки, много собственици, за проекти да кандидатстваш не става."
 
В селото имат три дървообработващи фирми, на местни хора са. Основното им производство са дървени пелети. Проблемът е, че освен да режат пострадалата гора от ледолома, изкарват и здравата покрай падналата, а селото негодува. Проблем създават и натоварените камиони- рушат пътя, правен още в доброто старо време, както го наричат хората тук.

В малкото село кметът е за всичко и в делник, и в празник. Той трябва да намери време и добра дума за всеки. И макар, че селският кмет има малко правомощия, хората разчитат на него да предаде молбите им пред Общината. И да намери решение на всеки проблем, било то социален, битов, дори здравословен. Това ни разказа още кметът Иван Иванов.


Снимка"За най-малкото нещо търсят кмета- все едно си Господ. В същото време от теб нищо не зависи. Чичо ми навремето беше началник в ДАИ, а прадядо ми навремето също бил кмет, та когато аз станах кмет, чичо ми каза така- народ се води, а не се кара. Като стане нещо, ти да си преди тях, за да тръгнат с теб"- обясни Иван Иванов.

Кметът на Горна Лука ни разказа и за някогашната Трудово производителна кооперация, която е давала работа на хора и от съседните населени места. Правели килими и пътеки, чанти, шиели се кожуси. Имали дарак за вълна и дори бояджийски цех. Кооперацията затворила врати след 2000 година, разпродали имуществото и техниката, а на нейно място днес е направена дъскорезница, една от трите в селото.

СнимкаПриродна даденост около село Горна Лука е пещерата "Мишин камик". Тя се намира на междата със землището на с. Превала. В една от залите от тавана се спуска сталагмит, приличащ на камбана. Звукът, който той издава при удар, наподобява камбанен звън. Затова тази зала е наречена "Камбаната". Има и една малка пещера в местността "Печ", която е известна с езерцата си. Интересна е и "Живкова дупка". Кметът Иван Иванов е твърдо решен да използва природните богатства на селото си, да разработят проекти за еко туризъм и да промотира селото на туристите, обичащи природата. Показа ни и туристическия навес, построен есента за 13 000 лева с европейско финансиране, от предишното общинско ръководство.

"Искам да направя нещо видимо, да остане. Решил съм да направим еко пътеки, защото имаме много красива природа. Може да се се свържем с Чипровци чрез тях. Тук няма традиции в селския туризъм, като къщи за гости, та на по-младите обяснявам- октомври се отварят мерките по програмите, кандидатствайте. Искаме заслони да правим, имаме чешми с изворна вода. Говорих с общинския кмет и той е съгласен да правим проекти. Искам да докажа, че ще има ефект, че природата си заслужава"-
убеден е Иван Иванов.   

Още за село Горна Лука може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26