Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 20 април 2016 година

Снимка: Радио ВИДИН

Пещерата Магура е един от най- древните центрове за разпространение на наука и духовност. Този извод е направен след проучване на рисунките в пещерата от Археологическото дружество в Белоградчик. "Рисунките представляват множество подобно един на друг символи, които имат малки различия помежду си. Това позволява учените да ги систематизират в малки групи. Така, ако бъде разбран смисъла на един символ, може по аналогия да се чете съответната група. Рисунките не са сцени от ежедневието на примитивния човек" -  обясни Кирил Кирилов заместник председател на дружеството.

1 240 крайно бедни жители на област Монтана ще получат хранителни пакети. Помощта се осигурява от фонда за Европейско подпомагане, съобщи директорът на Регионалната дирекция “Социално подпомагане” в града Георги Цеков. Това са нераздадени пакети от първи транш на програмата. Допълнителната целева група е избрана по определени критерии.

Повече от 20 души измериха безплатно нивото на кръвната си захар в клуба на Диабетика във Видин. "Глюкомерът отчете и обезпокоителни стойности над 24 милимола на литър" - каза за Радио ВИДИН Наталия Кирилова - мениджър продажби на фирмата, която прави скрининга. Желателно е изследването да се прави на гладно.

Информационен ден за възможностите на читалищата да кандидатстват по оперативните програми и други финансови инструменти, се проведе днес във Видин. Представители на културните средища от областта и началникът на отдел "Регионални дейности" в Министерството на културата доцент Венцислав Велев присъстваха на срещата. Тя беше открита от заместник-областния управител Елка Георгиева. "Читалищата са самостоятелни юридически лица и могат да кандидатстват и като бенефициенти, и като партньори", подчерта доц. Венцислав Велев. Той даде подробна информация и експертно мнение по въпросите за финансирането, организацията и управлението на читалищната дейност. "Практиката, която се налага във всички европейски държави, е на кандидатстване и работа по проекти", каза доц. Велев и отбеляза, че за разлика от предишния програмен период, в настоящия има много повече възможности читалищата да кандидатстват както по оперативни програми, така и за директно целево финансиране от европейски и други донори. Той обърна специално внимание на проектната готовност, която трябва да развие читалищната мрежа и призова самодейците да се информират и да бъдат активни, като се включват в местните инициативни групи и трансграничното сътрудничество.

От днес се работи по възстановяването две отсечки в община Хайредин, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”. В ход е рехабилитация на пътя от границата с монтанските села Лехчево и Септемврийци до врачанските села Крива бара и Бързина. По думите на местните хора там, подобен ремонт на пътищата от третокласната пътна мрежа не е правен от 30 години насам. Съвсем скоро се очаква да започне рехабилитация на отсечката между Кунино и Реселец. Според експерти, стойността на ремонта на трите пътя е около 8 милиона лева. В региона предстои рехабилитация на 17-километровия път от Враца до пещерата "Леденика", както и на второкласния път между Враца и Криводол. До началото на есента се очаква да започне и изграждането на обходния път на Козлодуй.

Местната управа на Враца започва масирана проверка на търговците в града заради съмнения за злоупотреби, съобщи заместник-кметът Мария Попова. През следващите дни комисия, начело с главния архитект Чавдар Спасов, ще провери всички преместваеми обекти, разположени върху общински терени.

Падаща топола уби 44-годишен мъж от село Сливата. Инцидентът е станал на остров "Керкенеза" на река Дунав. При рязането на дървото масивен изсъхнал клон пада върху него и той загива на място. Вследствие на удара е получил черепно-мозъчна травма, която е довела да фаталния край. Работникът е бил без трудов договор, уточняват от инспекцията по труда в Монтана.

Видинската Окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу 42-годишния Петър Петров от Белоградчик за извършения от него, в условията на опасен рецидив, грабеж, от който последва смъртта на Емилия Бузова, и кражба, съобщават от пресцентъра на Апелативна прокуратура София. Обвиняемият има 23 присъди за извършени престъпления против собствеността. Разпитан в хода на досъдебното производство Петър Петров се признава за виновен за отнетите вещи от Емилия Бузова при трикратно влизане в жилището й, но не се признава за виновен за нанесения й побой. От заключението на съдебно-медицинската експертиза става ясно, че смъртта е настъпила вследствие на остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност, настъпила на фона на кръвоизливен шок. Предстои Окръжният съд във Видин да насрочи първото заседание по делото.
Великденски прояви организират в Кула в народно читалище "Просвета", ще има и изложба с боядисани яйца. Деца организират и Великденски театър, съобщи в "Посоките на делника" сътрудникът ни Христела Александрова.

140-ата годишнина от Априлското въстание беше отбелязана днес от възпитаниците на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин. Организатори и домакини бяха учениците от дванадесетите класове на гимназията, а ключов момент беше състезанието, в което се включиха учениците от IX и XI клас на училището, разделени в четири отбора с имената на революционните окръзи по време на Априлското въстание- Търновски, Сливенски, Врачански и Панагюрски. Отговорите на участниците в отделните кръгове беше оценявано от жури.

