Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За изкуството да се поддържа велотрасе сред Белоградчишките скали

13
Снимка: Фотоколаж: Радио Видин
Белоградчик бе домакин за пети път на велосъстезанието Rocks N’ Roll. Организатори са Велоклуб "Скала" Белоградчик и Община Белоградчик. Рекорден е броят на участниците- над 135 любители на екстремния спорт се състезаваха в пет групи по 43-километровото трасе. Имаше ли торта на рождения ден, питам главния виновник за всичко това- Радослав Младенов:

"Не, нямаше торта, но раздадохме достатъчно много грамоти и подаръци на заслужилите и на всеки един от участниците, така че всеки да отнесе от Белоградчик по нещо, което да му напомня, че е идва шестото издание-Rocks N’ Roll 2017. Паролата е ясна: "Скали и колела". Така е избран теренът, че през 1/4 от трасето участниците карат по самите Белоградчишки скали", казва Радослав Младенов. Той е в Управителния съвет на велоклуб "Скала" Белоградчик.Радослав Младенов И сам любител на умелото управление на велосипед. За него това е не само любимо занимание, но и  лек както за душата, така и за тялото. Сладката умора на тялото и изумително красивите гледки са подарък за всеки, който се е решил да премине по състезателното трасе. Ради, с точността на гид и вдъхновението на поет, ми разказва километър по километър, контрола по контрола, какво предлага маршрутът с обща дължина 43 километра.

Rocks N’ Roll 2016 Белоградчик"Да, дължината на трасето е 43 километра. Положителната денивелация е 1340 метра. А общата денивелация на трасето- спускания и изкачвания- е около 2900 метра. За мен всеки, който е минал по това трасе, е победител, защото това е едно от най-трудните състезания по планинско колоездене в България. Второто по трудност след Враца. Хората го харесват. Всяка година броят на състезателите расте- всеки, който е участвал веднъж, прави всичко възможно да дойде пак", споделя със задоволство Ради. И ми разказва за получените вече десетки отзиви на участници от тази година.

"Край вас цъфтят планински цветя и дървета, въздухът ухае, караш при 25 градуса температура, а като погледнеш към връх Миджур, виждаш, че още е покрит със сняг. Сняг има и по билото на Старопранинската верига, която бележи хоризонта. Минаваш покрай кладенче, поточе, ливадни цветя... Легендарните скали са на 30 метра пред теб, край теб... Мадоната, Конникът, Монасите Гледката, която се открива към връх Ведерник също е уникална. Минавате край глинената екокъща на архитект Георги Георгиев", обяснява Ради.

Rocks N’ Roll 2016 Белоградчик, Снимка: Светослав ЦветановКакви са впечатленията на участниците, можете да почетете сами и да видите снимките. И не чакайте до следващия април- трасето може да се мине и пеш, с раничка на рамо. Тръгвайте към Белоградчик още този уикенд!

Мнение на Георги Бояджиев, участник: Много добро състезание, отлична организация, маркировка, контролни пунктове, старт на време, всичко мина по план, много красиво и живописно трасе, разкошни гледки, трудни качвания на места, по-агресивни спускания на други, имаше от всичко. БЛАГОДАРИМ ВИ И ДО НОВИ СРЕЩИ!

Мнение на Краси, участник
: Участвал съм 1-то, 3-то и 5-тото издание на състезанието. Изумително е колко се развиха нещата за това кратко време. През последните 5 години не са много състезанията (в радиус 300 км. от София), които съм пропуснал. Смея да твърдя, че това е най-доброто, което съм виждал. Титаничен труд са хвърлили момчетата и резултатът е повече от великолепен. При такава маркировка наистина е необходима дарба за да се изгубиш по трасето. А как са почистили толкова дълго трасе??? Мисля, че това мероприятие промени еталона за организация. Много от организаторите с "претенции" е добре да се консултират с клуб СКАЛА.

Rocks N’ Roll 2016 БелоградчикМнение на М. Паунов, участник: Чудесно събитие! Миналата година участвах за първи път и веднага стана едно от любимите ми. Тази година беше още по-добре организирано. Голямо благодаря на организаторите, както и на местната управа, която подпомага събитието и на майката природа, че е създала такава красота. Готини снимки са станали.

Мнение на Кирил Левтеров, участник 2015 и 2016: Здравейте, много ми хареса организацията на състезанието тази година. Маркировката беше отлична- навсякъде, където можеше да се заблуди човек, виждаше червено-бялата лента, или имаше контролен пост, който указваше посоката. На пресичането на асфалта (потенциален сблъсък с коли) също имаше "отцепка", която ни напътстваше. Подкрепителни пунктове- при Ради имаше вода и при двете ми минавания, при джипката на долната ливадка имаше банани, сладки и вода и много настроение. На площада старт-финал беше осигурена вода и музика- какво му трябва на човек. По пътя намерих и чешма с бистра студена вода (хем поразхлаждане, хем бутилко-напълване). Маршрутът: на 1-2 странични наклона пътечката беше прясно подравнена с кирка и лопата, за да не се "излизгаме в дерето".

