Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 април 2016 година

Снимка: Полина Тодорова

Безплатни изследвания на кръвна захар ще се проведат във Видин по повод Световния ден на здравето- 7 април, който тази година ще премине под мотото "Разбийте диабета". Изследванията ще се проведат в медико-денталния център на ул. "Цар Иван Асен ІІ" във Видин, каза Милена Милкова, младши експерт в Регионалната здравна инспекция. Световната здравна организация е разработила няколко мерки за предотвратяване на диабета, допълни Милкова.

Родители на деца с увреждания от цялата страна протестираха днес пред Народното събрание в София. Майките настояват за създаване на електронен регистър на хората с увреждания по заболявания, както и за месечно подпомагане в размер на поне две минимални работни заплати. Родителите на деца с увреждания отново искат да привлекат вниманието към неразрешимите проблеми, с които се сблъскват техните семейства. Те заявиха по време на протеста, че правата на децата с увреждания са пренебрегвани. "Макар, че детето може да се движи само, проблемите по грижите за него са огромни", каза за Радио ВИДИН Йорданка Ценова, чието дете е с церебрална парализа. Според нея, проблем за родителите на деца с увреждания са и новите изисквания за явяване пред ТЕЛК-комисия, каквото им предстои есента.

Медици от страната участваха в национален протест срещу реформите в здравеопазването и политиката на Министерството на здравеопазването в София. Те настояват за удължаване на действието на рамковия договор от миналата година и за подписването на анекс с участието на Националната здравноосигурителна каса и лекарския съюз.

Намерен е инвеститор за сградата на бившата кулска болница. Заявление от Български диабетен алианс- София е постъпило в Община Кула. От организацията изразяват намерение да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ с проект за изграждане на социален център за рехабилитация и интеграция на територията на града. Дейността на центъра ще е насочена към правата и интересите на диабетно болни пациенти, както и рехабилитация, обучение на пациентите и техните семейства и интеграцията им в обществото. От Български диабетен алианс проявяват интерес към наемане на част от сградния фонд на нефункциониращата вече болница в Кула, реконструкция и облагородяване на сградата и прилежащите й площи. Изграденият диабетен център се предвижда напълно да отговаря на европейските стандарти, да е подходящ както за деца с диабет, така и за възрастни пациенти с това заболяване. От Алианса възнамеряват да наемат част от сградата на бившата болница за срок не по-кратък от 10 години. 16 работни места ще бъдат открити след като започне да работи Социалният център за рехабилитация и интеграция, като при подходящи кандидатури, ще бъдат наети жители на Кула.

Първият в България Трудотерапевтичен център ще бъде открит утре във Враца. Церемонията е от 10:30 часа в новото здравно заведение, което се намира в сградата на многопрофилната болница "Христо Ботев", съобщиха от врачанския филиал "Проф. д-р Иван Митев" на Медицинския университет в София.

Районната здравноосигурителна каса във Враца започва новия договорен процес с изпълнителите на медицинска, дентална помощ и аптеки. Заявления за сключване на допълнителни споразумения и договори с лечебни заведения за работа по реда на Националния рамков договор за медицински дейности за 2015 г. ще се приемат до 3 май.

Къпането в язовирите и други открити водоеми на територията на община Монтана е забранено. Заповедта на кмета Златко Живков е издадена съгласно Наредбата за водно-спасителната дейност и обезопасяване на водните площи. Басейните на комплекс "Аугуста" и този на 8-мо училище са разрешени за къпане. Къпането и плуването във всички останали водни площи на територията на общината- язовири, канали, изравнители се забранява. Собствениците или наемателите на площите, в които не е разрешено къпането, са длъжни да поставят забранителни, предупредителни и информационни табели, за да се избегнат инциденти през летния сезон, който е от 1 май до 30 октомври. Собствениците на язовири са задължени да подсигурят охрана, а на по-големите водни площи- лодка със спасителни средства през активния сезон- от 1 юни до 15 септември. Само правоспособни водни спасители трябва да се назначават на всички обекти, разрешени за плуване, както и в ученическите лагери. Директорите на училища трябва да запознаят учениците с настоящата заповед, а нарушителите подлежат на административно-наказателна отговорност, се казва още в заповедта. Общо 16 язовира има на територията на община Монтана, сред тях е и язовир "Огоста".

