Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 април 2016 година

Сградата на старата поща във Видин е паметник на културата от местно значение. Зданието почти се срути преди няколко години.
Снимка: Радио ВИДИН


Над 20 са сградите, паметници на културата във Видин, които се рушат. Собствениците са издирени и са им изпратени предупредителни писма. Законодателни промени са нужни, за да има ефект от мерките, които предприема Общината, е мнението на главния архитект на Видин Ангел Недялков. 18 април се отбелязва като Ден за опазване на паметниците на културата по решение на ЮНЕСКО. "Може би ще трябва да се прилагат законите, които би трябвало да ги вземем от някои държави, които успяват да си стопанисват културното наследство, а при тези държави, без да влизам в подробности, след спазване на всички тези процедури, които ние сме спазили по нашия Закон за културното наследство, и след като първото наказателно постановление не бъде изпълнено от собственика, тогава следва една рестриктивна мярка, която цели отнемането собствеността, защото, когато сградата е собственост на частно лице, но е от местно или национално значение паметник на културата, тя има обществена значимост. И след като има обществена значимост, това лице, което я притежава, би трябвало да бъде гордо от факта, че притежава такъв имот и да се грижи за него, а не точно обратното", каза Ангел Недялков. Сред сградите, които са паметници на културата във Видин са старата дизелова централа, бившата туристическа спалня, старата поща в центъра на града и "Минералсувенир". Паметник на културата, за който трябва да предприемат мерки, е също сградата на пощата в квартал "Калето", където е родната къща на Илия Дечев.

Наземна аерозолна обработка за намаляване популацията на комарите започва във Видин от днес, 18 април, съобщават от Общината. Третирането в жилищните комплекси ще бъде извършено от 20 часа. Зелените площи и парковете ще бъдат обработени утре сутринта. Ларвицидна обработка ще бъде извършена след това на биотопите, като ще бъдат пръскани заблатените територии. Ако метеорологичните условия не са благоприятни, третирането ще се извърши на следващия подходящ ден. Притежателите на пчелини или пчелни семейства, следва да не допускат достъп на пчели, за да се предотврати отравянето им на посочената дата след 20 часа, допълват от Общината. Препаратът, с който ще се извършва обработката е разрешен и е екологично чист, специално създаден за третирането на урбанизирани територии и е безвреден за хора и животни, допълват от местната управа.

В Козлодуй започнаха обработките срещу комари. Предвидени са три третирания, каза заместник кметът Юрик Мартинов. Три ще бъдат и обработките срещу кърлежи и други насекоми, уточни Юрик Мартинов. "Обработили сме един път града и другите населени места. Днес сме извикали фирмата, защото ни се струва, че ефектът не е много голям, т. е. от утре да започне да повтаря пръскането. Три планирани обработки имаме...."

Случаите на ухапани от кърлежи видинчани, които са потърсили помощ в Спешния център в града, се увеличават. Потърпевшите само тази нощ са били трима души. Това каза за Радио ВИДИН началникът на Спешното отделение доктор Светлана Антонова: "Трима и един сутринта- четири. Сутрешното момченце беше около 18-годишно. Снощи беше едно детенце около 7-8-годишно и двама възрастни. Просто няма подбор. Който извади късмет, получава кърлеж. В тревичките- кой ходил да си гледа градинка, кой ходил на разходка..."

Температурни рекорди са отчетени във Враца, Монтана и Плевен. 31,4 градуса е достигнала температурата във Враца в 15 часа, сочат данните на филиала на Националният институт по метеорология и хидрология в Плевен. Досегашният рекорд там е бил близо 28 градуса, измерени през 1947 година. Термометрите отчетоха 31 градуса в Монтана, досега най-високата температура за деня беше 25 градуса. Живакът достигна 31,6 градуса в Плевен, досегашният рекорд там е бил 29. Горещо беше и във Видин, термометрите отчетоха малко над 29 градуса, но температурен рекорд няма. Най-топло на 18 април тук е било през 1947 година - 30 градуса. Най-горещо днес е било във Велико Търново - 34 градуса, където температурният рекорд за деня е подобрен с около 5 градуса.

На 18 април отбелязваме Европейския ден за правата на пациента. Целта е популяризиране на 14-те основни права на пациента. Познават ли ги видинчани: "Нямам някакви оплаквания, макар че имам чувството, че по-голяма част от хората не си знаят правата. Никога не съм научавала неща, за които не питам, но аз не мисля, че личният лекар има време и възможност на всеки човек да седне да обяснява. Ако човек е достатъчно грамотен, достатъчно е да отвори и да прочете... Българинът не е свикнал много, много да чете. Той започна да задава въпросите така, че на него да му се отговаря... Пациентите даже и трудно задават въпроси, смятат, че лекарите им са им длъжни. Би трябвало и пациентите да са грамотни..." Първите три основни права според Европейската харта на пациента са: право на превантивни мерки, право на достъп и право на информация. На въпрос знаят ли къде могат да си потърсят правата като пациенти, ако се наложи, видинчани отговориха: "Мисля, че има такава организация, но ние не сме се допрели до нея, защото не сме имали нужда. По принцип знам, че има такава организация, но не ми се е налагало да ползвам такива услуги и не знам дали във Видин има."

