Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 5 април 2016 година

Областна дирекция на МВР във Видин
Снимка: Радио Видин
Нивото на противодействие на каналджийството във Видин е ниско. За миналата година има образувано едно досъдебно производство срещу каналджии, за тази година няма нито едно. Това каза във Видин по време на представянето на новия директор на Областната дирекция на МВР главният секретар Георги Костов. Твърде вероятно е маршрутът при границата със Сърбия да стане предпочитан от незаконно пребиваващите в страната ни емигранти, затова трябва да има организация, която да противодейства на тези тенденции, допълни главен комисар Георги Костов.


Старши комисар Янко Янколов е новият директор на Областната дирекция на МВР във Видин. Той беше представен от главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов. Досегашният директор Константин Джунински се оттегля в пенсия и беше награден с почетния знак на МВР. Новият директор ще трябва да повиши качеството на работа с контингента, нивото на противодействие на латентната престъпност, борбата с разпространението на наркотици и каналджийството, както и търговията с цигари без бандерол, каза главен комисар Георги Костов.

Районното управление "Полиция" в Мездра отчете своята дейност за 2015 година. Регистрираните престъпления са 351, докато през 2014 година са 296 - или увеличението е с 22%. Основна част от тях са транспортните, чиито брой е 127 при 49 през 2014 година. Разкриваемостта на престъпленията е 68.4 % или 240 броя и  е над средната в страната, която е 56.3%, а в участъка в село Зверино- 56.2%, което го нарежда на второ място в областта. Група "Криминална полиция" е разкрила 83 престъпления. Проведени са и 18 акции срещу контрабандата, като са заловени 12 200 къса цигари и 12.240 кг тютюн. Регистрираните престъпления от малолетни и непълнолетни са 27 броя. Тези показатели са постигнати от звено "Териториална полиция", където са 13 служители, звено "Охрана на обществения ред"- 9 служители, звено "Пътен контрол" - 7 служители и "Контрол на общоопасните средства" - 1 служител.

Местната управа на Враца планира през настоящата година да кастрира и обезпаразити около 700 бездомни кучета. За целта от общинския бюджет ще бъдат заделени 73 000 лева без ДДС, като сумата е предвидена като външна услуга. В момента се търси изпълнител на заданието, като за него е обявена и обществена поръчка. Крайният срок за подаване на документите за участие в поръчката изтича на 4 май.

Районната колегия на Българския лекарски съюз (РК на БЛС) във Враца няма решение по въпроса дали да подкрепи националния протест на докторите, който е предвиден за 6 април в София - това заяви ексклузивно за Радио ВИДИН д-р Росен Айков, председател на РК на БЛС. 663-има членове има единствената съсловна организация на лекарите от област Враца. Всеки от тях ще решава по съвест дали да измине 100-те километра до столицата.

Община Враца започна приемането на номинации за носителите на званието "Почетен гражданин" и "Наградата на Враца" за 2016 г., съобщават от местната управа.  Издигането на кандидатурите може да бъде направено от институции, сдружения, организации и граждани. Със званието "Почетен гражданин" се удостояват физически лица с изключителни заслуги и особен принос в областта на хуманитарните дейности, обществено-политическия, стопанския, социалния, културния и спортния живот на града.

Паметни пана с лика на екзарх Антим I красят видинските спирки. Инициативата е на митрополията и е част от юбилейната 200-годишнина от рождението на бележития българин, духовник, държавник и патриот. Видинчани одобриха идеята. Паметните табла ще останат на спирките до края на 2016 година.

Вандали посегнаха за трети път на засадената от видинската Община магнолия пред съдебната палата в града. Част от новите растителни видове в обновения парк "Рова" вече са изчезнали. Също така, повече от 100 розови храста, засадени миналата есен в Крайдунавския парк и зад паметника на "Христо Ботев", са откраднати.

Монтанското село Николово има дарен проект за площад. Идеята е на жителите, а изработването му е дело на зетя на служителка в кметството, който работи в Австрия, каза кмета Димитър Стоянов. Проектът предвижда озеленяване, нови пейки, осветление със соларни лампи, зона за отдих, беседка и чешмичка.