Отсечката от Враца до пещерата "Леденика" ще бъде основно ремонтирана с около 13 милиона лева по Оперативна програма "Региони в растеж". Това съобщи депутатът от Врачанско и заместник-председател на 43-ото Народно събрание Явор Хайтов след среща с председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров. "В момента тече процедурата и скоро ще бъде избран изпълнителят на пътя до "Леденика" - това е мой предизборен ангажимент към врачани, който ще бъде изпълнен.Ще се ремонтират 17,4 километра с около 13 000 000 лева по Оперативна програма "Региони в растеж". Между 6 и 8 милиона лева ще бъдат вложени в рехабилитацията на второкласния път между Враца и Криводол. Средствата за този ремонт са от очакваното увеличение на събрани приходи от продажбата на винетни стикери, допълва народният представител. Депутатът инициира срещата, за да потърси възможностите за рехабилитацията на още пътища в региона."Става дума за неотложния ремонт на пътя от Мездра до Роман до границата с област Плевен, както и за ужасяващата и животозастрашаваща пътна инфраструктура в община Хайредин. Инж. Лазаров ме убеди, че предвидените средства в бюджета ще стигнат за направата на един от тези два нови обекта."

Кметът на видинското село Буковец Стефчо Захариев възнамерява да потърси съдействие от държавата за лошото състояние на междуселски път. Пътният участък Милчина лъка-Буковец е в окаяно състояние. "Оня път е трагичен. То и пътят за Буковец не е, ама пак е път. 9 километра са... Мисля, че кърпиха нещо, но това е било отдавна... Ще напиша до Министерството на регионалното развитие, до Лиляна Павлова трябва да пробвам", каза Стефчо Захариев.

Пролетното почистване във Видин продължава. 5-ти район се чисти днес и утре, е обявено в графика. Това са жилищните комплекси  "Гео Милев", "Вида", "Крум Бъчваров", "Панония", ул. "Широка", бул. "Панония" и ул. "Цар Симеон Велики". Звено "Чистота" към Община Видин осигурява допълнително работници и транспортна техника в съответните райони. От Общината призовават гражданите да поставят събраните от тях отпадъци в близост до съдовете за смет.

Над 950 са наказателните постановления на стойност над 105 хиляди лева срещу бракониери за миналата година, които е издала Регионалната дирекция по горите в Берковица. Това съобщи директорът й Сашо Каменов. Едва 8 хиляди лева са платени досега от тези глоби. Ден на отворените врати беше обявен за днес в Регионалната дирекция, която стопанисва държавните гори в трите области от Северозапада.

Сигнали на потърпевши за нарушени социални и синдикални права все още няма в регионалния съвет на КНСБ във Видин. Работници и служители могат да разкажат за трудови нарушения-злоупотреби с работно време, забавяне на заплати, опасни условия на труд, както и редица други нарушения в рамките на кампанията "ВЪЗcтaни зa пpaвaтa cи", която ще продължи до 1 май тази година, припомни за Радио ВИДИН председателят на КНСБ- Видин, Любен Любенов.

Фондация "Асоциация Анимус" планира да въведе в няколко български града цялостен иновативен училищен подход за справяне с агресията и за насърчаване разбирането на вътрешния свят на децата. Проектът ще стартира и в СОУ "Никола Войводов" във Враца. Това обясни Петя Петрова, детски психолог в асоциацията и координатор на програмата "Ключ към училище без страх".  Три ще бъдат програмите за превенция- за деца до 1-ви клас, за ученици от 8 до 12 години и за тийнейджъри.

