Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 април 2016 година

Снимка: ГПЧЕ Йордан Радичков, Видин
1 април започна в ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин с добре организирана екоакция, съобщават от учебното заведение. Учениците почистиха района на училището. Хигиенизирането продължи в класните стаи. Един учебен час беше достатъчен за разделното събиране на отпадъците и почистването на чиновете. Ден преди ваканцията, след пролетното почистване, учениците от Езиковата гимназия активно се включиха в спортен празник. Цялото училище участва в масов крос след  демонстрация на отбора по лека атлетика. Учениците имаха възможност да играят футбол, волейбол, тенис на маса и да теглят въже, аплодирани от своите съученици.


Министър-председателят Бойко Борисов проведе работно съвещание във връзка с констатираните злоупотреби и корупционни схеми в Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" при съвместната операция на Държавна агенция "Национална сигурност", Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и Прокуратурата. На нея бяха обсъдени мерките, които трябва да се предприемат във връзка с фалшифицираните изпитни протоколи, както и преустановяване на констатираните порочни практики. Посочена беше необходимостта да се отнемат нередовно издадените шофьорски книжки въз основа на фалшифицирани изпитни протоколи и мерките, които може да бъдат предприети за отнемането им. В тази връзка на МВР ще бъде възложена проверка на валидността на издадените свидетелства за правоуправление на моторни превозни средства и на лицензии, за които има данни, че са били предмет на манипулации.

Няма промяна в ръководството на МВР във Видин, каза регионалният говорител на ведомството. Запитването е по повод информация в електронни медии за уволнени директори на три областни дирекции в страната, сред които и Видин. От МВР казаха, че има подадена молба от комисар Константин Джунински за пенсиониране, но той все още е директор на Областната дирекция във Видин.  

Нов избор за Общински съвет ще трябва да се проведе в община Ружинци. Върховен административен съд потвърди решението на Административен съд- Видин, с което беше обявен за недействителен резултатът от избора на 25 октомври миналата година. Решението е окончателно, не подлежи на обжалване. Общинската избирателна комисия (ОИК) ще трябва да уведоми Централната избирателна комисия (ЦИК) за решението на съда, за да могат да се насрочат избори. Членът на ЦИК Росица Матева разясни за Радио ВИДИН процедурата: "Оттук нататък чакаме Общинската избирателна комисия да се събере на заседание, за да вземе решение, с което да уведоми Централната избирателна комисия за факта на решението на Върховния административен съд, с което е обявен за недействителен изборът на общински съветници и ние да вземем решение да поискаме от президента, да го уведомим да насрочи нов избор. По принцип са 14-дневни сроковете, но ОИК, доколкото знам, вчера е имала заседание, но не са се събрали достатъчен брой членове, за да имат кворум и да могат да вземат решение. Казали сме им да го направят в най-кратък срок отново."

Изграждането на обходния път на Козлодуй може да започне през септември т.г., а срокът за довършването му е не повече от 1 година – това заяви днес (1 април) министърът на енергетиката Теменужка Петкова от трибуната на Народното събрание. Тя отговори на въпрос, зададен от врачанския депутат Явор Хайтов.


Стартирането на схемата "Младежка заетост" за безработни до 29 години в община Видин се забави с близо месец заради техническа грешка в документацията, подготвяна от общинската администрация. Грешката е отстранена и след 4 април 80 младежи ще започнат работа, обяви Милчо Цоков, директор на "Бюро по труда" във Видин.

Дирекции "Бюро по труда" във Видин и Белоградчик уведомяват работодателите, че разполагат с финансови средства за сключване на договори за ползване на насърчителни мерки за заетост и обучение за месец април. Работодателите могат да подават необходимите документи за кандидатстване в 7-дневен срок от датата на публикуване до 11.04.2016г. Допълнителна информация може да се получи в Дирекция "Бюро по труда"- Видин, площад "Бдинци" №1, стая 30, тел. 094/601380, 094/601361.

Общ устройствен план на община Ново село предстои да бъде разработен и одобрен. Общинският съвет даде съгласие и одобри заданието и опорния план за изготвянето на плана. Изработването на такъв план отнема около 8-10 месеца. Той е необходим за хората от общината, защото оформянето на зоните се съобразява с нормативната уредба в България, която защитава нашите условия на живот, за бизнеса, защото чрез плана са регулирани условията за развитие на селското стопанство, на промишлеността, на търговията, на туризма. Необходим е, както за Общината, така и за институциите и организациите, които привличат инвестиции чрез разработването на проекти, защото дава насоки и рамки за развитие.


Учениците от СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Ново село си направиха празник "две в едно" днес, 1 април. Първата част посветиха на ромското включване, защото на  8 април, когато е Международният ден на ромите, ще бъдат във ваканция, а втората част - на смеха и шегата. Втората част включваше освен песни и танци, и много сценки, забавни игри с публиката, конкурси, модни ревюта. Празникът продължи с дискотека.