18 четвъртокласници от новоселското училище "Св. Св. Кирил и Методий" участваха днес в международно изследване на четенето "Пърлс 2016" на Международната асоциация за оценяване в образованието. "Изследването е с акцент върху уменията за четене при четвъртокласниците. Изцяло анонимно е, няма за цел да направи оценка на резултатите, по-скоро да се види на какво ниво са учениците. Смятам, че се справиха добре"- каза Ирена Цветкова- директор на училището. 

Ученически конкурс, посветен на Михалаки Георгиев, се провежда във Видин. Организатори са регионалната библиотека и професионалната гимназия по туризъм, чийто патрон е писателят, и Регионалният инспекторат по образованието. Конкурсът се организира в четири категории, каза директорът на библиотеката Десислава Иванова. Конкурсът е за ученици от 7 до 12 клас. Младите автори могат да предават творбите си до 22 април в регионалната библиотека. Награждаването ще се състои на 27 април.

Драматизация на приказки на английски език представиха ученици от СОУ „Любен Каравелов” във Видин по повод националната инициатива "Походът на книгите". Мероприятието беше съвместно между училището и Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев". "Походът на книгите" продължава до 23 април, каза Таня Николова от чуждоезиковия отдел на регионалната библиотека. Децата от училището представиха драматизация на две приказки- житената питка и червената шапчица, и двете изпълнени на английски език. Шоуто завърши с модно ревю, като на английски език учениците представиха облеклото си.

В Плевен бе открита изложба по повод 140 години от Априлското въстание. Културните ценности, свързани с историческото събитие, бяха показани пред публиката в Регионалния исторически музей. В експозицията са изложени ценни реликви от музеите в Плевен, Ловеч и Троян и галерия "Илия Бешков". Колекцията съдържа автентично оръжие от въстанието, документи, снимки, художествена и научна литература, графики и живописни творби, посветени на героизма на въстаниците.

Полицейска операция "24 часа контрол на скоростта" ще се проведе от 6.00 часа на 21 април до 6.00 часа на 22 април във Видинско. Пътните полицаи, освен за скоростта, ще следят и за валидна задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. Проверки ще бъдат  осъществявани и в тъмната част на денонощието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 5 септември 2024

От днес започна проверка на НАП и ДАНС във връзка с проблема с буферните паркинги за тежкотоварни автомобили, съобщиха от правителствената информационна служба. Заради напрежението по границите, премиерът Димитър Главчев свика спешна среща в Министерския съвет.  За спешни и твърди мерки за справяне с нарастващия брой на инцидентите с..

публикувано на 05.09.24 в 18:00
Видинска митрополия

Започна процедура за избор на нов Видински митрополит

Стартира процедура за избор на нов владика на Видинска митрополия. Решението бе взето на днешния Епархийски съвет във Видин. Съгласно устава на Българската православна църква Епархийският съвет отправя искане до Светия синод за изготвяне на листа с епископи, които да участват в избора за нов Видински митрополит.  На 10 септември Синодът трябва..

публикувано на 05.09.24 в 17:38

Сдружение организира посещение в Добридолския манастир на 6-и септември

С посещение в Добридолския манастир от сдружение "Достоен живот 22" - с. Дреновец ще отбележат Деня на Съединението. Ще има беседа на историческа тема и спортни събития, каза председателят на сдружението Николай Вецов . "Сдружение "Достоен живот 22" - с. Дреновец организира туристически излет със спортни прояви. Г-н Александров ще ни запознае..

публикувано на 05.09.24 в 16:27

НАП и ДАНС започват проверки на буферните паркинги по границите

Още днес започва проверка на НАП и ДАНС във връзка с проблема с буферните паркинги за тежкотоварни автомобили, съобщиха от правителствената информационна служба. Заради напрежението по границите, премиерът Димитър Главчев свика спешна среща в Министерския съвет и разпореди проверките, за да бъде изяснена ситуацията в кратки срокове и да бъдат..

публикувано на 05.09.24 в 15:51
Центърът ще се помещава в Бдинския манастир във Видин.

Доброволци и дарители подкрепят изграждането на Православния център за лечение на зависими във Видин

До края на септември се очаква да заработи  Православен център за лечение на зависими .  Добре дошла е всяка доброволна помощ в подкрепа на ремонтните дейности в Бдинския манастир, където ще се помещава Центъра , изграждащ се съвместно от Видинската митрополия и фондация "Социално развитие и култура". Целта е обновяването да завърши в кратки срокове,..

публикувано на 05.09.24 в 14:38

Десетки получиха техническа помощ за инсталиране на приложението еЗдраве във Видин

Десетки видинчани получиха съдействие от мобилен екип на Регионалната здравна инспекция, за да си осигурят достъп до пациентското си досие през мобилен телефон. Инициативата започна вчера, а днес за по-малко от два часа над 40 души посетиха екипа, разположен в търговския център. "Все още се мъча да си изтегля приложението, но се надявам да..

публикувано на 05.09.24 в 14:11

Служителите на Националното тол управление ще приемат сигнали на специален телефон

От 15 септември на телефонната линия 0700 10 876 гражданите могат да подават сигнали и информация за работата на служителите на Националното тол управление. Целта е да се ускори и улесни комуникацията и ефективността на обратната връзка с потребителите на платената пътна мрежа. Всеки получен сигнал, както е било и досега, ще бъде разгледан внимателно и..

публикувано на 05.09.24 в 13:54