Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсят възможност за разширяване на гробищния парк във Враца

Николай Горнишки, управител на общинскотото предприятие
Снимка: Жоро Александров

Капацитетът на новия гробищен парк във Враца ще бъде запълнен до края на годината, поради което от общинското предприятие "Обредни дейности" са предприели стъпки за разширяването на парцела, отделен за последен дом на врачани. Това съобщи управителят на дружеството Николай Горнишки:

"Предлагаме на общинския съвет да приеме решение за изготвяне на Подробен устройствен план за разширение на новия гробищен парк, тъй като до края на годината ще бъде запълнен капацитетът му. Тъй като процедурата по отчуждаване на парцели е тромава, трябва да се предприемат съответните мерки по-отрано."

Плановете са Новите гробища на Враца да се разширят с още около 64 декара. Още от Николай Горнишки:

"От техническата служба са преценили, че ще са необходими около 64 декара. Това е малко условно, защото през първия етап ще има преговори със собствениците на парцели. Може да станат повече, може и по-малко. Мероприятията са тромави като процедура, а и трябва да се заложат средства за отчуждаване. Но това е проблем, който стои на дневен ред и който трябва да се реши тази година."

Управителят на общинското предприятие "Обредни дейности" във Враца има идея за изграждането на монумент - костница, който да се обособи и на новия гробищен парк:

"Предстои ми среща с новия главен архитект, с който да уточним подробности по идеята за изграждането на костница в новия гробищен парк, такава има, но в старите гробища."

През последните години във Враца през годината има около 620-630 погребения и между 125 и 130 сватби. Данните са от последните 3-4 години и показват относителен стабилитет, допълни Николай Горнишки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Болестите на органите на кръвообращението- най-честа причина за смърт в Северозапада

Най-честата причина за смъртните случаи в Северозапада през миналата година е свързана с болестите на органите на кръвообращението, показва справка на НСИ. През 2023г. на територията на Северозападен район са констатирани 13 590 смъртни случая, като 7 177 са починалите мъже, а останалите 6 413 са жени. Това се равнява на един малък град...

публикувано на 22.07.24 в 09:09

Наближава крайният срок за участие в Националната литературна награда "Йордан Радичков"

До 31 юли автори или издателства могат да изпращат нови книги с разкази на адреса на Община Берковица.  Тази година журито оглавява проф. Боян Биолчев с членове: Костадин Костадинов, Тодора Радева, Горан Атанасов (Община Берковица) и Силва Хачерян (Министерство на културата).  Национална литературна награда "Йордан Радичков" се връчва за пета поредна..

публикувано на 22.07.24 в 08:45

Започна пръскането срещу комари и кърлежи в Лом

Авиационно и наземно третиране срещу комари се провежда днес на територията на община Лом. Въздушната обработка  започна в 06.00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране обхваща поречието на реките Дунав и Лом, Моминбродското блато, местностите „Садовете“ и „Бахчите“...

публикувано на 22.07.24 в 07:30
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00

Български филми на открито прожектират в Тошевци

Лятно кино с прожекция на български организират от Народно читалище "Просвета 1928" в село Тошевци, област Видин. Инициативата се провежда за 2-ра поредна година , каза Людмила Димитрова , председател на читалището: "Първият екран беше изработен от две баби. Едната го уши от чаршаф, бял плат, но тук преди време един човек с тошевски корени се..

публикувано на 21.07.24 в 11:30

Местна инициативна рибарска група ще бъде създадена в общините Лом и Брусарци

Местна инициативна рибарска група (МИРГ) ще бъде създадена на територията на общините Лом и Брусарци, след като Община Лом получи одобрение за безвъзмездно финансиране на проект по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027 година.  Инициативата "Изграждане на капацитет и подготвителни действия в подкрепа на разработването и..

публикувано на 21.07.24 в 10:04