КНСБ предлага пакет законови промени, с които да се гарантира по-бързо изплащане на забавени заплати. Предлага се при финансови затруднения, дадена фирма да може да поиска отлагане на плащанията, но само за два месеца, обяви вицепрезидентът на синдиката Чавдар Христов: "Съгласни сме, че има обективни затруднения. Предвид всеобщата вътрешна задлъжнялост. Хубаво, ама за не повече от два месеца." А днес във Видин бяха организирани безплатни юридически консултации. Под мотото "ВЪЗстани за правата си" КНСБ провежда национална кампания, с която призовава всеки потърпевш с нарушени трудови, социални и синдикални права да търси справедливост и да сигнализира Конфедерацията.

Нова стратегия за местно развитие се подготвя в Берковица. Тя ще е продължение на предходната стратегия на Местната инициативна група (МИГ) Берковица-Годеч, която се реализира успешно през предходния програмен период. Документът се нарича Стратегия за водено от общностите местно развитие. Тя ще бъде съобразена с мерките, включени в Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г. и с приоритетите за развитие на двете общини. Обсъждания с местната общност се провеждат в момента, за да се чуят още идеи какво трябва да бъде заложено като цели и мерки за развитие. Дейностите ще са насочени в няколко посоки - модернизиране на земеделските стопанства, горите и тяхното управление, подпомагане на неземеделски дейности в земеделските райони, подкрепа за създаване и развитие на микро-предприятия, насърчаване на туристически дейности, основни услуги за икономиката и населението в селските райони и обновяване и развитие на населените места. Стратегията ще бъде подадена за одобрение и финансиране след общото събрание на МИГ, което ще се проведе на 16 май от 16 часа в Заседателната зала на Община Берковица. Организацията ще получи 3 милиона лева, ако документът бъде одобрен. Средствата ще се предоставят на бизнеса, нестопанските организации, културни институции, земеделски стопани, т.е. сдружението ще действа като една миниразплащателна агенция на местно ниво. Стратегията се разработва въз основа на местните потребности и потенциал и цели да надгражда силните страни на територията в различни аспекти. Управителният съвет на сдружението се надява на успех, още повече, че МИГ Берковица-Годеч беше сред отличниците в страната през изтеклия програмен период.

Жителите на Община Враца могат да подават предложения по проект "Малки граждански инициативи" до 28.04.2016 година, съобщават от местната управа. Проектното предложение се подава с придружително писмо в Информационен център при Общинската администрация, адресирано до председателя на Постоянната комисия по програми с европейско и национално финансиране, европейско сътрудничество и взаимодействие с неправителствени и граждански организации при Общинския съвет, всеки работен ден от 9.00 до 12.00 часа и от 14.00 до 17.00 часа.

Враца получи поредно признание за усилията на общинската управа в сферата на социалните услуги. В средата на миналата седмица във Велико Търново се проведе форум на доставчиците на социални услуги, организиран от Националния алианс за социална отговорност /НАСО/, на който градът под Околчица получи грамота за социална ангажираност и добри практики - това съобщи ресорният заместник-кмет Петя Долапчиева: "На форума бяха връчени Националните награди на НАСО за принос в социалното развитие на България. Сред  отличените бе и Община Враца, която получи приза за социална ангажираност и добри практики. Наградата бе връчена от зам.-министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров на зам.-кмета на Община Враца Петя Долапчиева, която благодари за високото признание и изрази готовността на общинска администрация за търсене на иновативни решения и развитие на Враца като водеща Община в социалната област в национален мащаб." По време на форума Националният алианс за социална отговорност /НАСО/ обяви, че Алиансът за Област Враца ще бъде представляван от директора на Дирекция "Здравеопазване, социални и младежки дейности" Галя Цветанова.

Полицейска операция за контрол на разрешената максимална скорост за движение ще се проведе в страната от днес до 24 април. Полицаите ще проверяват и за валидна застраховка "Гражданска отговорност".

Обучения на млекопроизводители се проведоха в Монтана и Видин, утре- 19 април, такива ще има  във Враца и Плевен. Инициативата цели повишаване на информираността и познанията на фермерите в областта на ветеринарномедицинските изисквания към млечните ферми, хранене на животните, хуманно отношение, хигиена на добив, възможности за преработка и директни доставки на мляко и млечни продукти до крайния  потребител.

Враца получи покана да представи възможностите за туризъм на световното туристическо изложение в Париж догодина. Поканата за участие във френската столица дойде след демонстрацията, направена през миналата седмица във Велико Търново. XIII международно издание на туристическото изложение за културен туризъм се проведе в старата българска столица, а градът под Околчица беше отличен с грамота. "В международното изложение се включиха представители на седем държави и три посолства, както и на 47 български града. Враца направи фурор на щанда си, край който за трите дни на проявата преминаха 80% от посетителите", каза кметът на Враца Калин Каменов. Участието на общината в туристическата борса във Велико Търново е традиционно, но за първи път като резултат от представянето беше получена покана за участие в Париж.

Вечер на руската песен- с участието на Симфониета Видин и вокално-инструментална група "Нова китара", ще има тази вечер в Монтана. Концертът ще е от 19 часа в Младежкия дом, каза директорът на институцията Асен Асенов. Диригент ще бъде Свилен Симеонов, солист- Момчил Караиванов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00