Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 април 2016 година

Снимка: Радио Видин

Населението в област Видин е по-малко от броя на хората в столичен квартал. Този извод е на Националния статистически институт (НСИ). Териториалното разделение се задълбочава, съобщи Магдалена Костова от НСИ. "Ако трябва нагледно да се илюстрира тази разлика може да се каже, че на цялата територия на област Видин живеят по-малко хора, отколкото живеят в район "Люлин" или район "Младост", или район "Студентски" на София- столица." С над 48 000 души е намаляло населението на България за една година, показват още данните на Института.

Община Видин получи награда за ефективно партньорство с НПО в социалната сфера. Венци Пасков, заместник-кмет "Хуманитарни дейности и социална политика" на Община Видин получи наградата по време на Единадесетия национален форум на доставчиците на социални услуги. Тя беше връчена от Франц Волфмайр - президент на Европейската асоциация на доставчиците на социални услуги. Форумът се проведе на 13 и 14 април в град Велико Търново, а темата беше "Предизвикателствата пред местните власти през новия програмен период".

Безплатни юридически консултации се провеждат от юристите на КНСБ във Видин. Това заяви председателят на синдиката в региона Любен Любенов, цитиран от институцията. Гражданите ще могат да получат професионална информация по въпроси за трудовите и социалните им права. Инициативата е по повод националната  кампания "ВЪЗстани за правата си", с която КНСБ призовава всеки потърпевш с нарушени трудови, социални и синдикални права да търси справедливост и да сигнализира Конфедерацията.Това е първото от предстоящите редица начинания на синдиката в региона по повод кампанията. До 18 април, от услугите на юристите в КНСБ, освен синдикалните членове, за които трудово-правните консултации се полагат по право, от правната помощ безплатно могат да се ползват и гражданите на Видин и региона.
Консултациите ще се провеждат до 28 април, от 10 до 16 часа, на улица "Дунавска" 6 във Видин. Телефонът за контакт е 094/600 732.

Уловът на пролетно- лятно размножаващите се видове риба е забранен от днес, 15 април. Забраната е в сила до 31 май, каза Георги Георгиев, главен инспектор "Рибарство и контрол" за област Видин. На територията на областта ще има разрешени водоеми за любителски риболов и това са: язовир "Кула", язовир "Грамада", язовир "Дъбравка" и река Тополовец на главен път Е-79. На 1-ви май пада забраната за улов на щука и распер. Дунавската скумрия е забранена от днес, 15 април до 15 май, включително. И бялата риба- също пада забраната на 15 май, включително, като от 16 май вече свободно може да се лови бяла риба и дунавска скумрия. Уловът в област Враца е разрешен в река Скът, в язовир "Бели извор" и в река Ботуня. Забраната не важи в област Монтана за язовир "Огоста", в района на баластриерите, в землището на с. Горно Церовене и обозначения участък западно от водовземната кула до началото на полуостров "Расника", така също и за баластриерни водоеми до р. Огоста, в землището на с. Громшин, общ. Бойчиновци и блатото в кв. "Момин брод" в Лом.

Българската агенция по безопасност на храните въведе извънредни мерки срещу заболяването заразен нодуларен дерматит в Северна България, включително и в областите Видин, Монтана, Враца и Плевен. Огнища на болестта са констатирани в Южна България. Движението на едри преживни животни в Северна България не е забранено, но се извършва под засилен контрол. Стопаните трябва да провеждат дезинсекция на фермите си. Фермерите трябва незабавно да информират официалния ветеринарен лекар при съмнение за заболяване или смъртност, посочват от Българската агенцията по безопасност на храните.

Сеитбата на пролетниците в община Мездра протича нормално. Засетите със слънчоглед декари са най-много- 5 293. Земеделските производители до този момент са успели да засеят и 1 195 декара с царевица, 320 декара с овес, 80 декара с ръж и 90 декара с тритикале.

Организация за превенция и обезпечаване на обществения ред по време на туристическия сезон е създадена в Районното управление на полицията в Белоградчик. Специализирани полицейски операции са планирани. Системни проверки ще бъдат извършвани от пътните полицаи за санкциониране на водачите на неправилно паркиралите в града моторни превозни средства. Туристическият сезон се открива официално днес в Белоградчик.

Дни преди Великден БЧК-Монтана започва дарителска кампания в училищата за подпомагане на семейства с деца с увреждания. Пакетирани хранителни продукти ще бъдат събирани. Помощите ще се взимат по график за всяко училище с подкрепата на доброволци от БЧК, които ще описват и сортират храните. Продукти ще се събират и в офиса на БЧК всеки работен ден от 20 до 30 април. Помощите ще се раздават на 10 и 11 май- отново в червенокръстката организация, като за целта определените бенефициенти ще бъдат уведомени по пощата.

Дванадесетокласникът Ангел Ангелов от Природоматематическата гимназия "Академик Иван Ценов" във Враца спечели трета награда на Пролетните математически състезания. Събитието се проведе в началото на месец април, а негов домакин беше град Русе. Това е едно най-важните състезания в календара на Министерството на образованието и науката и на Съюза на математиците в България, с което се прави подбор за участие на Международната олимпиада по математика, съобщават от гимназията.

Ловно-рибарското дружество "Сокол" в Белоградчик провежда своето отчетно - изборно събрание. Два са големите проблема в дружеството, които не са изключение за ловните дружинки в страната. Това е високата популация на хищниците, сред които на първо място е големият брой чакали, разселили се в региона. Вторият проблем е бракониерството. 59 делегати, избрани на принципа по един на 10 ловци, със заверени ловни билети, разискват и въпроса за статута на бившия Ловен дом, който сега е Природонаучен музей. Идеята на ръководството на дружеството е да си възвърнат собствеността над сградата и да се опитат да кандидатстват по европейски проект, за да я превърнат отново в ловен дом.

Младежкият дом в Монтана днес и утре е домакин на 8-ия Национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". Над 800 талантливи момичета и момчета от 24 населени места на страната ще се изявят на сцената. Изпълненията на певците и танцьорите ще бъдат оценявани от професионално жури - изтъкнати фолклористи, педагози, музиканти, хореографи. Председател на журито в раздел "Народно пеене" е проф. Светла Станилова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Трети национален фестивал - конкурс за съвременна хореография "Враца танцува" се провежда днес и утре в града под Околчица. Организатори са Общината, Младежкият дом в града и Модерен балет "Вива".  Над 270 ще са участниците във фестивала тази година. Формациите ще могат да участват в конкурса с по един танц, а във фестивалната  програма- с три.

Държавен архив- Видин представя изложба "Експресионизмът. Вечният танц на живота". "Ще бъдат представени творби на норвежкия художник Едвард Мунк и произведения на български художници от ХХ век, повлияни от стила и темите на експресионизма", каза началникът на видинския архив Светлана Кръстева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48