Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 март 2016 година

Оръжейната в Горни Лом след взрива от 1 октомври 2014 година
Снимка: Ваня Минева Архив

Четирима души са обвинени за взривовете в завода за утилизация на боеприпаси в Горни Лом. При инцидента на 1 октомври 2014 година загинаха 15 души. Сред обвиняемите са собственикът на завода Валери Митков и действащата служителка от Министерството на икономиката - Ивелина Бахчеванова, секретар на междуведомствената комисия, която отговаря по отбранителните въпроси към Министерството на икономиката. В момента жената е в отпуск по майчинство, затова няма да бъде искано отстраняването й от длъжност. Другото високопоставено лице, макар и вече пенсионер, е бившият директор на служба КОС в МВР Божидар Василев. И двамата са обвинени във връзка с процедурата по даване на лиценз и контрол на основната дейност на завод "Миджур". Четвъртата обвиняема е Палма Иванова. Тя е отговаряла за условията на труд във взривилия се завод. Още трима, отговорни за трагедията, е установила прокуратурата, но тъй като те са сред загиналите на първи октомври 2014 година, на тях няма как да бъде повдигнато обвинение.Причината за трагедията е случайно възпламеняване на взривни материали, това са установили множеството експертизи. Данни за умисъл няма, но случайността на трагедията представлява поредица от нарушения, коментираха от прокуратурата. Прокуратурата е амбицирана да внесе до месец обвинителния акт в съда, като материалите на пострадалите и на наследниците на загиналите ще бъдат предявени на място заради огромния обем. Те са събрани в 160 тома. Делото ще се гледа във Видин.

Всички лични лекари във Видинска област проведоха ефективен протест днес. Пациентите се приемаха в дежурни кабинети в ДКЦ1 във Видин. Д-р Емил Мушанов от Управителния съвет на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари съобщи в "Посоките на делника", че има дежурни кабинети и по общини. Личните лекари искат по-добра организация на работата.
 
Джипита от Враца и Козлодуй ще протестират от утре, 31 март. Личните лекари във Враца няма да бъдат в кабинетите си, а пациентите ще бъдат насочвани към дежурен кабинет в поликниката. Лекарите от Козлодуй ще участват в протеста поетапно. Това каза председателят на регионалната структура на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари във Враца, д-р Емил Миленков. Той обясни, че недоволството е най-вече срещу служебния рамков договор.

Личните лекари от Монтана ще протестират ефективно утре. Това съобщи председателят на регионалната структура на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Людмил Джурджов. Джипитата от Монтана отново ще бъдат на работните си места на 1 април.

Общинският съвет във Видин гласува прекратяване на дейността на Диагностично консултативния център (ДКЦ) №1 и обявяване на откриването на процедура по ликвидация. Предложението за ликвидация е обсъждано многократно, каза председателят на комисията по здравеопазване д-р Тошко Методиев. Поликлиниката се е самозакрила по Закона за лечебните заведения, каза заместник- председателят на Общинския съвет д-р Цветан Ценков. Над 344  хиляди лева са задълженията на общинското дружество, каза кметът Огнян Ценков. Той допълни, че целта е поликлиниката да продължи да развива дейността, за която е създадена: "Това, което трябва да се реши- трябва да видим как ще се върне собствеността на Общината. Защото в случая ние сме едноличен собственик на капитала на дружеството, а това което ни го разясняват някои от юристите е, че въпреки това ние не сме собственици на сградния фонд в този му вид."Лекарите, които имат договори за наем на кабинети в бившата поликлиника, ще продължат да си работят, каза председателят на Общинския съвет Генади Велков:"В случая, когато ликвидираме ДКЦ, ние сме длъжни да осигурим на тези хора спокойствие да работят. Някои от тях са с изтекли договори, чакат да дойде назначен ликвидатор и да сключат договори, за да могат до края на април да сключат договори със Здравната каса. Така че, ликвидирайки ДКЦ, като юридически субект, той вече се е самоликвидирал и РЗИ (Регионална здравна инспекция- бел. ред.) уведомява за това, ние в никакъв случай не ликвидираме дейността на тези хора, които работят там. "С решение на общинските съветници е назначен ликвидатор и е определен срок от 18 месеца за приключване на процедурата. Всички одитни доклади от създаването на общинското дружество ще бъдат предоставени на прокуратурата.

Общинските съветници във Видин обсъдиха и гласуваха общо 23 предложения. Продължителни дискусии предизвикаха преобразуването на Професионалната гимназия по селско стопанство в Дунавци от държавна в общинска собственост, разпределението на средствата за подпомагане на спортните клубове, както и въвеждането на обществен посредник. Единствено точката, касаеща избирането на местен омбудсман, не бе приета от Общинския съвет.