Вторият кръг на Националния конкурс "Малкият принц" в оряховското село Селановци завърши. Божидар Стоянов от ОУ "Св. П. Хилендарски", Кюстендил се класира на първо място. Втора е Даяна Кирова от СОУ "Хр. Ботев", Оряхово и трета е Ива Стоянова от СОУ "Н. Й. Вапцаров", Петрич. Участниците писаха днес съчинение по тема в рамките на 2 часа. Целта на инициативата е да се даде изява на детската философска мисъл, провокирана от едноименното произведение на Антоан дьо Сент-Екзюпери. 97 ученици изпратиха съчинения за първия етап на конкурса.

Младежите от село Долни Вадин, община Оряхово искат зала за фитнес, в която да спортуват през почивните дни и ваканциите. Това каза за Радио ВИДИН Анелия Спасова, секретар на читалището. "В селото имаме вече младежки клуб, в едната зала има тенис на маса, в другата- кът за събиране, обаче те искат второто помещение да го направят за фитнес. Идват си събота и неделя. Някои ходят всеки ден на фитнес, но на село няма къде да ходят. Ние много малко неща купихме, те са много скъпи. Сега продаваме сувенири, които ще продаваме до Гергьовден, младежите ще търсят и други начини." Поне още 500 лева ще са необходими за оборудването на фитнес залата, допълни Анелия Спасова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Кула пръскаха срещу комари, кърлежи и бълхи

Пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи бе извършено на тревните площи в панаирен комплекс, парк, игрища и детски площадки на територията на град Кула, информираха от общинската управа. Дезинсекцията е извършена с аерозолен генератор. Използваният препарат е Цитрол 10 ULV и не представлява опасност за живота и здравето на хора и..

публикувано на 14.08.24 в 15:31

Брегово ще отбележи традиционния си празник

Програмата за празника на Брегово започва утре, 15 август. Той е традиционен и тази година съвпада с честването на 50-ата годишнина от обявяването на населеното място за град, информира Жасмина Генчева , председател на Народно читалище "Развитие". "На 15 август, от 10:00 часа ще е тържествената сесия на Общинския съвет, а следобед от 17:00 часа ще..

публикувано на 14.08.24 в 15:08

Курбан за здраве ще бъде раздаден в манастир край Враца

По традиция, на големия християнски празник – Успение на Пресвета Богородица, в манастира „Св. Иван Рилски“ (Пусти) ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве, съобщиха от общинската управа на Враца. Събитието ще се проведе на 15 август (четвъртък) от 11:30 часа. За желаещите да присъстват на празника има осигурен транспорт, който ще се..

публикувано на 14.08.24 в 14:54

Вандали нанесоха щети в Кула

Неизвестни извършители са съборили новите скамейки на стадиона в Кула само два месеца след поставянето им, съобщи председателят на Общинския съвет Димитър Цанков. Това е поредният вандалски акт , насочен към общинската собственост, който не само нанася материални щети, но и е израз на неуважение към труда и усилията на много хора, допълниха от..

публикувано на 14.08.24 в 14:26

Храмов празник ще отбележат в Ружинци

Храмов празник на параклиса "Успение на Пресвета Богородица" отбелязват утре, 15 август, в Ружинци . Ще бъде отслужен водосвет за здраве и раздаден курбан, каза кметът Александър Александров . "От години празнуваме Голяма Богородица в параклиса "Успение на Пресвета Богородица" с курбан, със служба на отец Рафаил. Всяка година посетителите са..

публикувано на 14.08.24 в 14:19
Представители на Община Враца и пожарната дадоха брифинг заради пожара в регионалното депо.

Потушен е пожарът в депото край Враца

Потушен  е пожарът , който избухна вчера в регионалното депо за твърди битови отпадъци край село Костелево , това стана ясно на извънреден брифинг пред Община Враца. От местната управа съобщиха подробности за действията през последните 12 часа. На 13 август в 18:55 часа служители на депото забелязват пламъци и подават сигнал до Пожарна..

публикувано на 14.08.24 в 13:55

Врачанският митрополит ще оглави богослуженията за празника на Черепишкия манастир

Утре, 15 август, е един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица . Голяма Богородица е и храмов празник на най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично“ . Празничните богослужения в светата обител ще започнат тази вечер в 18:00 часа с архиерейска вечерня с..

публикувано на 14.08.24 в 13:00