Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водният цикъл на Враца приключва това лято

Мартин Петров откри сесията във Враца

Снимка: Жоро Александров
Интегрираният план за водния цикъл на Враца очаквано се превърна в най-интересната тема за дебат в началото на редовното заседание на Общинския съвет. Два от седемте въпроса, зададени към кмета Калин Каменов, бяха свързани с продължаващите дейности.

Според Борислав Банчев от ДПС: "липсва информация за това кога и къде ще се копае по водния цикъл, както и кога строителите ще завършат своите дейности."

Градоначалникът отговори на критиките, като посочи, че копаенето се съгласува с куп институции, а обществеността е информирана по съответния ред.

По време на отговор към липсващата в залата съветничка от БСП Цветелина Дамяновска, кметът на Враца очерта края на мъките на врачани, свързани с водния цикъл.

"Многократно сме искали графици за работата, но няколко дни след предоставянето им, тези графици се нарушават заради липса на финансов и организационен потенциал на изпълнителите… Последните мерки, наложени от Община Враца като възложител, са санкции към изпълнителите и обвързването им с конкретни срокове и санкции при неспазването на междинните срокове за изпълнение.

Съгласно тези графици, до края на месец август всички асфалтови настилки, разкопани заради водния цикъл, трябва да бъдат възстановени. Считаме тези графици за реални, тъй като от 118 000 метра тръбопроводи, са положени по-голямата част, а по проекта остават за довършване едва 17 000 метра", каза Калин Каменов.

Освен новината, че в началото на септември голяма част от улиците в града вече ще бъдат проходими, кметът Каменов припомни, че възстановяването на асфалтовата покривка няма да е свързано с цялостното асфалтиране на улици:

"Съгласно договора за строителство и възстановяване по интегрирания проект за воден цикъл е предвидено да се възстановят асфалтовите настилки по направените изкопи – траншейно и не по ширината на улиците. Съгласно договора, това трябва да се прави до 3 месеца след обратното засипване на каналите и след успешно провеждане на изпитания."

Припомням, че общинската управа на Враца поиска от държавата 2 900 000 лева, чрез които да преасфалтира изцяло няколко от най-изровените градски улици. Засега добри новини, че правителството ще отпусне тези пари обаче няма.

СнимкаМартин Петров откри днешното заседание на Общинския съвет във Враца, като прочете вместо кмета Калин Каменов предложение за промяна в дневния ред на сесията. За съжаление на присъстващите в конферентната зала, където се проведе форумът, четецът се оказа пълен адаш на славния футболист от близкото минало, национал и почетен гражданин на Враца. Третокласникът Мартин Петров беше дошъл със съучениците си от СОУ "Христо Ботев", за да се убеди колко трудна е работата на общинските съветници:

"Предлагам на мястото на оттеглената докладна записка, включена като точка двайсет в проекта за дневен ред да се включи докладна записка относно определяне на основните месечни заплати на кметовете на кметства от община Враца", прочете ученикът.

33-има от 37 избрани за общински съветници във Враца се събраха и одобриха днес дневен ред от 29 точки. По традиция сесията започна с отговори на кмета на въпроси, зададени от общински съветници. В края на серията от въпроси местният парламент ограничи възможността кметовете от община Враца да питат в началото на сесиите и занапред управниците на малките населени места ще задават въпросите си в точка "Разни", която обикновено е в края на всяко заседание.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Архив

Започва Фестивалът на изкуствата "Дунавски вълни"

Днес във Видин днес ще бъде открит Фестивалът на изкуствата "Дунавски вълни“. Тазгодишното му издание е 13-то по ред и ще предложи интересна и разнообразна програма, каза Борислава Борисова , зам.кмет  "Хуманитарни дейности" и социална политика в община Видин.  "В периода от 22 юли до 27 юли традиционният за община Видин фестивал ще предложи на..

публикувано на 22.07.24 в 10:00

Движението по пътя Селановци-Оряхово се осъществява с повишено внимание

До 26 юли движението по път  III-306 Селановци - Оряхово от км 56 до км 66 се осъществява с повишено внимание, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". По  асфалтовата настилка ще се извършват ремонтни дейности.  Трафикът  по  трасето  се регулира с пътни знаци и сигналисти, уточняват от пътната агенция.

публикувано на 22.07.24 в 09:27

Болестите на органите на кръвообращението- най-честа причина за смърт в Северозапада

Най-честата причина за смъртните случаи в Северозапада през миналата година е свързана с болестите на органите на кръвообращението, показва справка на НСИ. През 2023г. на територията на Северозападен район са констатирани 13 590 смъртни случая, като 7 177 са починалите мъже, а останалите 6 413 са жени. Това се равнява на един малък град...

публикувано на 22.07.24 в 09:09

Наближава крайният срок за участие в Националната литературна награда "Йордан Радичков"

До 31 юли автори или издателства могат да изпращат нови книги с разкази на адреса на Община Берковица.  Тази година журито оглавява проф. Боян Биолчев с членове: Костадин Костадинов, Тодора Радева, Горан Атанасов (Община Берковица) и Силва Хачерян (Министерство на културата).  Национална литературна награда "Йордан Радичков" се връчва за пета поредна..

публикувано на 22.07.24 в 08:45

Започна пръскането срещу комари и кърлежи в Лом

Авиационно и наземно третиране срещу комари се провежда днес на територията на община Лом. Въздушната обработка  започна в 06.00 ч., информират от местната общинска управа. Ще се използват препаратите „VectoBac” и „Ротрин 100“.  Авиационното третиране обхваща поречието на реките Дунав и Лом, Моминбродското блато, местностите „Садовете“ и „Бахчите“...

публикувано на 22.07.24 в 07:30
СТЕМ центровете са практически ориентирани учебни пространства

Осигуряват достъпна среда в социален център в Берковица

Стая за целодневна организация на учебния ден е създадена в Центъра за социална и образователна подкрепа "Христо Ботев" в град Берковица. Тя е оборудвана с 10 хиляди лева по Национална програма "Осигуряване на сигурна и достъпна учебна среда",   каза Милкана Джонова , директор на Центъра за деца с увреждания: "Имаме специално оборудване и..

публикувано на 21.07.24 в 15:50
мездра майски празници фолклор

Гости от 10 държави и 5 континента очакват в Мездренско

Международен фестивал "Фолклорната магия на Мездра" започва днес в Мездренско. Организатори на събитието са Ансамбъл "Мездра", Читалище "Просвета" и Община Мездра. Фестивалът се провежда за 4-та поредна година и ще бъде с рекорден брой участници- над 300, които са от 10 държави и 5 континента. Танцьорите ще танцуват на 4 сцени в Мездренско, информира..

публикувано на 21.07.24 в 13:00