Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли ефект от гражданските протести в Димово

7
Снимка: Светослав Цветанов

Има ли ефект от протеста в Димово заради лошото състояние на пътя Е-79, минаващ през града, и засиления трафик от и към Дунав мост 2? Представители на отговорните институции обсъдиха кога и как ще бъде ремонтиран проблемният участък. Резултатите от срещата и мнението на потърпевшите потърсихме в предаването "Посоките на делника".

Хората от Димово настояват за спешен ремонт на пътя, както и за изграждане на обход. Отсечката е основен път от и към Дунав мост 2 и трафикът непрекъснато се засилва. Дупките са все повече, къщите се рушат, а заради недовършения проект за нов воден цикъл, е изключително запрашено.

В резултат на протестните действия в Димово се състоя работна среща с представители на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), ВиК Видин, инициативния комитет и местната Община.

Снимка"Изключително сме доволни от това, че Агенция "Пътна инфраструктура" реагира бързо. На срещата присъстваха членът на Управителния съвет на Агенцията Дончо Атанасов, директорът на института, който проектира пътищата, имаше няколко човека от пътната агенция, директорът на Областно пътно управление, строителни фирми, ръководството на ВиК. Много точно и конкретно се уточниха сроковете. Взе се решение всеки вторник да се провежда работно съвещание, за да се отчита постигнатото. Можем да кажем, че буквално от събота-неделя ще започне копаенето на улицата, изграждането на канала, бордюри, тротоари. Аз лично съм доволен от срещата и се надявам, че ако така продължи всичко, до края на месец май ще имаме нов път. Средствата са осигурени- пътната агенция финансира ремонта. Това са отпуснатите 8 милиона лева за пътя Димово-Ружинци. Тъй като между двете населени места ще има само изкърпване, основната тежест ще бъде цялостното изграждане на главната улица на Димово и на пътя през Медовница. До проблема се стигна след като Община Димово подмени водопроводната мрежа преди няколко години. Започна изграждане на канал и пречиствателна станция, но фирмата-изпълнител дезертира, отказа да си довърши това, което трябваше да направи по проект и за което имаше преведени авансови средства. Най-вероятно ще имаме съдебни спорове и искове към тази фирма, защото остави незавършени участъци от канализацията и не завърши пречиствателната станция. Министерството на регионалното развитие и АПИ поеха ангажимента да финансират и да доизградят канализацията в частта на главната улица, за да не се налага след това да се копае асфалтирана улица, както се случи с булевард "Панония" във Видин. Ще се работи паралелно. Трафикът временно ще бъде спрян най-вероятно още от Монтана докато тече ремонтът", каза за Радио ВИДИН Добромир Тодоров, председател на Общински съвет Димово.

Кардинално проблемът с трафика, който преминава през Димово и близките села, може да бъде решен само с изграждането на обходен път. Тази тема също е дискутирана по време на работната среща.

"Обсъдихме и изграждането на скоростния път Видин-Монтана-Враца-Ботевград, който ще реши трайно и окончателно проблемите с трафика. Но това при всички случаи ще отнеме 2-3, дори 4 години, защото реалистичните срокове, които днес от АПИ ни дадоха за започване, са от догодина. Предстои да се уточнят парцеларните планове, ще има отчуждителни процедури, възможни са обжалвания и т.н. Добрата новина е, че този скоростен път ще започне да се изгражда от Димово. Димово-Ружинци е първият участък, който ще се прави, защото това е най-лошият участък и трябва да се изведе движението от населените места Димово, Бела, Скомля и Медовница", обясни още Добромир Тодоров.

На работната среща с отговорните институции, от които зависи ремонтът на пътя през Димово, присъстваха и представители на инициативния комитет, който организира протестите срещу лошото състояние на обявения за международен път.

Снимка"На този етап сме удовлетворени. Пое се ангажимент още през тази седмица да започне ремонтът на пътя. По втория въпрос- за скоростния път, със срокове не се ангажираха. Може би в средата на 2017 година ще имаме яснота дали ще започне строежът. Ние протестираме срещу огромния трафик, рушенето на къщите, запрашеността. Оттук преминават около 4000 автомобила на денонощие, над 1400 са само тировете, просто вече не може да се живее тук. Живея точно до главната улица- къщата се тресе цялата, напука се, миналата година правих основен ремонт, но вече всичко се нацепи. От прах не се диша, не можем да си отворим прозорците, не можем да стоим в дворовете, вече е безсмислено и да си насадиш нещо. Надявам се, когато оправят пътя, да се подобрят условията, ще потърпим още 3 години, докато изградят и скоростния път извън Димово. Може би, когато ремонтират и пътя през Доктор Йосифово, след нашия, трафикът ще се раздели и намалее. Проблемът се появи след Нова година- актуализирането на джипиесите, включването на Дунав мост 2, пренасочи трафика през главния път Е-79 и всичко вече минава през нашия град. Дали ще продължим с протестите ще решаваме на среща с гражданите в петък от 16 часа- каквото решат жителите, това ще направим, остава готовността за протестни действия. Нямаме конкретно потвърждение засега единствено за отпочването на скоростния път. Представителят на държавата обеща при следващото идване- във вторник, да донесе споразумение, което гражданите искат да видят. От толкова обещания през годините, нищо не се случи и сега хората искат да видят, че има споразумение, в което държавата поема ангажименти", каза Илчо Илиев от инициативния комитет в Димово.

Ремонтът на Е-79 през Димово се очаква да приключи до края на месец май, обещаха отговорните институции. Това обаче едва ли ще реши проблема на жителите на видинското градче, стотици тирове преминават ежедневно от там, хиляди са и леките автомобили. Новата настилка, наистина ще намали запрашаването и вибрациите, от които се напукват къщите, но ще позволи да се преминава с по-висока скорост. Срещнах се с възрастна жена, в чиято къща неотдавна влетял тир:

Снимка"Трафикът е много натоварен, много е запрашено, къщите са напукани, комините паднаха, много е лошо... Ако не помислят нещо да направят за обходен път или да намалят по някакъв начин трафика, ще става още по-лошо, просто е належащо. Никой не спазва и ограничението на скоростта в населено място, а тук- до пътя е училището- децата пресичат често, защото отсреща има магазин. Зимата един тир удари къщата ми. Аз спях и чух, че нещо работи до мен, като станах видях сръбски тир. Обадих се на 112, дойдоха и го изтеглиха- щеше да бутне къщата и никой не го интересува за нас. По цял ден минават един след друг- като керван. Ужас е! Къщите вътре са напукани като географска карта. Пробвах да застраховам моята, но ми казаха, че за това не може, няма да ми признаят щетите. Хората с основание протестират, но кой ще им обърне внимание?! На кой да се оплачеш, на кой да кажеш, че тир ти е ударил къщата, казват: "Бъди благодарна, че не е влезнал до леглото"."

Повече- в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59