Върховният административен съд (ВАС) постанови, че изборът на кмета на община Мездра - Генади Събков, проведен на 1 ноември м.г., е според закона
. Така магистратите в София потвърдиха решение на Административния съд във Враца, постановено по административно дело № 574/2015 г. С него институцията в града под Околчица е потвърдила решение на Общинската избирателна комисия в Мездра за избора на Събков на втория тур на местните избори.В решението на ВАС пише, че в хода на касационната проверка след подробен  и задълбочен анализ на всички факти и обстоятелства, установени с приобщените към делото доказателства, върховните магистрати не са открили твърдените в касационната жалба нарушения на материалния закон и съдопроизводствените правила. Решението на Върховния административен съд е окончателно.

Административният съд във Враца постанови няколко решения по дела, образувани по жалби на служители от "Пътна полиция" срещу наказания, наложени от началника си. Полицаи от Враца са наказани за дрямка в патрулката, което било доказано от камерата за видеонаблюдение, монтирана в полицейските коли. Служителите на сектор "Пътна полиция" проспали два часа и половина от дежурството си на 14 август миналата година. Началникът им ги наказал с "писмено предупреждение" за срок от три месеца. Униформените го обжалвали пред Административния съд във Враца, но магистратите го отхвърлили. Съдът е постановил отмяна на заповедта на началника на сектор "Пътна полиция" по жалба на пътен полицай, че е наказан с "мъмрене" за това, че не е носел преносимия микрофон при проверка на автомобил. Нито едно от решенията на магистратите не е влязло в сила, защото текат срокове за обжалването им пред Върховния административен съд.

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) събира сигнали за нарушение на правата на работното място. Националната кампания е под мотото "Възстани за правата си", съобщи Мария Лазарова, председател КНСБ- Монтана:"Продължава до 1 май, включително. Събират се всички нарушения на трудови, социални и синдикални права. Всички хора, които имат нужда да споделят с нас нарушаване на трудовите, социалните и синдикалните права, могат да се обърнат към регионалния съвет на КНСБ- град Монтана, площад "Жеравица" № 5, етаж 4. Вторият етап на кампанията ще продължи с безплатни консултации за несиндикални членове, защото консултациите за синдикалните членове са по право за това, че членуват в синдиката."

Правителството предостави 35-годишна концесия на ЕТ "Алекс-Ко-Алексанър Койчев" за добив на варовик от находище "Голия връх", участък "Запад". Кариерата се намира в землищата на селата Върбешница и Горна Кремена в община Мездра. Постъпленията от концесионни плащания се очаква да надхвърлят 1 142 000 лева (без ДДС) за срока на концесията. Тези приходи се разпределят по равно между държавния бюджет и бюджета на общината по местонахождение на концесионната площ съгласно действащото законодателство. Дружеството ще инвестира близо 429 000 лв. за производствената дейност.


Встъпителна среща за изпълнение на дейности по втория етап от Проекта за продължаване на срока на експлоатация на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", се проведе днес. Договорът, подписан в края на януари тази година включва разработване на обосновка за продължаване на срока до 60 години и обхваща анализи, разчети и количествени оценки на остатъчния ресурс на конструкции, системи и компоненти. Плановият годишен ремонт на блока е предвиден за тази есен.

Общият брой на регистрираните безработни през месец февруари е 8 781 души в област Видин, съобщи Милчо Цоков- директор на Дирекция "Бюро по труда" в крайдунавския град."В Бюрото във Видин безработните са 4 741, в Бюрото в Кула - 866 и в Бюрото в Белоградчик - 3 174. В сравнение с предходния месец броят им е намалял с 273 лица или 2,63 на сто. През месец февруари равнището на безработица в област Видин е 23,21%. За Бюрото във Видин нивото е 16,51%, за бюрото в Кула - 30,54%, а за бюрото в Белоградчик е 50,59%. Отчитаме намаление на равнището на безработица с 0,63 пункта."  

Общо 78 души са били включени  като лични асистенти по Националната програма "Асистенти на хора с увреждания" през 2015 година в действащите на територията на област Видин дирекции за социално подпомагане. 53-ма от тях са обгрижвали възрастни и деца с увреждания. Това съобщи Даниела Ангелова, главен експерт към Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин. Безработни хора се наемат като лични асистенти по програмата.

