Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 април 2016 година

Снимка: Катя Борисова
Работодатели и безработни от Видин протестираха днес пред Бюрото по труда в града. Причина за това е, че Агенцията по заетостта е одобрила само една фирма за финансиране по схемата "Обучения и заетост", в която ще бъдат назначени трима души. Останалите повече от 60 фирми, които успяха да подадат документи на 25 и 28 март, не са одобрени. Протестиращите решиха да изпратят писмо до министър председателя Бойко Борисов, в което ще изложат подозренията си за корупционни схеми в Агенцията по заетостта и ще поискат конкурсът да бъде анулиран и да бъде назначен друг, с ясни правила и прозрачни решения. При одобряването на заявките не са поставяни ограничения на работодателите от различните региони на страната и е възприет подход депозираните в Бюрата по труда документи от фирмите да се разглеждат и одобряват по реда на тяхното постъпване, съобщиха от Агенцията по заетостта. Всички условия за кандидатстване по програмата са обявени на сайта на Агенцията 11 дни преди да започне приемът на заявките- на 14 март. Схема "Обучения и заетост" на Агенцията по заетостта дава възможност на работодателите да заявят своите потребности за наемането на работници. Бюрата по труда в областите Видин, Монтана и Враца са приели заявки за разкриване на свободни работни места от 422-ма работодатели. Одобрените фирми за трите области са 9 - една в област Видин, с 3 работни места, пет във Враца, с 16 работни места, три са в област Монтана, с 20 работни места.

В Димово готвят протест и блокада на главен път Е-79 през почивните дни за времето от 10 до 12 часа, в знак на лошото състояние на Международния път. Това каза за радио Видин председателят на инициативния комитет и дългогодишен кмет на общината Тодор Илиев. "Извървяли сме всички възможни стъпки дотук... Внесли сме уведомително писмо при кмета на общината- в събота от 10 часа и неделя от 10 часа, до бившия хотел-ресторант, гражданско мероприятие. утре ще се събираме отново от шест и половина да видиме какво присъствие ще има и каква готовност ще изразят хората дали да се затваря трафика или не."

Транспортна комисия към видинския Общински съвет решава кои улици в града се нуждаят от ремонт, за да се вложат отпуснатите от държавата 1 милион лева за асфалтиране. От Общината казаха, че до седмица ще се възстанови проблемният участък със зейналата дупка в района на кръговото кръстовище до блок "Кокиче".

Във Враца приемат документи на желаещите да санират своите жилища, ако те се намират в сгради с до 35 апартамента, съобщи кметът Калин Каменов. Градоначалникът припомни, че от началото на информационната кампания на Общината по Националната програма за енергийна ефективност са регистрирани 21-но сдружения на собственици. 17 от тях са за кандидатстване за пари по програма, а 4 - ще търсят финансиране по Интегриран план за възстановяване и развитие на града. Подписани са 10 договора със сдружения на собствениците.

Община Монтана ще направи основен ремонт на четири парка, четири сгради на училища и детски градини и на един от централните булеварди през тази и през следващите две години. Вече са одобрени за финансиране от европейските фондове проекти на местната управа за реконструкция на парковете "Огоста", "Монтанезиум", "Калето" и Градската градина, както и проекти за обновяване на булевард "Хаджи Димитър" и на две училища, и две детски градини. Проектите са на приблизителна стойност 15 милиона лева. В следващите години Общината планира основен ремонт на сградата на читалище "Разум" в центъра на Монтана, изграждане на нови общински жилища и подобряване на енергийната ефективност на много от многофамилните жилища в града, уточниха от общинската администрация.

В община Брегово смятат, че времето за пръскане срещу комари, за да има ефект, отдавна е минало, а пари все още няма. Никой не може да прогнозира кога и дали ще бъдат отпуснати нужните средства, каза за Радио ВИДИН кметът Милчо Лалов: "Мисля, че целеви средства не са отпуснати, ние в рамките на бюджета нямаме възможност за извършване на такова третиране и ще има проблем. А има заблатени места и от следващи дъждове те ще се увеличат и комарите ще ни създават проблем." Между 20 000 и 23 000 лева са отпускани досега на общината за третиране преди активния сезон. Дори да бъдат получени средствата, вече ще бъде късно, смята кметът. Народният представител Филип Попов е отправил питане до парламента по въпроса, но за сега няма отговор.

