Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 април 2016 година

Снимка: Йорданка Петрова

В най-кратки срокове предстои обработката на тревни площи във Видин срещу бълхи. Третирането е по силата на сключен договор от миналата година, каза управителят на Дезинфекционната станция Пролетка Нинкова. "Предстоят двете пролетни третирания на зелени площи в град Видин и зелени площи в общинските обекти, които обработваме и три броя обработки за бълхи и на детски площадки в град Видин." Обработките са предвидени да започнат през месец май, но има вероятност да се извършат и по-рано, каза още Пролетка Нинкова.

Правителството одобри допълнителни разходи в размер до 119 161 000 лева по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2016 г.. Средствата са за превантивно поддържане на пътната мрежа основно в Северна България, за ремонтно-възстановителни дейности и за доизграждане на пътни инфраструктурни проекти в страната. Парите ще бъдат използвани за доизграждането и рехабилитацията на обекти от изключително важен държавен и обществен интерес с цел развитие на пътната инфраструктура и повишаване на безопасността на движение, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет. Сред тях са пътища във Видинска, Монтанска, Врачанска, Разградска, Силистренска области, тунелите "Витиня" и "Ечемишка" и виадуктът "Елешница" на автомагистрала "Хемус".

Видинските села Градец, Кошава и Гомотарци, са с одобрени проекти по Национална кампания "Чиста околна среда - 2016" и за целта ще получат по 10 хиляди лева. Сред проектите, които се финансират чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, са и видинското училище "Иван Вазов", както и детските градини "Желязко Попниколов", "Детелина", "Радост" и "Щастливо детство". Средствата за тях са в размер на 5 хиляди лева.

Движението в посока към София в тунел "Витиня" на Автомагистрала "Хемус" временно се извършва само в изпреварващата лента, поради аварирал тежкотоварен автомобил,
съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите трябва да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Това е поредният инцидент с тежкотоварен автомобил в тунел.

Представители на държавната администрация, общини, ръководители на училища във Видин бяха обучени да планират и изпълняват мерки за енергийна ефективност. Лектори бяха преподаватели от Русенски университет "Ангел Кънчев" и представители на компания, която работи в сферата на енергийните услуги. Представени бяха възможностите за разработване на планове за действие в съответствие с националното законодателство и директивите на Европейския съюз. Обучението е финансирано по грантова схема, чиято цел е повишаване на административния капацитет на държавните и общински органи и институции за планиране, съобщи професор Николай Михайлов, преподавател в университета в Русе. Обучения са проведени в седем общини в страната, предстоят срещи в Монтана и Враца.

68 акта по Закона за горите са съставени през миналата година от Държавно горско стопанство - Монтана за 614 кубика дървен материал. 106 кубика дърва са конфискувани. 4 моторни превозни средства, 15 каруци и 6 моторни резачки на бракониери са задържани, съобщи директорът Петьо Иванов:"Работиме съвместно с колегите в Регионално управление по горите в Берковица и с полицията. Постоянно имаме позвъняване на 112, отреагираме моментално по най-добрия начин, колкото са ни възможностите. Можем да кажем, че се справяме добре. Макар, че остават проблематични землища като "Мала Кутловица", като "Кошарник", като Благово, където имаме голям поток от странични превози и главно от бусовете, които са без номера и продължават да извършват незаконна сеч. Но смятам, че с персонала, който имаме, ще можем успешно да се справим и тази година."

Паленето на стърнища в горския фонд е забранено. Областният управител на Монтана разпореди със заповед спазването на изискванията по време на пожароопасния сезон, който продължава да края на октомври. Огнеборците и горските инспектори са изготвили план за действие да не се допускат пожари, съобщи старши инспектор Светлин Василев, началник на група "Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност" в пожарната в Монтана.Стопаните, които извършват пролетно почистване, трябва да знаят, че забраната за палене важи и за личните им дворове: "Ако закарате растителност в двора, което, отново казвам, е забранено, трябва да се спазва едно минимално разстояние от 8-10 метра от съседните сгради". Глоби се налагат за умишлено палене на огън в горите и стърнищата , каза още старши инспектор Светлин Василев: "Най-ниска е санкцията по общинската наредба за пожарна безопасност, която е от 50 до 500 лева. По Закона за МВР ние можеме да глобяваме и до 2 000 лева."