Проект на заповед, с която се определят датите за провеждане на държавите зрелостни изпити по желание в майската сесия на учебната 2015/2016 г. е публикуван на сайта на Министерство на образованието и науката
. Предлаганата дата за матура по френски, руски, италиански език, физика и астрономия, е 26 май. Зрелостен изпит по немски и испански език, история и цивилизация, както и по химия и опазване на околната среда да се проведе ден след това.  Датата за матура по английски език, математика, география и икономика, е 30 май. Проектът предлага изпитът по биология и здравно образование, както и по философски цикъл да е на 31 май. Задължителният държавен зрелостен изпит по български език и литература и националното външно оценяване по предмета в 7 клас ще се проведе на 18 май. Вторият зрелостен изпит по предмет по избор и националното външно оценяване по математика в 7 клас е на 20 май.

Пробни изпити за националното външно оценяване след 7 клас и зрелостните изпити в 12 клас се провеждат в СОУ "Иван Вазов" в Мездра. Препитването по български език и литература вече се състоя, а в четвъртък е по математика. Оценяването има за цел да постави учениците в реална изпитна ситуация и се провежда за четвърти пореден път. Освен, че проверяват знанията си, по този начин учащите  преодоляват психологическата бариера от изпита, смятат организаторите. Ученици от трите мездренски училища - СОУ "Иван Вазов", ОУ  "Св. Св. Кирил и Методий" и ОУ "Христо Ботев" се явиха На първото пробно препитване.

Областната дирекция на полицията във Враца опроверга обвиненията срещу фамилията на кмета на Галиче, Ценко Чоков, че има нещо общо с изгорелия тази сутрин джип на негов съселянин.
Според заключението на експертите, няма данни за извършен умишлен палеж. Тази сутрин, малко преди 5 часа, на спешния телефон 112 е получен сигнал за горящ автомобил "Гранд Чероки", паркиран в частен имот - стопански двор в село Галиче. Полицията е установила, че изгорелият автомобил е на 54-годишния жител на селото Веселин Тушинов. Изпратените екипи на пожарната и полицията потушили стихията, а вследствие на пожара са изгорели вътрешната част на купето и част от двигателното отделение на колата. Извършен е оглед на място, допълват от ОД на МВР във Враца. През деня на местопроизшествието е извършен и втори оглед, при който  експертите не са установили данни за извършен умишлен палеж. Иззети са химични следи за лабораторен анализ. По всяка вероятност огънят е тръгнал от технически проблем в електроинсталацията. Работата по случая продължава с досъдебно производство, образувано от Окръжна прокуратура - Враца.

Държавният куклен театър на Крайова зарадва жителите на видинското село Покрайна с постановката "Котаракът в чизми".
Румънските актьори са посетили Капитановци и Гъмзово, нетрадиционната постановка ще бъде играна и в село Кутово тази вечер. "Постановката беше интересна и за големите, защото имаше диалог с артистите"- каза Елица Атанасова- секретар на читалището в Покрайна. Договор за трансгранично сътрудничество с фондация от Букурещ предстои да бъде подписан. И съвместни инициативи се предвиждат: "Те ще ни гостуват на празника на селото- Свети дух, ще има певци от Букурещ, които ще изпълняват съвременни румънски песни, които се харесват на младото поколение... През лятото отново ще са тук- с друга постановка.... Ще ни канят и на техни събития- харесаха автентичните ни хора и носии и искат да ги покажат и там."

Община Вършец организира фотоконкурс за любители на всякаква възраст, съобщиха от управата в курортния град. Темата е "Един миг от природата на Вършец". Снимките, оценени като най-добри, ще бъдат отпечатани на големи пана и експонирани по улиците на града през август, по време на празника на минералната вода и Балкана. Спечелилите първите места получават и парична премия в размер на 300 лева. Любители-фотографи на възраст от 6 години до 96 години могат да изпращат свои фотоси. Всеки участник има право на три конкурсни снимки. Участници от цялата страна и чужбина се допускат. Условието е те да са били във Вършец и да са запечатали с фотоапарат частичка от невероятната природа на това магическо място, допълват организаторите. Снимките се изпращат до 25 юли.