Rocks N’ Roll 2016 БелоградчикВ един участък, около 50 метра, около поста на Ради трасето беше буквално правено заради нас- просека в храсталака с доста подкастряне. Наградите: всички ние получихме невероятни гледки, горски аромати, локво-пресичания, феноменален състезателен дух, другарски шеги и закачки по трасето. За най-изявилите се имаше и почетна стълбичка и морално-материални бонуси. Спонсорите: поклон за искреното ви желание да подпомагате такива красиви спортни събития, за отделените ресурси, които сте събирали с много труд и усилия! Оценяваме високо всичко, което дадохте за нас и за развитието на тази прекрасна спортна проява! С ваша помощ трасето беше уникално за България, минералната вода Девин ни освежаваше навсякъде. Пожелавам ви много радости и дръзновение!

Мнение на Владимир Пешев, участник: Благодаря Ви за страхотната организация и ведри хора на всички пунктове! Маркировката беше страхотна! Желая Ви много успехи и Рок!

Rocks N’ Roll 2016 Белоградчик, Снимка: Светослав ЦветановЕто и резултатите с призовите места по групи:

Жени:
1.Карина Драголова-Дончева – 3:39:27 часа
2.Радостина Абаджимаринова – 4:08:15 часа
3.Йоана Славова – 4:25:10 часа

Юноши:
1.Цветан Иванов – 2:51:50 часа
2.Мартин Димитров – 3:08:20 часа
3.Морети Георгиев – 3:17:53 часа

Rocks N’ Roll 2016 БелоградчикМъже 19-35:
1.Мартин Вълчанов – 2:41:55 часа
2.Александър Александров – 2:44:42 часа
3.Петър Пировски – 3:08:21 часа

Мъже 35-45:
1.Димитър Михайлов – 2:19:50 часа
2.Жеко Стойчев – 2:24:00 часа
3.Николай Георгиев – 2:27:10 часа

Мъже 45+
1.Фйодар Драголов – 2:32:25 часа
2.Людмил Христов – 3:25:20 часа
3.Анатлой Георгиев – 3:26:39 часа


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Врачанският "Ботев" се подсили с опитен защитник.

От елитния футболен клуб съобщиха, че са подписали договор с 30-годишния десен бранител Деян Лозев.  За последно той игра в "Арда", откъдето си тръгна като свободен агент. За тима от Кърджали Лозев записа 29 мача в родния футболен елит. Новото попълнение на врачани е футболист на Левски, ЦСКА 1948 и втория отбор на ЦСКА 1948.  Тази вечер пък врачани..

публикувано на 05.08.24 в 15:01

Георги Стоянов ще свири на стадион "Огоста"

Георги Стоянов бе назначен за главен съдия на срещата "Монтана" – ЦСКА 1948 II. Сблъсъкът от 3-ия кръг на Втора лига е утре, от 20.00 часа, на стадион "Огоста". На Стоянов ще помагат Йордан Петров и Иван Беделев. Любомир Вушовски е четвърти арбитър. Антон Терзиев ще наблюдава работата на арбитрите.  Дебют, като съдийски наблюдател във Втора лига ще..

публикувано на 05.08.24 в 14:15

Вършец вече има футболна школа за деца

Официално бе даден старт на футболната школа във Вършец , чиято организация отне три месеца. Общо  86 са записаните до сега деца, 18 от които са момичета. Те ще бъдат разпределени в 4 възрастови групи, а тренировките ще се провеждат на изкуственото игрище в парка в града. Един от организаторите, Александър Димитров , изказа своята благодарност..

публикувано на 05.08.24 в 11:50

"Локо" Мездра отстъпи на израелци в контрола

Няколко часа след като победи Бдин /Видин/ Локомотив (Мездра) загуби от Макаби U19 (Нетаня, Израел) с 0:4 в приятелска среща, играна в Правец. Треньорът на „железничарите“ Николай Христозов пусна в игра само юношите на отбора. Равновесието на терена се запази близо час, през който не падна гол. После за гостите излезе нова единадесеторка. Именно тя..

публикувано на 04.08.24 в 15:45

"Ботев" посреща "Берое" във Враца

Следващото домакинство на Ботев ще се играе на градския стадион във Враца, това съобщиха от ръководството на елитния футболен клуб. Така те сложиха край на спекулациите за мястото, на което любимците им ще посрещнат Берое в мач от 3-ия кръг. Двубоят е в понеделник, от 21.15 часа и ще се изиграе на осветление. През последните дни на стадион „Христо..

публикувано на 04.08.24 в 15:39

Таланти от школата на "Локо" Мездра гостуваха на "Левски" София

Родените през 2014 година „железничарчета” изиграха първата си контрола за новия сезон, като гостуваха на „Герена” на класния отбор на "Левски" София. Мачът се игра в 4 полувремена по15 минути. Момчетата показаха добра и комбинативна игра, но въпреки това логично загубиха с 1:5. Попадението за мездренчани реализира Калоян Петков. Според треньора..

публикувано на 04.08.24 в 15:34

"Локомотив" Мездра победи "Бдин" Видин и още един съперник

Подготовката на "железничарите” продължава с пълна сила. Контролната среща между отборите на "Локомотив: Мездра и Апоел Кфар Саба от Израел завърши при резултат 1:0. Единственото попадение падна през първата част, и то бе дело на Гроздан Илиев в 25-тата минута.  Контролната среща днес от 11.00 часа между отборите на "Локомотив" Мездра и "Бдин"..

публикувано на 03.08.24 в 16:18