Общината във Враца ще даде допълнителни пари на медицинските сестри, които работят в училища и детски градини в града и селата в региона. Ресорният заместник-кмет Петя Долапчиева обяви, че местната управа ще зарадва здравните специалисти с допълнително трудово възнаграждение от 50 лева. Бонусът е по случай професионалния им празник - Деня на здравния работник, който се отбелязва ежегодно на 7 април. "В училищата и забавачките на територията на общината практикуват 115 медицински служители. От местната управа са взели решение да подпомогнат здравните работници да отбележат подобаващо професионалния си празник", каза Петя Долапчиева. Международният ден на здравето се отбелязва на 7 април- на тази дата през 1948 г. е създадена Световната здравна организация, със седалище в швейцарския град Женева.

Община Ружинци започна процедура по избор на изпълнител за ремонт на пътя Ружинци - Белотинци - Плешивец. Срокът за получаване на офертите е до 12.04.2016 г., а отварянето им е ще е на 13.04.2016 г. в Заседателна зала на местната управа.

Община Козлодуй започна кампания за събиране на абитуриентски тоалети и обувки за социално слаби младежи. Акцията е съвместна с Центъра за превантивна и възпитателна работа с деца. Желаещите да дарят рокля или костюм могат да го направят в сградата на общинска администрация, стаята на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Козлодуй, всеки работен ден до 17 часа. Дрехи и обувки се приемат до края на месеца. Дарителите могат да се обаждат за повече информация на телефон: 0973/85 843 или 85 848. Всички институции в Козлодуй работят с общи усилия, за да помогнат на деца в нужда, казаха още от Комисията.

Безплатна информационна среща със специалист-уролог се проведе в Монтана като част от Националната кампания за мъжко здраве "Отиди на преглед". Срещата започна в 11 часа в Пенсионерски клуб "Надежда". Кампанията включва безплатни образователни срещи в различни региони в България със специалисти уролози, разясняващи какво е доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ), каква е ползата от навременното й диагностициране и лечение, както и рисковете от забавянето им.

Кирил Георгиев Иванов от 10 "а" клас в ГПЧЕ "Йордан Радичков"- Видин, се класира на 2-ро място, с 93 точки, на националния кръг на олимпиадата по английски език, в трета възрастова група- 10 клас, съобщават от учебното заведение. Надпреварата се проведе на 12.03.2016 г. в Габрово. Само 1 точка не достигна на ученика от видинската езикова гимназия да се класира на 1-во място. 32 ученици от цялата страна, заели призовите места на областния кръг на олимпиадата, участваха в надпреварата в трета възрастова група. Видинска област беше представена в националното състезание още от Ивайло Емилов Стоянов- ПМГ "Екзарх Антим I" и Мартин Георгиев Вълчев- СОУ "Цар Симеон Велики".

Правителството прие Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища през 2016 г. Документът предвижда насърчаване на творческите, научните и спортните заложби и потребности на деца с изявени способности в областта на науката и изкуството, класирани на първо, второ и трето място на конкурс, олимпиада или състезание на национални и международно равнище, а в областта на спорта - на първо, второ или трето място на олимпийски игри, световно първенство, европейско и балканско първенство или на първо място на финали на държавно индивидуално първенство. Еднократното финансово подпомагане на дарованията е в размер до 195 лева, а едногодишните им стипендии са по 135 лева месечно.

Община Враца подготвя документи, за да кандидатства за финансиране ремонта на три училища. Идеята на местната управа е да получи 6 000 000 лева за модернизацията на Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство (ПГТР), СОУ "Козма Тричков" и СОУ "Отец Паисий", обяви кметът Калин Каменов. Градоначалникът уточни, че ще се кандидатства по проект "Градски иновативни действия" (Urban Innovative Actions): "Има възможност да се обособи професионален бизнес център в сградата на ПГТР, за да се дадат повече възможности за обучение и квалификация на кадри, каквито в момента няма във Враца". Градоначалникът внесе предложението за кандидатстване на вниманието на общинските съветници, от които получи разрешение за участие в надпреварата. Предварителните очаквания са Враца да получи 6 милиона лева от общо 10 милиона. Останалите средства ще бъдат предназначени за община Своге, с която ще се кандидатства за финансиране и чиято местна управа също ще ремонтира 3 местни училища. "Най-важното по този проект е, че ще ремонтираме училищни сгради, без да използваме наш ресурс, тъй като няма да се налага съфинансиране. Отделно ще се кумулират средства отвън, което е добро предимство"- допълни Калин Каменов.

