Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експресионизмът- вечният танц на живота

19
Снимка: Ваня Минева


Творби на норвежкия художник Едвард Мунк (12.12.1863- 23.01.1944), един от най-влиятелните художници експресионисти, видяха видинчани в изложбената зала на Държавен архив Видин. Неговата картина "Викът" се смята за икона на екзистенциализма. В дигиталната изложба бяха показани и произведения на български художници от ХХ век, повлияни от стила и темите на експресионизма. Произведенията представи началникът на видинския архив Светлана Кръстева.


"Честването на 150 години от рождението на Едвард Мунк бе повод за иницииране на проект с нови форми на общуване с изкуството му. В изложбата, която е експонирана в края на миналата година в изложбена зала "Архиви", са представени творби от фондовете на Държавна агенция "Архиви" и произведения от съвременни художници, които създават изкуство, диалогично с експресионизма.

Изложба Държавен архив Видин, Снимка: Ваня МиневаТози мост в изкуството показва връзката между творците в рамките на едно направление. Така може да бъде проследена приемствеността между поколенията творци в българското изкуство, много от които не са добре познати на широката публика. Проектът се базира на изследването на влиянието на експресионизма като стил в развитието на българското изобразително изкуство. Заглавието на изложбата "Експресионизмът. Вечният танц на живота" е заимствано от името на голям цикъл произведения, които Едвард Мунк създава", каза по време на откриването Светлана Кръстева.

В дигиталната изложба бяха включени и картини на деца от видинското училище по изкуствата "Свети Свети Кирил и Методий", които са участвали в лектория за експресионизма и двудневни практически занимания, по време на които също са рисували по темата "Експресионизмът. Вечният танц на живота". Виктория Георгиева и Анатоли Ванчев- млади художници, завършили Великотърновския университет и квалифицирани за работа с деца, и с практика в провеждането на арт работилници, са били модератори в заниманията на над 20-те деца от Видин.

Изложба Държавен архив Видин, Снимка: Ваня Минева Под ръководството на двамата обучители децата са се запознали предварително с различните видове техники, използвани в изобразителното изкуство и с най-новите модерни технически средства, а след това са приложили наученото в своите платна. От Видин наставник на групата е била Бисерка Вълканова, художник и преподавател във видинското училище по изкуствата.

"Децата много се забавляваха с цветовете, които се опитвам да им покажа в света", коментира Бисерка Вълканова.

Сред зрителите бе доктор Илия Калчев, който е голям почитател на изкуството на Едвард Мунк.

"Преди две години специално отидох в Норвегия, за да видя изложбата, посветена на 150-годишнината на Едвард Мунк. Аз съм роден и отраснал в дом, в който имаше картини. Най-близките ми приятели още от детинство са художници. За мен експресионизмът е притегляне- да го търсиш и да го видиш. Той не е история. Експресионизмът много добре си звучи и сега. Имаше елемент на случайност, че попаднах на първото представяне. С нетърпение чаках следващата презентация. Много съм впечатлен от картините на видинските деца. Те доказват, че съм прав- експресионизмът има място в днешния ни ден. Много се радвам, че се случват такива събития", призна д-р Калчев.

Изложба Държавен архив Видин, Снимка: Ваня МиневаДа почувства атмосферата на българската бохема от началото на ХХ век на публиката помогнаха Тамара Даниелова и Анита Иванова от театрално студио "Тенец", при читалище "Цвят" Видин- те представиха стихове на Димитър Бояджиев, Теодор Траянов, Николай Лилиев и Атанас Далчев.

Изложбата съдържа следните модули: Експозиция с творби от фондовете на ДАА и произведения, създадени за проекта от съвременни български художници; Творчество със 140 деца с различен етнически произход, за повишаване познанията им за  изкуството и социалното им интегране; Интернет базиране на проекта; Мултимедийно представяне в Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин и Пловдив и Осло, Кралство Норвегия; Културни петъци за презентиране на изложбата и проекта и гарантиране на неговата устойчивост.

В края на презентацията са включени и всички детски рисунки, които са били подбрани и показани в Осло на 07 април 2016 година. Подборът е направен от председателя на ДАА доц. д-р Михаил Груев.

Проектът е по Малка грантова схема "Представяне и достигане до широката общественост на съвременното изкуство и култура" на Програма БГ 08 "Културно наследство и съвременни изкуства", финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Провериха предприятия във Врачанско

Инспектори от Враца провериха 87 предприятия от различни отрасли на икономиката, като 7 от тях са инспектирани за първи път. Инспектирани са и 16 работещи чужденци в региона и едно непълнолетно лице. За периода са извършени и 12 проверки по постъпили сигнали от граждани и организации, и 23 проверки за изпълнение на дадени предписания. Общо..

публикувано на 11.07.24 в 07:55

Снимката на 10 юли 2024 година

Приключи процедурата за промяна на предназначението на имота, където беше недовършеният строеж на закрит плувен басейн във Видин. Това стана ясно на обществено обсъждане за терена, което се проведе във Видин. Достъпът до  здравеопазване  в област Враца се е подобрил и е два пъти по-голям от останалите две области в Северозападна България...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Деца от Мездра научиха повече за семейството на Иван Вазов

Поредното занимание за деца в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" се проведе в мездренската културна институция. Темите на проявата "Какво знам за България" бяха  190 години от рождението на Съба Вазова и 174 години от рождението на Иван Вазов . Библиотекарите показаха архивни снимки и разказаха за живота и дейността на Съба..

публикувано на 10.07.24 в 16:49
Парк

Врачанският театър закрива сезона с постановки на открито и свободен вход

Драматично-куклен театър - Враца ще закрие настоящия театрален сезон на 11 юли (четвъртък) 2024 г. с постановки на откритата сцената в парк "Дъбника" в града, съобщават от културния институт. Патрон на събитието е кметът на община Враца Калин Каменов.  Сутринта от 10.30 ч. най-малките театрални любители ще могат да се насладят на вълшебната..

публикувано на 10.07.24 в 16:25

Община Берковица стана собственик на терен за ръгби

Община Берковица стана собственик на имот, на който е изграден терен за ръгби. За стадиона от бюджета бяха платени 120 000 лева. Община Берковица се договори със собствениците на частен терен на градския стадион "Мрамор" с цел закупуване. На имота се намира игрището за ръгби. Общинският съвет гласува единодушно "за" закупуването му. Така..

публикувано на 10.07.24 в 15:40

Предлагат изграждането на магазин и пазар на мястото на закрития басейн във Видин

Приключи процедурата за промяна на предназначението на имота, където беше недовършеният строеж на закрит плувен басейн във Видин. Това стана ясно на обществено обсъждане за терена, което се проведе във Видин.  С проекта за Общ устройствен план се предвижда промяната на устройствената зона „Транспорт и комуникации“  и „Жилищна зона с преобладаващи..

публикувано на 10.07.24 в 15:17

Инспектори глобяват нарушители във Враца

За последните няколко седмици от звено “Инспекторат” съставиха близо 40 акта за нарушаване на местните наредби, съобщават от Община Враца . Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства - паркове и детски площадки. Всички санкционирани своевременно са почистили замърсените площи, посочват от местната управа. Обект на..

публикувано на 10.07.24 в 14:00