Обществено обсъждане на "Интегрираната многосекторна стратегия за местно развитие на местна инициативна група "Видин селска част - Ново село" беше проведено във Видин. Сред целите на стратегията е да се оползотвори потенциалът на земеделското производство, да се постигне икономически растеж и да се подобри качеството на живот чрез средства от еврофондовете в населените места от двете общини. Разработената стратегия е публикувана на официалния сайт на Община Видин.

Нова етнографска къща ще бъде открита в Кула на 22 април. Експозицията в нея е обособена в няколко тематични области - кулски градски бит, селски бит, занаяти, костюми. Туристически обучителен информационен център ще работи в обекта, посетителите ще могат да закупят брошури, сувенири и чуят беседа за изложбата. Ремонт на сградата, където се е помещавала преди години музейната сбирка в град Кула, започва след месец. Артефактите, намерени при разкопките на крепостта "Кастра Мартис", която е национален паметник на културата, отново ще бъдат изложени в нея. Уредникът на музея е освободен и по-голямата част от експонатите са съхранени във Видинския исторически музей поради липса на финансов ресурс през 90-те години на миналия век. Основен ремонт ще бъде извършен на сградата на музея, който включва поставяне на топлоизолация, облицоване с каменни плочи, поставяне на нова алуминиева дограма, осигуряване на достъпна среда. И вътрешен ремонт е предвиден на всички помещения - изложбена зала, занаятчийско ателие, помещения за уредник, охрана, склад. Ремонтните работи включват подмяна на подовите настилки, поставяне на окачени тавани, боядисване, нова електроинсталация. Необходимата сума за ремонта възлиза на 148 000 лева, очаква се всички дейности да приключат тази година.

28 градуса достигна днес температурата във Видин. Видинчани използват топлото време, за да се пекат на плажа до крепостта "Баба Вида". 5 души се бяха престрашили да се съблекат по бански и да събират тен. Къпането във водите на река Дунав е забранено. В момента на плажа до крепостта няма и спасител, но това не спира видинчани да влизат в реката. Все още нивото на Дунав е високо и плажната ивица не е открита цялата, затова и хората се пекат на терасата до крепостта.

Повече от 30 ученици от екоклуба в Гимназията с преподаване на чужди езици "Петър Богдан" в Монтана, участваха в залесяването днес на хълма "Калето" до крепостта "Диана" край града. Инициативата е по повод 60-годишнината на България в ЮНЕСКО, 45 години от създаването на училището, Седмицата на гората и 22 април- Ден на Земята. Това  каза за Радио ВИДИН ръководителят на екоклуба- Диана Иванова. Акцията е съвместна с Община Монтана, която е осигурила фиданките.

106 ученици от първи до дванадесети клас от област Видин бяха наградени днес за призово и отлично представяне в областния кръг на математическото състезание "Европейско кенгуру". Церемонията се състоя в Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I". Камелия Иванова, председател на съюза на математиците във Видин, връчи наградите на призьорите в математическото състезания. Състезанието се проведе на 19 март, като в него се включиха около 290 ученици от област Видин.

Съюз на учениците в България организира национална кръгла маса "Работещият ученически съвет - гарант за училищна демокрация" на 21 април (четвъртък) в Народно събрание на Република България. Основна цел на кръглата маса е реализирането на структурен диалог по въпросите на ученическото участие на местно, областно и национално ниво с представители на държавни институции, неправителствени организации и ученически представителства, който да формира обща концепция за стратегическо развитие в посока повишаване участието и чуваемостта на ученическия глас в процесите на взимане на решения.На кръглата маса ще бъдат поканени министърът на образованието и науката Меглена Кунева, народни представители от всички парламентарно представени политически партии; членове на Европейския парламент от България; представители на директорската, учителската, родителската и студентската общности; неправителствени организации с предмет на дейност ученическо и младежко, гражданско участие. Основно участие в кръглата маса ще имат 56 ученици (по двама от всяка област) - представители на ученически съвети/парламенти и/или неформални ученически групи на възраст от 14 до 18 г.