Община Враца уведомява пчелари и животновъди, за предстоящо третиране на пшеница в дните от 31 март до 4 април между 9 и 18 часа. Местностите, подлежащи на третиране, са "Джуджански поток", "Сливова могила"; "Дъбника";"Ветрен"; "Лиляшка могила" и "Каров дол".

Комедията "Лъжлата" представя Драматичния театърът в Монтана. Премиерата е в четвъртък, 31 март, от 19 часа, а предпремиерата е днес от 18 часа.

Децата от детската градина "Зорница" във Видин разгледаха противопожарен автомобил. Огнеборците демонстрираха възможностите за гасене на пожар, а поводът за посещението им беше 138-ата годишнина от създаването на видинската пожарна. Директорът на детското заведение Светлана Петкова отправи благодарствено писмо към "анонимните герои" и сподели наблюденията си от работата на хората, които ежедневно влизат в пламъците, за да потушат огнената стихия. Децата нарисуваха тематични рисунки и подариха картички на огнеборците. Изявите за отбелязване на годишнината от създаването на видинската противопожарна служба, продължават и утре, 31 март с полагането на цветя пред паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг младши лейтенант Огнян Иванов и състезание за скоростно изкачване на сградата на Община Видин.

Ограничението за движение в тръбата в посока Варна на тунел "Витиня" на Автомагистрала (АМ) "Хемус" се удължава до 31 март за светлата част на денонощието /между 9 ч. и 18 ч./, поради извършването на планирано почистване след края на зимния сезон на съоръжението. Трафикът ще се пренасочва двупосочно в тръбата за София. Почистване и на останалите тунели от АМ "Хемус" и АМ "Тракия" предстои през април, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Кула пръскаха срещу комари, кърлежи и бълхи

Пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи бе извършено на тревните площи в панаирен комплекс, парк, игрища и детски площадки на територията на град Кула, информираха от общинската управа. Дезинсекцията е извършена с аерозолен генератор. Използваният препарат е Цитрол 10 ULV и не представлява опасност за живота и здравето на хора и..

публикувано на 14.08.24 в 15:31

Брегово ще отбележи традиционния си празник

Програмата за празника на Брегово започва утре, 15 август. Той е традиционен и тази година съвпада с честването на 50-ата годишнина от обявяването на населеното място за град, информира Жасмина Генчева , председател на Народно читалище "Развитие". "На 15 август, от 10:00 часа ще е тържествената сесия на Общинския съвет, а следобед от 17:00 часа ще..

публикувано на 14.08.24 в 15:08

Курбан за здраве ще бъде раздаден в манастир край Враца

По традиция, на големия християнски празник – Успение на Пресвета Богородица, в манастира „Св. Иван Рилски“ (Пусти) ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве, съобщиха от общинската управа на Враца. Събитието ще се проведе на 15 август (четвъртък) от 11:30 часа. За желаещите да присъстват на празника има осигурен транспорт, който ще се..

публикувано на 14.08.24 в 14:54

Вандали нанесоха щети в Кула

Неизвестни извършители са съборили новите скамейки на стадиона в Кула само два месеца след поставянето им, съобщи председателят на Общинския съвет Димитър Цанков. Това е поредният вандалски акт , насочен към общинската собственост, който не само нанася материални щети, но и е израз на неуважение към труда и усилията на много хора, допълниха от..

публикувано на 14.08.24 в 14:26

Храмов празник ще отбележат в Ружинци

Храмов празник на параклиса "Успение на Пресвета Богородица" отбелязват утре, 15 август, в Ружинци . Ще бъде отслужен водосвет за здраве и раздаден курбан, каза кметът Александър Александров . "От години празнуваме Голяма Богородица в параклиса "Успение на Пресвета Богородица" с курбан, със служба на отец Рафаил. Всяка година посетителите са..

публикувано на 14.08.24 в 14:19
Представители на Община Враца и пожарната дадоха брифинг заради пожара в регионалното депо.

Потушен е пожарът в депото край Враца

Потушен  е пожарът , който избухна вчера в регионалното депо за твърди битови отпадъци край село Костелево , това стана ясно на извънреден брифинг пред Община Враца. От местната управа съобщиха подробности за действията през последните 12 часа. На 13 август в 18:55 часа служители на депото забелязват пламъци и подават сигнал до Пожарна..

публикувано на 14.08.24 в 13:55

Врачанският митрополит ще оглави богослуженията за празника на Черепишкия манастир

Утре, 15 август, е един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица . Голяма Богородица е и храмов празник на най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично“ . Празничните богослужения в светата обител ще започнат тази вечер в 18:00 часа с архиерейска вечерня с..

публикувано на 14.08.24 в 13:00