Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 случая на училищен тормоз във Врачанско

Снимка: Радио ВИДИН

Агресията е все по-сериозен проблем в училище, а тормозът над деца нараства с всяка изминала година - това призна началникът на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) във Враца Галина Евденова. Тя посочи, че ако преди 5 години в областта е имало по 19-20 подобни случая, то само през миналата учебна година констатираните и докладвани до министъра на образованието инциденти са били 58. През настоящата учебна година случаите на тормоз са 40, като те обхващат периода до края на месец март.

Евденова посочи, че е било проведено проучване, като в анкетата са участвали 14 400 деца. Какво показват резултатите:

"60 процента от децата са заявили, че са били обект на насилие. Расте тормозът в интернет. По-агресивни вече са не момчетата, а момичетата. Расте агресията, проявена от родители към чужди деца, като в тези случаи говорим за саморазправа", посочи Галина Евденова.

Началникът на РИО във Враца допълва картината на детската агресия с още факти

"Като проблемни се очертават социално слабите семейства или децата, отглеждани от баби и дядовци, тъй като родителите са в чужбина на гурбет. Имаме дете от врачанското село Горно Пещене, което се отглежда само - гледа крави, за да има средства да ходи на училище..."

Според Евденова, просветните власти правят всичко необходимо, за да реагират адекватно на предизвикателствата. В училищата от Врачанска област вече не е изолирано явление да има психолози или педагогически съветници, които помагат за разрешаването на конфликти. В региона вече има 21 подобни специалисти, а училищните ръководства все по-често прибягват до назначаването на подобни кадри, въпреки ограниченията в делегираните си бюджети.

Галина Евденова допълни, че образованието скоро ще бъде изправено пред нов проблем - той касае ранните бракове и това, че все по-често момичета на 12, 13 години раждат деца. През изминалата учебна година в региона е имало 5 момичета, отпаднали от училище поради подобни проблеми.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Болестите на органите на кръвообращението- най-честа причина за смърт в Северозапада

Най-честата причина за смъртните случаи в Северозапада през миналата година е свързана с болестите на органите на кръвообращението, показва справка на НСИ. През 2023г. на територията на Северозападен район са констатирани 13 590 смъртни случая, като 7 177 са починалите мъже, а останалите 6 413 са жени. Това се равнява на един малък град...

публикувано на 22.07.24 в 09:09

Наближава крайният срок за участие в Националната литературна награда "Йордан Радичков"

До 31 юли автори или издателства могат да изпращат нови книги с разкази на адреса на Община Берковица.  Тази година журито оглавява проф. Боян Биолчев с членове: Костадин Костадинов, Тодора Радева, Горан Атанасов (Община Берковица) и Силва Хачерян (Министерство на културата).  Национална литературна награда "Йордан Радичков" се връчва за пета поредна..

публикувано на 22.07.24 в 08:45

Започна пръскането срещу комари и кърлежи в Лом

Авиационно и наземно третиране срещу комари се провежда днес на територията на община Лом. Въздушната обработка  започна в 06.00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране обхваща поречието на реките Дунав и Лом, Моминбродското блато, местностите „Садовете“ и „Бахчите“...

публикувано на 22.07.24 в 07:30
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04