Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галина Вакарицова, кмет на Раброво: "Искам да променя облика на селото"

Започна ремонт на кметството

Снимка: радио Видин
В пограничното село Раброво, община Бойница, животът на хората е труден- останали са повече пенсионери, няма работа за младите, дефицитни са и бройките по програмите за временна заетост. Въпреки това, новият кмет- Галина Вакарицова е амбицирана да покаже на хората и на себе си, че нещо може да се промени към по-добро, като се започне от външния облик на селото. Посрещна екипа ни навън, сред хората по програмите, чистеха градинките на центъра. Казва, че повече от 20 години тук нищо не е направено. Започват и ремонт на сградата на кметството, чийто покрив е прокапал, а таваните се лющят. От Общината им обещали 10 000 лева за ремонта. Обещали са им и нови работни места по програма към Бюрото по труда за 10 безработни.

"Покривът ни е в трагично състояние, капе отвсякъде, сградата на ресторанта, читалището и пенсионерският клуб също са зле. За ремонта от Общината са отпуснати 10 000 лева. Ще има проект за градинката, за подмяна на водопровода. Имаме подкрепата на Общината и за нови работни места, сега от май месец започва програма за 10 души. По програмата за домашни помощници има три бройки отпуснати." 
 

СнимкаКметицата Галя Вакарицова разказа за проблемите от обезлюдяването в района. Около 300 са жителите на Раброво, в Периловец са останали 30-ина души, около 100-ина са в Бориловец, 12 са живеещите в Градсковски колиби, 4-ма в Каниц и само 2-ма са в Шипикова махала.

Намаляването на младите хора и децата в Раброво води до тежки последици и поставя под въпрос съществуването на детската градина, която вече е полудневна заради петте си възпитаници. Малко са и децата в защитеното училище. Жителите на Раброво имат проблеми и с местния арендатор, който от две години не е плащал наема на земята. Има ли работа, много от емигриралите семейства, дори и младите, ще си дойдат обратно в родното си село, смята Галя Вакарицова. Защото според нея с 300 лева на село спокойно може да се живее.

"Ако има някаква работа и доходи много хора ще се върнат. Трябват европейски програми- дали за кошери, или за животновъди, еко земеделие- стига да се подсигурят някакви работни места, ще се върнат. Имоти за желаещи да дойдат и да живеят на село има колкото искате, като може да си намерите къща и за 3 000 лева. С минимална заплата може да живее, ще садиш в градинката, прехраната е осигурена. Желание за работа само трябва да има. На село е по-спокойно"
, допълни тя.

Целият разговор с кмета на село Раброво може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26