Тереза Лилова представя днес в регионалната библиотека на Монтана своята мемоарна книга "Михайловградската оперета". Родена през 1935 година в град Малко Търново, през 1958 тя идва в Българския Северозапад и остава тук. Признанието на своите съграждани Тереза Лилова получава веднъж през 1985 година, когато е удостоена с "Почетния знак на Михайловград" и още веднъж през 2006 година, когато става "Почетен гражданин на Монтана". Но най-голямото признание тя пази в сърцето си- там живеят спомените от репетиции, спектакли, роли... И горещите аплодисменти на пълната зала. Тези спомени тя е събрала в книгата "Михайловградската оперета". Първата среща с читателите започна в 17 часа днес, в библиотека "Гео Милев".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Кула пръскаха срещу комари, кърлежи и бълхи

Пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи бе извършено на тревните площи в панаирен комплекс, парк, игрища и детски площадки на територията на град Кула, информираха от общинската управа. Дезинсекцията е извършена с аерозолен генератор. Използваният препарат е Цитрол 10 ULV и не представлява опасност за живота и здравето на хора и..

публикувано на 14.08.24 в 15:31

Брегово ще отбележи традиционния си празник

Програмата за празника на Брегово започва утре, 15 август. Той е традиционен и тази година съвпада с честването на 50-ата годишнина от обявяването на населеното място за град, информира Жасмина Генчева , председател на Народно читалище "Развитие". "На 15 август, от 10:00 часа ще е тържествената сесия на Общинския съвет, а следобед от 17:00 часа ще..

публикувано на 14.08.24 в 15:08

Курбан за здраве ще бъде раздаден в манастир край Враца

По традиция, на големия християнски празник – Успение на Пресвета Богородица, в манастира „Св. Иван Рилски“ (Пусти) ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве, съобщиха от общинската управа на Враца. Събитието ще се проведе на 15 август (четвъртък) от 11:30 часа. За желаещите да присъстват на празника има осигурен транспорт, който ще се..

публикувано на 14.08.24 в 14:54

Вандали нанесоха щети в Кула

Неизвестни извършители са съборили новите скамейки на стадиона в Кула само два месеца след поставянето им, съобщи председателят на Общинския съвет Димитър Цанков. Това е поредният вандалски акт , насочен към общинската собственост, който не само нанася материални щети, но и е израз на неуважение към труда и усилията на много хора, допълниха от..

публикувано на 14.08.24 в 14:26

Храмов празник ще отбележат в Ружинци

Храмов празник на параклиса "Успение на Пресвета Богородица" отбелязват утре, 15 август, в Ружинци . Ще бъде отслужен водосвет за здраве и раздаден курбан, каза кметът Александър Александров . "От години празнуваме Голяма Богородица в параклиса "Успение на Пресвета Богородица" с курбан, със служба на отец Рафаил. Всяка година посетителите са..

публикувано на 14.08.24 в 14:19
Представители на Община Враца и пожарната дадоха брифинг заради пожара в регионалното депо.

Потушен е пожарът в депото край Враца

Потушен  е пожарът , който избухна вчера в регионалното депо за твърди битови отпадъци край село Костелево , това стана ясно на извънреден брифинг пред Община Враца. От местната управа съобщиха подробности за действията през последните 12 часа. На 13 август в 18:55 часа служители на депото забелязват пламъци и подават сигнал до Пожарна..

публикувано на 14.08.24 в 13:55

Врачанският митрополит ще оглави богослуженията за празника на Черепишкия манастир

Утре, 15 август, е един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица . Голяма Богородица е и храмов празник на най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично“ . Празничните богослужения в светата обител ще започнат тази вечер в 18:00 часа с архиерейска вечерня с..

публикувано на 14.08.24 в 13:00