Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кирил Кирилов: 26 от буквите ни имат първообрази в Магура

10
Кирил Кирилов, заместник председател на Археологическо дружество- Белоградчик
Снимка: Йорданка Петрова
Пещерата Магура е един от най- древните центрове за разпространение на наука и духовност. Този извод е направен след проучване на рисунките в пещерата от Археологическото дружество в Белоградчик. Рисунките представляват множество подобни един на друг символи, които имат малки различия помежду си. Това позволява учените да ги систематизират в малки групи. Така, ако бъде разбран смисъла на един символ, може по аналогия да се чете съответната група. Рисунките не са сцени от ежедневието на примитивния човек, обясни Кирил Кирилов, заместник председател на дружеството.

"Там се намират, според нашето преброяване, 1031 рисунки, което дава възможност техният анализ да бъде извършен напълно. Повече от 90% от рисунките от Магура представляват символи, което говори за наличието на абстрактна мисъл. Кирилицата- може нагледно да видите, че 26 от нашите 30 букви имат своите първообрази в пещера Магура", каза Кирил Кирилов, заместник председател на Археологическо дружество- Белоградчик.

СнимкаПовече от 2 400 места в света носят името Магура или имат сродно наименование. Навсякъде то се отнася за хълм, пещера или вода, която извира. Единственото място, на което се срещат на едно, е пещерата Магура. Културата Магура е дала и символите на алхимията.

Археолозите опровергаха сегашните твърдения, че рисунките имат възраст между 7 000 и 3000 години. Находка от Германия- плочица от слонова кост, на която се вижда гравирано изображение, е идентично на 100% с такова от пещерата. Знае се, че находката е пренесена в Германия от култура, дошла от Изток. Археологията описва миграцията на кроманьонеца- преди около 40 до 43 000 години кроманьонците преминават през територията на Северозападна България и продължават на запад, където се установяват на територията на Германия преди около 38 000 години. Това е основание да се счита, че рисунките са съществували още преди 38 000 години.

"На този етап считаме, че пещера Магура и нейната галерия с рисунките представлява праисторическа библиотека, в която е събрано познанието на хората от онова време", допълни Кирил Кирилов.

Символите от пещерата оказват влияние върху целия свят, каза другият заместник председател на археологическото дружество Емил Цанков.

Емил Цанков, заместник председател на Археологическо дружество- Белоградчик"Ще откриете голямо сходство между руните на критско- микенската цивилизация и тези, които се откриват в Магура. С тази разлика, че руните от Магура са на повече от 2 000 години, т.е. по- стари от тези в критско- микенската цивилизация. Финикийската писменост, в която също има много общи символи между магурските надписи и тези в древна Финикия. Това са надписите, завещани от етруските, които до днес все още не са разгадани. Но когато ги сравните с тези от Магура, ще видите, че те са изключително сходни"
, каза Емил Цанков.

Символите в пещера в Бразилия- Тока да Бокейрао да Педра Фурада, са датирани от преди 26 000 години. Сред тях също има такива, които се срещат в пещерата Магура, даде друг пример Емил Цанков. Археологическото дружество си е поставило за цел да възстанови и празниците на древните жители в региона на пещерата. Един от основните е бил свързан с култа към слънцето. Затова и Археологическото дружество подготвя международен фестивал на древните балкански култури, който ще се преведе в Белоградчик.

Галерия

Вижте още

Снимката на 27 септември 2022 година

С обновен център посрещат  празника на Димово . На тази дата преди 53 години населеното място е обявено за град.  119 800 бюлетини са доставени за област Монтана за извънредните парламентарните избори на 2 октомври. Те ще се съхраняват под полицейска охрана в сградата на областната администрация до 1 октомври. Звената "Български..

публикувано на 27.09.22 в 17:55

Третират срещу вредители в общините Лом и Вълчедръм

Авиационно третиране на биотопи (заблатени места, стари корита и разливи) по поречието на река Дунав на територията на общините Лом и Вълчедръм ще се проведе от 28 до 30 септември 2022 г. Пръскането ще се извърши от 07:30 ч. до 10:00 ч., в зависимост от метеорологичните условия.  Ще бъде използван препарат срещу ларви на комари, който е включен в..

публикувано на 27.09.22 в 16:47

Нормалната е обстановката с болните от COVID-19 в област Монтана

Към момента няма увеличение на болните от коронавирус, обстановката е спокойна, съобщи д-р Людмил Джурджов , личен лекар  и председател на Регионалната колегия на Българския лекарски съюз:  "Преобладаващо са така наречените ковид случаи, като в момента циркулират и стандартните, които преди години изчезнаха, респираторни заболявания -..

публикувано на 27.09.22 в 16:40

Пристигнаха бюлетините за изборите в Монтана

119 800 бюлетини са доставени за област Монтана за извънредните парламентарните избори на 2 октомври. Те ще се съхраняват под полицейска охрана в сградата на областната администрация до 1 октомври, съобщи говорителят на РИК-Монтана Петко Петков. "Изборите сравнително протичат спокойно за сега. Нямаме жалби, нямаме напрежение, всичко..

публикувано на 27.09.22 в 16:12

Фотоизложба за Световния ден на туризма във Видин

Поредната си изложба откри видинският фотограф и еколог Богомил Петров. Изложбата е под номер 1750 и е  посветена на 27 септември - Световен ден на туризма и на изкачването на връх Връшка чука от видински ученици, обясни Богомил Петров: "В последните няколко дни заедно с ученици от математическата гимназия изкачихме връх, висок 692 метра - Връшка..

публикувано на 27.09.22 в 15:37

Разследват мъже от Монтана за купуване на гласове

Полицейска операция срещу нарушаването на политическите права на гражданите е проведена в Монтанско, съобщават от Областната дирекция на МВР.   Проверките са осъществени вчера в областния град и в Берковица след получен сигнал.  Според информацията, жители на монтанския кв. "Кошарник", които се придвижват с лек автомобил "Фолксваген Пасат",..

публикувано на 27.09.22 в 11:56

Спасиха жена от пожар в Паволче

Врачански пожарникари спасиха от смърт възрастна жена от село Паволче, която извадиха от пламъците. По думите на кмета Емил Павлов, който е подал сигнал на тел. 112, огънят е лумнал малко  преди 08:00 часа. Запалила се е стопанска постройка на метри от къщата на 80-годишната баба Ценка, чийто имот се намира над пенсионерския клуб в планинското село...

публикувано на 27.09.22 в 10:25