Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 април 2016 година

Великденска украса на Видин
Снимка: Светослав Цветанов
Страстната седмица започва от днес. Това са дните на страданията - последните от живота на Исус Христос. "Страст" на старобългарски означава страдание. Това са най-значимите дни за християнския свят, казаха видинчани в наша анкета: " Най- хубавата седмица за християнския свят и всичко, което се прави, е в памет на Христос... Мъките на Исус Христос са започнали след разпъването му. На планината Витлеем го разпъват. Едни хора започват да хвърлят върху него камъни, други започват да викат по него, че е предател. А фактически Той е изкупителната жертва на християните, за да може след това да настъпи Божието царство, както на небето, така и на земята..." Велики вторник е определен за ден на смирението.


Момиче на 4 години е починало вчера във Видин. Детето е докарано в Центъра за спешна медицинска помощ в коматозно състояние в събота през нощта. Момиченцето е с постоянен адрес в Дунавци, но живеело в с. Арчар с баба си и дядо си, свои братя и други роднини. То е било намерено от баба си паднало на пода в стаята. Пристигналият на мястото медицински екип транспортирал детето в болница, където към 14.30 часа вчера починало. Случаят е докладван на дежурен прокурор.

Видинският административен съд отложи за 19 май делото, образувано по жалба на транспортна фирма от Видин против решение на Териториалното поделение на Националния осигурителен институт, с което е потвърдена трудова злополука, при която работникът, изпълняващ длъжността "моряк-моторист" е починал. Инцидентът стана на 6 септември 2015 година в австрийски води. Съдът конституира като заинтересовани страни съпругата и децата на починалия и допусна извършването на съдебно-техническа експертиза.

Съдът уважи искането на Окръжна прокуратура - Враца за вземане на мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо 18-годишен младеж, обвинен в убийство на възрастна жена в с. Малорад. Това съобщават от Апелативна прокуратура София.

Съдът одобри споразумение, внесено от Окръжна прокуратура - Видин, с което двама полски граждани се признават за виновни за пренасяне през границата на страната и незаконно държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество. Ефективно наказание по шест години "Лишаване от свобода" при първоначален "строг режим" в затвор и глоби в размер на по 200 000 лева са наложени на обвиняемите.

Обща трудова борса се организира във Видин, съобщи директорът на Бюрото по труда в града Милчо Цоков: "Утре на 26 април, от 10:30 часа в Конферентния център на областна администрация Агенцията по заетостта, в частта Бюро по труда Видин организира Обща трудова борса за всякакъв вид безработни- младежи, възрастни, продължително безработни. Разчитаме на около 30-40 работодатели и около 200 безработни да присъстват на борсата."

"От "Единни за промяна" имаме сериозна забележка към председателя на Общинския съвет във Видин и начина, по който разпределя материалите за комисии. В случая се оказва така, че в комисията "Работа с децата, младежта, спорта и туризма", липсва отчетът на общинското предприятие "Спортни имоти"." Това каза ден преди заседанието на видинския Общински съвет Росица Кирова, председател на групата общински съветници от "Единни за промяна".

Кметът на Враца Калин Каменов организира среща със студенти и млади специалисти, които ще се завърнат за великденските празници в родния си град. Това е втората подобна среща "Посланиците на Враца" и е планирана за 29 април - в петък, от 10 часа, съобщи съветникът на градоначалника Денислав Георгиев. Като най-голямо събитие беше отчетен форумът за програмисти "Хакатон 2016", който събра на едно място 50 капацитети и чиито разработки - IT-продукти, ще бъдат използвани от общинската администрация за предприятието "Паркинги и гаражи" и развитието на туризма в града.

Панорама на профилираното и професионалното образование започна днес във Видин. Тя е организирана от Регионалния инспекторат по образованието и ще продължи до 27 април. Панорамата на образованието се провежда в Центъра за кариерно ориентиране в града. Целите на проявата са представяне на добри практики от училищния живот на учебните заведения с прием след завършен VII клас и завършено основно образование, както и презентиране на утвърдения им план-прием за учебната 2016/2017 година чрез рекламни материали.

Мултимедийна инсталация "Лични местоимения: Ние, Вие, те", ще бъде представена за първи път в Монтана, днес от 18 часа в голямата зала на Общинския младежки дом. Повече за иновативното събитие, научаваме от директора на младежкия дом Асен Асенов."Иновативен проект на съвременното изкуство, чиято основа е мултимедийна полиекранна инсталация. На 7 екрана в затъмнено помещение на фона на специално композирана музика, ще видим подбрани фотографии и ярки образи на хора  от бохемата на София, през лицата на Пловдив, та чак до ромския квартал." Мултимедийната инсталация "Лични местоимения: Ние, Вие, те", показват в общо 8 града в страната, до 9-ти юни.

Видинската секция на Съюза на математиците в България организира интензивни курсове по математика за седмокласници и четвъртокласници. Това каза за Радио ВИДИН председателят на организацията в града Камелия Иванова: "Имаме готовност да организираме петдневно обучение в дните 6-и, 7-и и 8-и, и по-късно- 14-и и 15-и, преди седмицата с външно оценяване. Заявления ще могат да се подават в Математическа гимназия, на партера."

Членовете на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Община Белоградчик гостува на подготвителната група "Бонбон" в ОДЗ "Иглика". Те разговаряха с децата за здравословното хранене. Доброволката Виктория Ролинска разказа за най-важните правила при храненето, както и за ролята на плодовете и зеленчуците за укрепване здравето. "За да растете здрави, силни, бързи и смели, да запомняте по - лесно, трябва да се храните здравословно. За да сте добре психически, да можете да мислите, да решавате всякакви задачи, трябва да се храним здравословно и пълноценно."

Б.Т.Р. ще изнесат концерт във Видин. Той ще започне в 19:30 часа в Спортната зала в града.  Атанас Пенев, фронтмен на групата отправи покана за днешния концерт към феновете на хард рока: "Нека заповядат, защото ги очакват два часа хубав български рокендрол. Разбира се, ще представим най-вече песни от последния ни албум."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30