Ученици от ПМГ "Екзарх Антим І" във Видин демонстрираха отлични познания за решаване на тематични задачи при работа с информационни технологии на областния кръг на Националното състезание IT Знайко, съобщават от гимназията. Добрите резултати в отделните възрастови групи класираха "знайковците" за националния кръг на състезанието, което ще се проведе на 15, 16 и 17 април 2016 г. в курортното селище Рибарица. Финалисти при шестокласниците са Десислава Христова, Калоян Трифонов, Радослав Стефанов, Десислава Маринова, Самуил Ганчев и Дамян Витковски. Анна-Мария Дамянова и Тихомира Тодорова се класираха при седмокласниците. Калоян Милков и Мартин Георгиев ще участват заедно в екип "БДИН". От 8 клас са допуснати Борислав Рачев, Веселин Вълов, Добромир Вълов и Никола Апостолов, които заедно ще участват в екип "ВЕДОНИБО". Индивидуално класирани програмисти за националното състезание са Богомил Богданов и Габриел Джоджев от 6 клас на ПМГ "Екзарх Антим І". Преподавател на учениците по информационни технологии е инж. Малинка Митова.


Празник на детската книга ще бъде проведен в събота в Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Той ще започне в 11 часа в детския отдел, каза завеждащият Адриана Цветкова: "Ще отбележим Деня на детската книга, също така ще отбележим и годишнина от рождението на Ханс Криситан Андерсен. На тази дата се навършват 211 години от рождението му. Имаме 35 записани деца, които ще дойдат при нас в библиотеката. Предвидили сме литературно четене на приказки по Андерсен, след това ще имаме апликация на приказка."

Състезание с коне ще се проведе в Дунавци на 2 април, когато местните ще отбележат Тодоровден по стар стил. Кушията се провежда за четвърта поредна година и е най-голямата в региона. Кметът на Дунавци Димчо Скорчев очаква над 20 участници както от Видин и региона, така и от съседната област Монтана. Стартът на кушията ще бъде даден в 10 часа на състезателното трасе в квартал "Гурково" в град Дунавци.

Враца е домакин на Националната олимпиада "Знам и мога". Петото издание на интердисциплинарното състезание за ученици от IV клас е в петък и събота (1 и 2 април), съобщи ресорният заместник-кмет Петя Долапчиева. Градът под Околчица е домакин на проявата, тъй като предишното му издание, което се проведе в Бургас, беше спечелено от възпитаничката на НУ "Иванчо Младенов" - Вяра Александрова.

Местната самодейна трупа в Берковица ще представи за пръв път "Секс, наркотици и крокодил"- новата пиеса на Борислав Костов  - театрал, журналист и писател, свързал дълги години от живота си с родния Северозапад. Представлението е днес, 1 април, от 19 часа, на голямата читалищна сцена. Постановката се реализира с подкрепата на берковското читалище, Драматичен театър - Монтана и е със специалното участие на неговия директор- актьорът Любомир Бояджиев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Кула пръскаха срещу комари, кърлежи и бълхи

Пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи бе извършено на тревните площи в панаирен комплекс, парк, игрища и детски площадки на територията на град Кула, информираха от общинската управа. Дезинсекцията е извършена с аерозолен генератор. Използваният препарат е Цитрол 10 ULV и не представлява опасност за живота и здравето на хора и..

публикувано на 14.08.24 в 15:31

Брегово ще отбележи традиционния си празник

Програмата за празника на Брегово започва утре, 15 август. Той е традиционен и тази година съвпада с честването на 50-ата годишнина от обявяването на населеното място за град, информира Жасмина Генчева , председател на Народно читалище "Развитие". "На 15 август, от 10:00 часа ще е тържествената сесия на Общинския съвет, а следобед от 17:00 часа ще..

публикувано на 14.08.24 в 15:08

Курбан за здраве ще бъде раздаден в манастир край Враца

По традиция, на големия християнски празник – Успение на Пресвета Богородица, в манастира „Св. Иван Рилски“ (Пусти) ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве, съобщиха от общинската управа на Враца. Събитието ще се проведе на 15 август (четвъртък) от 11:30 часа. За желаещите да присъстват на празника има осигурен транспорт, който ще се..

публикувано на 14.08.24 в 14:54

Вандали нанесоха щети в Кула

Неизвестни извършители са съборили новите скамейки на стадиона в Кула само два месеца след поставянето им, съобщи председателят на Общинския съвет Димитър Цанков. Това е поредният вандалски акт , насочен към общинската собственост, който не само нанася материални щети, но и е израз на неуважение към труда и усилията на много хора, допълниха от..

публикувано на 14.08.24 в 14:26

Храмов празник ще отбележат в Ружинци

Храмов празник на параклиса "Успение на Пресвета Богородица" отбелязват утре, 15 август, в Ружинци . Ще бъде отслужен водосвет за здраве и раздаден курбан, каза кметът Александър Александров . "От години празнуваме Голяма Богородица в параклиса "Успение на Пресвета Богородица" с курбан, със служба на отец Рафаил. Всяка година посетителите са..

публикувано на 14.08.24 в 14:19
Представители на Община Враца и пожарната дадоха брифинг заради пожара в регионалното депо.

Потушен е пожарът в депото край Враца

Потушен  е пожарът , който избухна вчера в регионалното депо за твърди битови отпадъци край село Костелево , това стана ясно на извънреден брифинг пред Община Враца. От местната управа съобщиха подробности за действията през последните 12 часа. На 13 август в 18:55 часа служители на депото забелязват пламъци и подават сигнал до Пожарна..

публикувано на 14.08.24 в 13:55

Врачанският митрополит ще оглави богослуженията за празника на Черепишкия манастир

Утре, 15 август, е един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица . Голяма Богородица е и храмов празник на най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично“ . Празничните богослужения в светата обител ще започнат тази вечер в 18:00 часа с архиерейска вечерня с..

публикувано на 14.08.24 в 13:00