Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 април 2016 година

Снимка: Георги Нейков, БНР
Българската гора може да бъде опазена само с постоянни превантивни действия. Това каза за Радио ВИДИН заместник директорът на Държавното горско стопанство във Враца, Илиян Каменов, във връзка със започващата днес Седмица на гората. "Превантивна дейност, за да се спре това изкупуване, защото домакинствата са основният пазар, тук във Врачанско. Превантивна дейност, проверки по населените места, по адреси. От 112 ни се обаждат и тази сутрин също. При проверка откриваме съхранение на дърва, прибягваме и до тяхното задържане, конфискация и съставяне на актове. Има ефект - временно се спират и не купуват дърва. Такива без документи и немаркирани."  Седмицата на гората ще мине под мотото "Подобри гората". Днес инициативата ще бъде открита с празничен концерт с участието на солисти от Националния музикален театър в София и Врачанската филхармония. Концертът ще започне от 18,30 ч. в Градската концертна зала в града под Околчица. Инициативата се организира съвместно със  Северозападно държавно предприятие.


Във видинското село Войница посрещат Седмицата на гората с тъжна статистика. Горските масиви край населеното място са почти изсечени, а местните жители не могат сами да се справят с проблема. Това каза за Радио ВИДИН кметският наместник на селото, Янка Костова: "Аз миналата седмица събрание правих по този повод, срещах се с органите на МВР, идва шефът на Горското, събирахме се с хората. Краде се, постоянно се краде. Изсечено е, от двете страни покрай шосето за Кула е почти изсечено. Идваха от Берковица, констатираха, писахме протоколи. Казаха, че дебнат, пазят ги тук някъде надолу към Бела Рада, вече като минават през село каруци..."

Държавата трябва да промени методологията, по която се отпускат пари за пръскане срещу комари и други инсекти, ако иска да има полза от него. Това каза за Радио ВИДИН кметът на община Ново село, Георги Стоенелов. Пари още не са получени, въпреки че това е една от дунавските общини, за които приоритетно трябва да бъдат отпуснати средства. Той смята, че времето, в което трябва да се пръска срещу комарите, вече е минало. Третирането на площите е най-добре да става още през есента на предишната година, е мнението на кмета.

Първи ден от пролетното почистване във Видин. Работниците по чистотата бяха в квартал "Акджамия" и разказаха как върви работата: "Има си боклуци, колата ги вдига... Къде има тревичка отстрани- да го изчистиме... Ринем пясъка предимно къде има купчини им ги правиме, те минават и ги събират. И метене. Едновременно всичко върви." Работниците казаха, че ще чистят до 16:30 часа. Пролетното почистване на Видин ще продължи до 16 април.

10 нови табели предупреждават да се спазват законовите изисквания от страна на граждани и търговци във Видин. Те са поставени в Крайдунавския парк и на откритите пазари в града. Нарушителите, които нанасят вреди на растителността, парковата мебел, съоръженията и настилките, ще бъдат санкционирани с глоба от 50 до 100 лева, както и тези, които замърсяват тревни площи и детски площадки, палят огън и разхождат домашните си кучета без нашийник извън изрично упоменатите места. Не се разрешава влизането на автомобили в парка без пропуск, лепенето на рекламни материали и некролози по дърветата. Забранява се продажбата на храни от животински произход, с изключение на яйца при температура на въздуха до 18 градуса. Ако се предлагат такива продукти, те ще бъдат унищожавани, а на нарушителите ще бъдат съставяни актове съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност и Закона за храните, в размер от 50 до 3 000 лв.

Одит на Годишния финансов отчет за 2015 г. на Община Видин ще бъде извършен от Сметната палата от 4.04.2016 г. до 22.04.2016 г. Одитната задача е включена в програмата  на Сметната палата за 2016 г. Одитът на Общината се отнася за периода от 1.01.2015 г. до 31.12.2015 г.

Работодатели от Видин и Белоградчик могат от днес да кандидатстват за ползване на насърчителни мерки за заетост и обучение. Директорът на Бюрото по труда в крайдунавския град Милчо Цоков обясни повече за програмата: "За месец април тръгва програмата, като от днес в 7-дневен срок работодателите имат възможността да подадат своите документи за кандидатстване, т.е. от 4 април до 11 април ще бъдат приемани документи и давани консултации по кандидатстване на работодателите."

