Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 март 2016 година

Диагностично-консултативен център 1 във Видин
Снимка: Полина Тодорова
Всички лични лекари във Видинска област започват ефективен протест от утре, 30 март. Пациентите ще бъдат приемани в дежурни кабинети в Диагностично-консултативен център 1 (ДКЦ) във Видин. Това съобщи д-р Емил Мушанов от Управителния съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Ефективният протест ще бъде еднодневен, като има готовност той да бъде продължен и през следващите дни.


Във Враца искат пари за основен ремонт на 15 улици в града. Общината е внесла писмо в Министерски съвет, каза кметът Калин Каменов. От пресцентъра на община Враца разпространиха списък с отсечките, които ще бъдат ремонтирани, когато правителството отпусне средства за целта. Става дума за следните улици: "Иван Тричков" / от ул. "Огоста" до ул. "Г. Апостолов"/; "Рила"; "Леденика"; "Беласица" /от бул. "2-ри юни" до ул. "Теменугите"/; "Морава"; "Вежен" / от ул. "Скакля" до ул. "Ив. Тричков"/; "Осогово"; "Хан Аспарух" / от бул. "Хр. Ботев" до ул. "Цар Симеон"/; "Вестителят"; "Братя Миладинови" /от ул. "Околчица" до ул. "Д. Дебелянов"/; "Борис Коцев" /бул. "Хр. Ботев" до бул. "В. Кънчов"/; улицата покрай "Мебел" - зона на Хранително-вкусовата промишленост; ул. "Без име" от т. 226 до т. 277; улицата покрай "Свежест" - зона на Хранително-вкусова промишленост и ул. "Ген. Леонов" /от ул. "Екзарх Йосиф" до бул. "2-ри юни"/.


Общинските съветници в Ново село одобриха три проектни предложения за основен ремонт на улици и тротоари в населените места на общината днес, 29 март 2016 г. Общинският съвет подкрепи общо четири идеи за европейски средства по Програмата за развитие на селските райони. Едното предложение е за енергийна ефективност в общинските блокове в Ново село и три- за ремонт на улици и тротоари в петте села на общината. Повече от 3 милиона лева европейски пари ще влязат за пътната инфраструктура на региона, ако проектите бъдат реализирани.

Четири училища в Монтана да бъдат слети в две, решиха местните парламентаристи. Предложението за преобразуване на кмета Златко Живков беше обсъдено и гласувано на сесията на общинския съвет с 27 гласа "за" и 4 "въздържали се". Решението ще бъде изпратено до Министерството на образованието и науката и трябва да влезе в сила от 1 август. ОУ "Св. Св. Кирил и Методий” и ОУ "Любен Каравелов" да станат едно е предложението. Същото да се случи и със СОУ "Асен Златаров" и СОУ "Отец Паисий".


Българският червен кръст във Видин започва съвместна инициатива с Българската хранителна банка. Хранителни продукти ще бъдат раздавани на деца от бедни семейства в областния град и Белоградчик, разказа директорът на Областния секретариат на видинската организация Цветелина Петрова. Хранителните продукти ще бъдат получени в червенокръстката организация днес и все още се уточнява датата, когато ще бъдат раздадени на нуждаещите се в региона. Пакетите вероятно ще съдържат олио, леща, боб, спагети, ориз, лютеница и ябълки, добави Цветелина Петрова.

Трима възрастни хора са загинали в област Монтана вследствие на пожари. Четирима са пострадалите. 66 пожара са възникнали в комини от октомври до края на март. 13 са свързани с неизправност в отоплителните уреди, съобщи старши инспектор Светлин Василев, началник на група "Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност" в Областната дирекция на МВР в Монтана.

Съдружието между Община Враца и фондация "Музеон", което трябваше да създава реплики от хартия на антични артефакти и съкровища, трябва да бъде дадено на районната прокуратура- това предложи общинският съветник от ГЕРБ и бивш началник на Районното управление на полицията в града под Околчица - Васил Василев. Предложението беше дадено днес по време на редовното заседание на местния парламент, на което кметът Калин Каменов отговори на въпросите на съветника от ВМРО Красимир Ангелов и на кмета на Бели извор Кирил Илиев.

По искане на Районна прокуратура - Белоградчик съдът взе постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемия за побой над възрастен мъж в с. Черно поле. 33- годишният рецидивист Борис Славчев е обвинен за побой на 83-годишен жител на селото. Престъплението е извършено в петък, 25 март. Задържаният и негов приятел влезли в дома на възрастния човек, за да извършат кражба. След побоя 83-годишният мъж  е настанен в болницата в Монтана. Според прокуратурата деянието е извършено при условията на опасен рецидив, а наказанието, което  се предвижда, е от 5 до 12 години лишаване от свобода.

Слушатели на Радио ВИДИН сигнализираха за изхвърлени копия на протоколи на секционни избирателни комисии край контейнер за смет на улица "Железничарска" във Видин. Материалите, които изненадаха гражданите, са от местния вот миналата година, от различни избирателни секции, с печати на комисиите и надпис "вярно с оригинала". Материалите са копия, предоставени на наблюдатели или застъпници и не са изборни книжа, каза председателят на Общинската избирателна комисия Павел Петков. Материалите съдържат само имена на представители на комисии и няма лични данни, така че няма как да се злоупотреби с информацията, успокоиха от Общинската избирателна комисия.

Нова Програма за овладяване популацията на безстопанствени кучета на територията община Мездра е изготвена след проведено публично обсъждане, специална комисия от представители на неправителствени организации, общинска администрация и Общински съвет. Документът е внесен за утвърждаване на сесията на местния парламент.

Втора международна работна среща "Източна социална мрежа" Видин -Зайчар се проведе днес в крайдунавския град. 30 организации от Видин, Белоградчик и Лом и 4 от Зайчар участваха в нея. Срещата се организира от местния представител на Националния алианс за социална отговорност - "Фондация подкрепа за реализация". Координаторът в алианса Петя Маркова запозна участниците с дейността на организацията, бяха представени всички услуги, представлявани от участниците в залата и начините за допълнително финансиране в социалния сектор.

Младежката организация на Българския червен кръст (БМЧК) във Видин е спечелила награда за доброволчество на национално ниво, съобщи директорът на Областния секретариат на организацията Цветелина Петрова: "Всяка година Български младежки червен кръст отчита своята дейност на национален събор, който се провежда при организацията, която е кандидатствала и е домакин. Тази година националният събор на младежката организация се проведе в Пловдив. Присъстват делегати от цялата страна, както и от Видин. Всяка година се връчват годишни награди в различни категории като развитие на доброволчеството, първа помощ, социално- помощна дейност и други. Младежката организация на Видин тази година спечели годишната награда за развитие на доброволчеството. Имаме много увеличен членски състав на младежката организация от миналата година. От 70 членове, с които стартирахме в началото на 2015-та, приключихме годината със 119 членове. И също така БМЧК реализира много доброволчески инициативи през изминалата година." Едно от имената, което може да се спомене във връзка с успеха на младежката организация е Момчил Петров, уточни Цветелина Петрова.

Момичета и момчета от клуба по спортни танци "ОГОСТА данс" в Монтана инициираха акция за обновяване на повредените от десетилетия осветителни тела зад паметника "Септемврийци" в града край Огоста. Те почистиха от ръжда и боядисаха металните цилиндри на градинските лампи, а възстановяването на кабелите и електрозахранването извършиха специалисти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30