С тържество под мотото "Весел азбучен парад", първокласниците от видинското училище "П. Р. Славейков" се разделиха с буквара. Пред своите родители те представиха драматизация, песни, стихотворения, гатанки и приказки, с които доказаха, че вече са грамотни и могат да посрещнат следващата книга - читанката, да се потопят в необятния свят на знанието. Директорът Катя Трифонова, по традиция ги удостои със званието "Рицар на познанието".

Кампания за събиране на стари мебели започна в Козлодуй.
Целта е да се подпомогнат нуждаещи се социално слаби семейства. Приемат се всякакви употребявани и изправни електроуреди, посуда, спално бельо, каза за радио Видин временно изпълняващият длъжността директор на БКС -Козлодуй Ангел Коларов. Вещите и мебелите, могат, при изявен интерес, да се предадат в Общинското предприятие "Комунални дейности".

Областният съвет на Българския червен кръст във Видин организира благотворителен бал за подпомагане на абитуриенти сираци и полусираци от регион
а за поредна година, каза за Радио ВИДИН директорът на Секретариата на Областния съвет на БЧК Цветелина Петрова:"За пета поредна година организираме за абитуриенти сираци и полу сираци от цялата област. Подготвени бяха писма до училищата от областта. Към момента са подадени 22 абитуриенти, които завършват тази година. Организираме този бал, за да могат да се съберат средства и да се подпомогнат тези деца за техния празник, като мога да кажа, че за четирите години до момента, които сме правили, са подпомогнати 79 деца с над 13 хиляди лева. Надявам се, че и тази година гражданите ще се отзоват."Благотворителният бал ще се състои на 22 април, в ресторант "Бонония" във Видин. Началният час е 19:30.

Във Враца ще украсят Великденско дърво. Всеки, който желае, може да донесе боядисано или декорирано кухо или декоративно яйце, съобщиха от Общинската администрация. За украсяване е избрано дърво, което се намира до една от цветните лехи пред Общината.

За първи път от осемдесет години насам е наблюдаван черен лешояд на територията на Природен парк "Врачански Балкан". Експертите смятат, че птицата е привлечена от новосформираните колонии на белоглави лешояди, както и от площадките за подхранване, изградени в парка. Черният лешояд се счита за изчезнал като гнездящ от България.

Главна дирекция "Национална полиция" създава организация за обезпечаване на сигурността по време на мотосъборите, съобщиха от пресцентъра на МВР. За целта с организаторите на събитията се съгласуват планираните действия, като по време на проявите пътните полицаи ще охраняват мотосъборите и ще регулират движението. Полицията участва и в реализирането и на редица превантивни събития, инициирани от различни мотоклубове. Идеята е чрез демонстрациите да се напомнят на деца и възрастни мерките за безопасност при управление на мотори. В календара на мотосъборите тази година са включени срещи в Монтана, Лом, Козлодуй и Видин.

Забавяне на пролетната сеитба се отчита във Видинско. Основната причина са продължителните валежи през последния месец. При добри климатични условия стопаните ще наваксат със сеитбата на пролетни култури, каза Таня Цолова- експерт в Областна дирекция Земеделие - Видин. Сравнително добро е състоянието на есенниците във Видинско, каза още Таня Цолова. Първото обследване на площите в края на март е показало, че посевите са подхранени, добре гарнирани и с нормална гъстота. Не се наблюдават и нападения от вредители. В края на април ще бъде направено второ обследване, а проверката в края на май ще даде и прогнозните добиви от пшеницата, като стратегическа култура.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30