Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 април 2016 година

Видинската трета детска градина "Детелина" отпразнува своя 56-и рожден ден. В двора се събраха деца, родители и гости. Вече 16 години директорът на детското заведение Златка Георгиева, която заема поста от 23 години отбелязва днешния ден с градинско парти, с много забавления и изненади за всички. Доброволците от видинската червенокръстка организация зарадваха децата, като облякоха карнавални костюми на анимационни герои. Рожденият ден на ЦДГ "Детелина" съвпада с предстоящите великденските празници, затова малчуганите боядисваха перашки, с интерес гледаха и организирания за Възкресение спектакъл. Кулминацията- бонбони заваляха в двора на детската градина, Батман хвърли лакомствата от покрива.

Индикативният бюджет на Целенасочената инвестиционна програма в подкрепа на слаборазвитите региони възлиза на над половин милиард лева, като най-голямата част от ресурса - 240 млн.лв., ще бъде насочен за развитието на Северозападна България. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на среща със студенти, на която представи регионалните политики. Сред приоритетните проекти са изграждането на Северна индустриална зона - Видин и  Технологичен парк - Враца.

Пътят към пещерата "Леденика" и ски писта "Пършевица" става републикански, ще може да се рехабилитира със средства от еврофондовете, съобщиха от прессцентъра на Министерски съвет. С решение на правителството пътят Миланово - Долна Бела речка  е заличен от списъка на общинските пътища и става нов третокласен републикански път.

3 май е крайният срок за подаване на декларации и уведомления за условия на труд. Определеният по закон краен срок - 30 април, е почивен ден, поради което документите могат да се подават до първия работен ден след почивните, съобщиха от Инспекцията по труда.

Приключи проверката на Инспекцията по труда в Монтана по случая с инцидента в община Вълчедръм. Припомняме, че служител на Общината пострада при токов удар, докато подменяше проводник на уличното осветление. 38-годишният мъж падна в края на миналата седмица от близо 5 метра височина от вишка, като неволно докосна фазата на електрическата мрежа. Мъжът бе настанен в неврохирургия в столична болница, с комоцио и черепно-мозъчна травма.

Инспекторите по труда във Видин са констатирали 32 нарушения по заплащане на труда. Сумата на неизплатените навреме възнаграждения е близо 30 000 лева. Фирмите, които бавят заплати са 4, за период от няколко месеца, съобщи директорът на Инспекцията по труда във Видин Илиян Митов.

8720 са регистрираните безработни в област Видин, отчете данните за март директорът на Бюрото по труда във Видин Милчо Цоков. Над 4000 от тях са във видинската дирекция. В сравнение с предходния месец броят на безработните е намалял с 61 души.

Кулските общински съветници приеха Общински план за противодействие на тероризма в общината за 2016 г. на редовно заседание на Общинския съвет. Документът е изготвен в съответствие с Националния план за противодействие на тероризма и в отговор на нарастването на нивата на терористична заплаха в глобален мащаб.Планът разглежда реакции на възможни терористични дейности на територията на община Кула, причинени от различните форми на тероризма и изразяващи се в различни заплахи на населението като: пострадали и затрупани хора, останали без подслон, нарушаване на системата на електроснабдяване, водоснабдяване, комуникации, пожарна опасност, радиационно или химическо замърсяване.В плана са регламентирани също редът за оповестяване, управление, въвеждане в действие и информиране на населението.

Цената на водата във Видин е малко над средната страната, а причината според управителя на ВиК Видин, Георги Владов, е обезлюдяването. Има села, в които ВиК подава вода на 30 до 50 абоната, което оскъпява услугата. Ако има поскъпване на водата тази година, то ще е за последните 2-3 месеца. Георги Владов уточни, че Асоциациите по водоснабдяване и канализация са създадени, за да се улесни усвояването на европейски средства в този сектор. Асоциацията, която включва общините от област Видин вече има договор с държавния и единствен в региона воден оператор. Той е за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК-системите и съоръженията, както и за предоставяне на услуги на потребителите. Според договора с Асоциацията по водоснабдяване и канализация, държавното дружество предоставя активите, но продължава да изпълнява дейностите, които е имало и до сега като оператор.

Доброволците от червенокръстката организация в Мездра днес боядисваха яйца и приготвяха козунаци. Великденските храни ще бъдат раздадени утре от Социалния патронаж на нуждаещи се. Деца от мездренските училища помагаха на доброволците. "Яйцата и козунаците са за домуващите, за хората, които ползват социалната услуга "Обществена трапезария", Домашен социален патронаж. И това, което е най-хубаво, че тази година имаме освен малките деца от "Кирил и Методий", имаме нов клуб в "Иван Вазов"- големи деца, които имат желанието да бъдат с нас и да работят", каза директорът на Общинския център за социални услуги и дейности в Мездра Наталия Христова.