Символични протестни действия ще проведат членовете на районната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) във Видин. Лекарите ще носят лентички с надпис "протест". Засега няма решение за участие на колегията в националния протест на 6 април, предстои допитване, каза председателят на организацията в града д-р Пламена Вълчева. Общонационалният митинг на БЛС е насрочен заради неясните правила за отчитане и заплащане на медицинската дейност в болничната помощ. Мотото на протеста е "Истинска реформа за истинска медицина". От организацията призоват лекарите да носят лентички с надпис "протест", като по този начин изразят своята съпричастност към поставените исканията.

Политическо движение "Социалдемократи" иска промяна в Кодекса на труда, която да позволи и бащите да имат закрила, каквато ползват майките при отглеждането на децата до 3-годишна възраст. Председателят на социалдемократите Елена Нонева проведе дискусия на тема "Бащинството има право на закрила" с жители на Берковица. "В основата на това предложение стоят децата... Считаме, че най-важни са първите три години и са немалко случаите в страната в рамките на тези три години от възрастта на детето има прекратяване на трудовите правоотношения, ако и бащата в същото време е без работа, тогава вече детето остава в риск за това, че няма как да бъде обгрижвано най-вече със средства, които са необходими", каза Елена Нонева. Законодателството позволява на бащите да получават обезщетение след навършване на 6-месечна възраст на детето. Социалдемократите ще имат среща и с работодателите, за да чуят и тяхното мнение. Исканата промяна на Кодекса на труда ще бъде внесена в Народното събрание до края на месеца, уточни Нонева.

Българският Червен кръст се присъедини към Националната кампания "Великден за всеки" - "Дари празник на баба и дядо", която се провежда под патронажа на омбудсмана на Република България Мая Манолова. Целта на инициативата е да бъдат подпомогнати с ваучери за 20 лева най-нуждаещите се пенсионери, които ще могат да пазаруват храни в 5 000 магазина в цялата страна. С есемес на кратък номер 1255 за всички мобилни оператори, на стойност 1 лев, освободен от ДДС, всеки, който желае, може да подпомогне каузата. Средства се набират и по банкова сметка в СИБАНК, разкрита за целите на кампанията, с титуляр Български Червен кръст. IBAN: BG03BUIB98885029906100; Банков код: BUIBBGSF. Изрично условие на кампанията "Великден за всеки" е, при попълване на платежното нареждане да се посочва общината, за която се прави паричното дарение.
Деца от мездренските детски градини бяха първите гости на Маратона на четенето, който стартира днес в библиотеката на градското читалище. Секретарят на читалището Валентина Цекова приветства малчуганите и им разясни  накратко какво ще се случи при тях по време на маратона. След това моя милост откри първото четене пред децата с "Приказка за малкия зограф".  От своя страна децата също се бяха подготвили с песничка за книгите и кратка драматизация по народни приказки. Така неусетно посещението на децата в света на книгите приключи, а на тръгване те обещаха да дойдат отново.

Ученици от ПМГ "Акад. Иван Ценов" - Враца взеха участие в Националното състезание по информационни технологии за осма поред година, съобщават от учебното заведение. Трима възпитаници на елитната врачанска гимназия бяха допуснати до защита в топ 10 на категория "Мултимедийни клипове". Това са Виктория Георгиева (XI клас), с ръководител Илонка Вутова, Александър Костов (XI клас), с ръководител Станислава Каменова и Петя Василева (XII клас), с ръководител Албена Цекова. Проектите в това направление се изработват в деня на самото състезание, индивидуално и по отделен регламент. При изпълнение на заданието, учениците нямат право да използват Интернет. В деня на състезанието те получават материали от журито, което им задава тема, а в рамките на 3 часа всеки състезател трябва да подготви проекта върху поставената тема. С купа и почетна грамота за второ място беше отличена Виктория Георгиева. Екипът от шестокласници на Лилия Маркова- Симона Вутова, Теодора Ицовска и Вяра Иванова също беше класиран на второ място, след успешна защита в категория "Групов проект" (V-VIII клас).
Вторият кръг от Националния конкурс "Малкият принц" ще се проведе в оряховското село Селановци. Инициативата е на директора на местното Основно училище "Н. Й. Вапцаров"- Петя Русинова. Целта на конкурса е да се даде изява на детската философска мисъл, провокирана от едноименното произведение на Антоан дьо Сент-Екзюпери. 97 ученици от страната са изпратили съчинения на тема "Пустинята е хубава- каза малкият принц, - защото крие някъде кладенец..." в първия етап на конкурса, разказа Петя Русинова.

