Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 етажа бегом за минута

Скоростно изкачване на Общината за 138-та годишнина на Видинската пожарна

14
Снимка: Красимир Каменов
Състезание по скоростно изкачване до XIV етаж по вътрешното стълбище на Общината се проведе във Видин. Състезанието се организира от видинската пожарна и Спортен клуб "Вида плам", по повод 138-та годишнина от създаването на пожарната служба.
В надпреварата участваха 21 представители на младежките противопожарни отряди и Детската полицейска академия и 13 огнеборци. В спора за първото място се включиха и 3 момичета. Победител при учениците стана Денислав Цветанов от ПМГ "Екзарх Антим I", а при огнеборците Ивайло Иванов. И двамата дадоха еднакво време - 1 минута, 4 секунди и 8 стотни.

Ето какво каза при награждаването директорът на видинската пожарна комисар Станислав Генчев:

"Нашите предци, които са служили в пожарната, както и ние, работим здраво, за да съдействаме на нашите съграждани, когато възникне криза или бедствено положение, за да не е застрашен техния живот. Можем да се похвалим, че за момента се справяме с тази нелека задача. За мен е голяма чест да съм тук, в тази зала, защото говорим за миналото, но тук е и настоящето и бъдещето, в лицето на тези прекрасни деца. Състезанието бе атрактивно и се надявам да стане традиционно. Самото изкачване е част от нашата работа, когато гасим пожари във високи сгради."


На церемонията присъстваха кметът на Видин Огнян Ценков и директорът на Регионалният инспекторат по образование Марийка Василева. Всички участници получиха грамоти, а за класираните на първите три места имаше купи. Победителят при огнеборците Ивайло Иванов сподели за Радио ВИДИН, че изкачването е истинско предизвикателство:

"Много беше трудно, но си струваше. Трябваше да покажем на хората как се работи в екстремни условия. Да видят, че не ни е много лесно, но се справяме- надявам се, добре."

Ивайло Иванов е и един от основните футболисти на "Бдин", а от пролетния полусезон носи и капитанската лента. Победителят при учениците Денислав Цветанов доскоро също е тренирал футбол в школата на "Бдин".

"Доста беше трудно. Докъм 11 етаж издържаш, но после направо умираш. Състезанието стана много интресно. Тренирал съм футбол но спрях заради контузия. Сигурно ще се ориентирам към леката атлетика."

По повод 138-та годишнина от основаването на първата пожарникарска група във Видин, огнеборците положиха венец и цветя пред паметната плоча на загиналия при изпълнение на служебния си дълг мл. лейт. Огнян Иванов.

Видинската пожарна служба е създадена броени дни след подписването на Санстефанския мирен договор. На 31 март 1878 г. в освободения Видин, 50 представители на всички еснафи избират първите общински съветници и кмет на града. Първенците вече имат идеи за управлението на Видин и на същата дата с "Протокол № 1 на Видински Общински Съветъ" приемат важни решения. Едно от тях гласи: "Да се назначат пожарникари за предпазване на града от пожари". Поставено е началото на организирано противопожарно дело. От Освобождението до началото на ХХ век, Видинският общински съвет предприема редица мерки за организационното и материално-техническо обезпечаване на пожарната команда. Купена е огнегасителна машина “Анхилаторъ” и допълнителни подръчни уреди. Изпратени са първите двама пожарникари за обучение в организирания в София първи курс за пожарни командири. През годините настъпват много промени в организацията, обучението и техниката, с която работят видинските огнеборци, но духът и мъжеството, с които се изправят срещу огъня са същите, както на първите ревностни дейци на пожарното дело.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 август 2024 година

България проучва възможността да погребва отработено  ядрено  гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия.  Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 18:05

Децата от село Ослен Криводол участваха в творчески занимания

И през тази седмица децата от мездренското село Ослен Криводол се отдадоха на творчество, четене и писане. Инициативите се организират от местното читалище. В понеделник бе най-любимото занимание - деца обучават деца.  Елица Фочева (8 години) научи своите приятелчета как да заплитат макраме и да превърнат старите буркани в красиви..

публикувано на 16.08.24 в 16:44

Започна беритбата на грозде в Ломско

В област Монтана стартира брането на бяло грозде . Днес в ломското село Долно Линево дадоха официален старт на кампанията. Гроздоберът започна по-рано. Заради сушата и високите температури белите сортове грозде узряха по-рано от обикновено. "В последната седмица с по градус на ден се вдигаше захарността на гроздето, което ни накара да берем..

публикувано на 16.08.24 в 16:33
Петко Николов, служебен министър на енергетиката и индустрията

През септември предстои разговор за увеличение с 20% на заплатите в "Ел Би Булгарикум"

През септември предстои разговор за увеличение с 20% на заплатите в държавното предприятие "Ел Би Булгарикум" . То ще е второ поред след повишението с 10 на сто през май.  Това съобщи служебният министър на енергетиката и индустрията Петко Николов в рамките на парламентарния контрол. Обмисля се и обновяване на материалната база и..

публикувано на 16.08.24 в 16:23
Владимир Малинов

Проучваме възможността да погребваме отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия

България проучва възможността да погребва отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" във Финландия. Това каза служебният министър на енергетиката Владимир Малинов по време на изслушване в Народното събрание относно изграждането на хранилища за постоянно съхранение на отработеното ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" и на опасни радиоактивни отпадъци на..

публикувано на 16.08.24 в 15:53

Пленер събра малки художници в Кула

Детски пленер започна в Кула . Инициативата се организира от местното читалище и е традиционна. Деца от различни възрасти се включват в проявата. „Тази инициатива на читалището се приема много радушно от всички малки участници. Събитието е част от програмата на панаирната седмица и разбира се от културния календар на местното читалище...

публикувано на 16.08.24 в 14:46

Горски служители се борят с пожар трети ден край село Струпец

Петнадесет горски служители трети ден се борят с огнената стихия в землището на село Струпец , на територията на Държавно горско стопанство-Мездра, съобщават от Северозападното държавно предприятие (СЗДП) във Враца. Сигналът за пожара в местността Струпешка могила е подаден в 18:30 часа на 14 август. Засегнатите горски територии са около 200 дка..

публикувано на 16.08.24 в 14:36