Учебен кабинет за приготвяне на традиционен български хляб бе открит в СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин. Кабинетът е оборудван с пещ на дърва и има всички условия за готвене. "Идеята дойде след едно мое посещение в САЩ, където в Ню Йорк видях колко голямо внимание обръщат хората на хляба и на борбата със затлъстяването, което е бичът на нашето съвремие", каза директорът на учебното заведение Венци Станев. Освен хляб, децата ще се учат да приготвят и традиционни български гозби.

Деца от театралната трупа към клуб "Млади възрожденци" от Брегово представиха днес в Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин, драматизация на разказа на Михалаки Георгиев "Меракът на чичо Денчо". В постановката участваха 15 ученици- момичета, момчета от различна възраст и класове, като част от децата бяха със специални образователни потребности.

Талантливите музиканти от школата към НЧ "Развитие" във Враца донесоха 20 отличия от две участия. В рамките на една седмица 8 от възпитаниците на музикалния педагог Олга Младенова спечелиха 20 приза от 4 конкурса.По време на V издание на Международния конкурс VIVAPIANO - от 22 до 24 април в престижния концертен комплекс "България" в София, на четири врачанчета бяха присъдени отличия. По същото време голям успех пожънаха и други талантливи възпитаници на Олга Младенова - на Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти в Перник.За високи педагогически успехи в Перник бяха наградени само двама преподаватели, като един от тях беше Олга Младенова.На Международния детски фестивал "Млади таланти 2016" в София, организиран от Националния дворец на децата и Министерството на образованието и науката, който се проведе от 18 до 23 април врачанските пианисти също се представиха успешно.Младите музиканти от Враца се представиха достойно при доста силна конкуренция и на  XII Националния конкурс "Орфеева дарба" гр.София, който се състоя от 19 март до 17 април.

Видин е домакин на фотоизложба "Портрет 2016", в която  участват фотографи от различни държави. Организатори са фотоклубове от Видин, сръбския град Зайчар, Коня- Турция и австрийската столица Виена, затова експозицията ще бъде представена едновременно в тези четири града. В нея са показани най- добрите от около 10 хиляди фотоса, определени след конкурс, в който са участвали фотографи от 65 държави. Откриването на изложбата във  Видин бе в 17.30 часа в музей "Кръстата  казарма".

Детско-юношеският ансамбъл "Хорце" от Лом изнесе тази вечер концерт в читалище "Постоянство". С него фолклорната формация отбелязва 30 години от създаването си. Ансамбълът е сформиран през 1986 година и е най-известният състав в града. Първи ръководител на състава е Малион Малионов. В ансамбъла участват 80 деца, репертоарът включва предимно северняшки песни. Сегашен негов художествен ръководител е Денислав Рафаилов.

Комплексен победител в Областно състезание по пожароприложен спорт за мъже - 2016-та стана отбор І на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"-Видин (РДПБЗН). Това съобщават от Областната дирекция на МВР във Видин. Областното състезание по пожароприложен спорт за пожарникари се проведе в областния град. В индивидуалните дисциплини и в двубоя победител стана Димитър  Димитров-инспектор в Оперативният център на РДПБЗН-Видин. В дисциплината "Пожарна щафета 4х100 метра" победи щафетата от отбор І на РДПБЗН-Видин, с време 74,66 секунди. На второ място се класира щафетата от отбор ІІ от РДПБЗН-Видин, с време 75.47 секунди. Третото място зае сборен отбор на служители от пожарните служби в Кула и Белоградчик, с време 88,00 секунди. Класиралите се на призови места в трите дисциплини получиха грамоти, а победителите в двубоя - грамоти и медали. Комплексният победител грабна преходната купа за призьор в областното състезание по пожароприложен спорт за 2016 година. Наградите бяха връчени от комисар Станислав Генчев, директор на РДПБЗН-Видин.

Сутринта на Велика сряда от Страстната седмица се извършва последната за годината Света Преждеосвещена литургия. Всеки християнин според силите и възможностите си трябва да вземе участие в богослуженията, което е пътят на страданията на Господ Бог. Това каза по време на литургията Белоградчишкият епископ Поликарп. Богослуженията във Видин продължават и утре, на Велики четвъртък. Света Литургия и Маслосвет ще започне от 9:30 часа в катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски" в града. Ритуалът "Умиване на нозете" ще бъде извършен там от 11:30 часа, Последованието на 12-те евангелия е от 18:30 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30