Непоказвани експонати ще бъдат подредени в изложба в Етнографския музей в Берковица. Поводът е 45 години от създаването му, съобщи неговият директор Ивайло Пешков: "Предвиждаме доста интересни неща - Берковски хор, Детски хор на диригента Петров, от учителите пенсионерки, които също ще изпеят няколко песни. Ще бъдат представени редица неща от етнографския ни фонд." Изложбата ще остане открита за публиката около месец. Тържеството за 45-годишнината в Етнографския музей започна днес, 4 април, в 17 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Курбан за здраве ще бъде раздаден в манастир край Враца

По традиция, на големия християнски празник – Успение на Пресвета Богородица, в манастира „Св. Иван Рилски“ (Пусти) ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве, съобщиха от общинската управа на Враца. Събитието ще се проведе на 15 август (четвъртък) от 11:30 часа. За желаещите да присъстват на празника има осигурен транспорт, който ще се..

публикувано на 14.08.24 в 14:54

Вандали нанесоха щети в Кула

Неизвестни извършители са съборили новите скамейки на стадиона в Кула само два месеца след поставянето им, съобщи председателят на Общинския съвет Димитър Цанков. Това е поредният вандалски акт , насочен към общинската собственост, който не само нанася материални щети, но и е израз на неуважение към труда и усилията на много хора, допълниха от..

публикувано на 14.08.24 в 14:26

Храмов празник ще отбележат в Ружинци

Храмов празник на параклиса "Успение на Пресвета Богородица" отбелязват утре, 15 август, в Ружинци . Ще бъде отслужен водоствет за здраве и раздаден курбан, каза кметът Александър Александров . "От години празнуваме Голяма Богородица в параклиса "Успение на Пресвета Богородица" с курбан, със служба на отец Рафаил. Всяка година посетителите са..

публикувано на 14.08.24 в 14:19
Представители на Община Враца и пожарната дадоха брифинг заради пожара в регионалното депо.

Потушен е пожарът в депото край Враца

Потушен  е пожарът , който избухна вчера в регионалното депо за твърди битови отпадъци край село Костелево , това стана ясно на извънреден брифинг пред Община Враца. От местната управа съобщиха подробности за действията през последните 12 часа. На 13 август в 18:55 часа служители на депото забелязват пламъци и подават сигнал до Пожарна..

публикувано на 14.08.24 в 13:55

Врачанският митрополит ще оглави богослуженията за празника на Черепишкия манастир

Утре, 15 август, е един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица . Голяма Богородица е и храмов празник на най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично“ . Празничните богослужения в светата обител ще започнат тази вечер в 18:00 часа с архиерейска вечерня с..

публикувано на 14.08.24 в 13:00
Димитър Велков, общински съветник

Димитър Велков: Върви се към затваряне на "Ел Би Булгарикум" във Видин

Видинският общински съветник Димитър Велков от местна коалиция "Левицата" алармира, че има вероятност производствената база на държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" в крайдунавския град да бъде затворена . Той се позова на интервю с изпълнителния директор на дружеството Живко Живков , дадено за Българската телеграфна..

публикувано на 14.08.24 в 12:45

Рекордни приходи от местни налози през юли отчита Община Монтана

За рекордни приходи от данъци през юли съобщават от Община Монтана . Почти 1 милион лева са влезли в хазната. Общо 960 000 лева от имуществени данъци и такса смет са събрани само през минали месец в община Монтана, съобщи кметът Златко Живков : "450 000 лв. беше миналата година през юли събираемостта на имуществени данъци и такса смет, а през този..

публикувано на 14.08.24 в 12:00