Графикът, по който ще започне основната пролетна обработка на тревните площи и населените места от общината срещу насекоми, акари и гризачи вече е изготвен в община Враца.
Третирането ще започне от 18 април и до края на август ще бъде извършено пръскането на зелените площи на детски площадки, градини, паркове, речните корита и гробищните паркове. То ще бъде направено от фирма, която има сключен договор с Община Враца за извършване на обработката на площите.

19 къщи от фонда на общинска фирма в Плевен ще бъдат съборени, защото са в лошо състояние. За част от тях мерките са спешни, тъй като постройките са опасни за обитателите. Всичките седем къщи, които трябва да се съборят спешно, са необитаеми. Наемателите са били преместени, след като е установено, че са опасни за живеене, обясни Полина Георгиева, управител на фирмата. Разходите се поемат от общинската фирма, а на по-късен етап предстои същата процедура за още 12 къщи. След като сградите бъдат разрушени, ще се заличат и административните им адреси.

Държавно горско стопанство- Монтана ще залеси 198 декара с топола. Младите фиданки ще бъдат засадени тази пролет в землищата на селата Бели брод, Громшин, Владимирово и Портитовци, съобщи директорът Петьо Иванов. 60 000 тополови дръвчета се отглеждат в разсадника в село Мърчево.

Видин е една от общините, които са на дъното на класацията за Индекса на местната система за почтеност. Това каза Катя Христова от екипа на "Прозрачност без граници"- организацията, изготвила проучването. Забележките са към работата както на Общинските съвети, така и по отношение на кметската институция и общинската администрация.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева подкрепи идеята Рогозенското сребърно съкровище- най-голямото тракийско съкровище, което се съхранява в историческия музей във Враца, да бъде представено в Европейския парламент, до края на тази година. Припомняме, Цачева  участва днес в обществената дискусия "Чудесата на Враца и Северозапада. Нови възможности за развитие на културно-историческия туризъм и икономиката в региона". По думите й,  през миналата година над 280 хиляди души  са посетили културно-историческите и природни забележителности в този регион. Тя припомни, че Северозападният район е една от създадените осем туристически дестинации, които предстои да бъдат още по-активно популяризирани и рекламирани.

Домът за стари хора във видинското село Кутово празнува днес пет годни от създаването си. Той се намира в сградата на бивша детска градина и беше открит през април 2011 г. Ремонтът на помещенията беше финансиран със средства от еврофондовете и държавния бюджет. 20 възрастни хора тук вече пет години споделят радости и тъги в края на житейския си път. Домуващите и персоналът на социалния дом в село Кутово посрещнаха днес десетки гости и подаръци. Детският танцов ансамбъл към видинското читалище "Светъл ден" и музикална група при Културния клуб на пенсионера във Видин се погрижиха за доброто настроение в дъждовния и хладен, но празничен пролетен ден.

В белослатинското село Драшан учредиха женска организация на ВМРО. Галина Георгиева беше избрана за председател.

Във Враца през лятото ще се организира фолклорен събор, чиято цел е да събере богатството на традициите и обичаите от Северняшката фолклорна област, която в общи линии копира областите от Северозападна България. Намерението за подобен фестивал обяви кметът Калин Каменов: "През лятото стартираме инициатива, с която да възвърнем обичта към местните традиции и обичаи. Не към чалгата и простотията, а към културата, традициите и народните обичаи, които са толкова красиви, но за съжаление все по-рядко популяризирани и показвани. През лятото стартираме инициатива, която сме нарекли "Северняшки фолклорен събор "Леденика", който ще събере фолклорни, танцови ансамбли от цяла Северозападна България."

Водата няма да бъде годна за пиене заради пролетна дезинфекция във Видинско на 16-и и 17-и април (събота и неделя), съобщават от "ВиК". Населените места, където ще бъде извършено третирането са: град Видин и селата Новоселци, Слана Бара, Акациево, Рупци, Кошава, Гомотарци, Сланотрън, Кутово, Антимово, Покрайна, Иново, Капитановци, Градец, Динковица, Плакудер, Майор Узуново, Гъмзово, Калина, Тияновци, Винарово и Неговановци. Водата няма да бъде годна за пиене от 9 часа на 16 април до 17 часа на 17 април.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30