Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца и младежи с увреждания в Берковица получават нови социални услуги

Снимка: радио Видин

В изпълнение на  Национална стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България" беше закрит Домът за деца и младежи с умствена изостаналост (ДДМУИ) в Берковица.  В тази стратегия бе предвидено всички домове за деца с тежки увреждания да бъдат закрити и преструктурирани. Преструктурирането и извеждането на всички деца и лица  в ДДМУИ вече е приключило, стана ясно от доклада на зам.-кметът Радослав Найденов, представен пред Общински съвет – Берковица.

Процесът на извеждане на домуващите от институцията протича на няколко етапа през 2015 г. Към 01.01.2015 г. ДДМУИ е имал капацитет от 90 места, но домуващите са били 38. От 01.03.2015 г. капацитета е намален на 50 места поради намаления брой потребители на социалната услуга в следствие на проекта „Детство за всички” – извеждане на децата и младежите в новите социални услуги в общността. Процесът на деинституционализация продължава с бързи темпове и със и от 01.07.2015 г. капацитетът е намален на 17 места. В края на месец август в ДДМУИ са останали 12 мъже,  които са настанени в новооткритата социална услуга в общността Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора с умствена изостаналост– Берковица, след което става и пълното закриване на социалната институция.

От домуващите 38 лица, 36 са настанени в Център за настаняване от семеен тип, а две в Защитено жилище.

Паралелно с намаляването на капацитета се освобождава и персоналът, който в началото на годината е бил 43 човека.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пет села в Монтанско минават на воден режим

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана . Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим. Липсата на дъждове принуди ВиК Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна Лука и..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Министър отговори за изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито

Изграждането на граничен пункт при Салаш-Ново корито бе в дневния ред на парламентарния контрол днес. От трибуната на Народното събрание Вера Александрова, депутат от "Възраждане", попита служебния министър на финансите Людмила Петкова в какви срокове ще бъде финансиран проектът за изграждане на граничния пункт и пътния участък към него, и от..

публикувано на 19.07.24 в 16:52

1 милион лева са получили млади фермери от Видинско

Общо 1 075 690 лева за развитие на стопанството си са получили 24-ма млади фермери от област Видин през втория програмен период, съобщават от Областния информационен център (ОИЦ). Финансирането е осигурено чрез одобряването на проектите им по подмярка  6.1 "Стартова помощ за млади земеделски стопани" от Програмата за развитие на селските..

публикувано на 19.07.24 в 15:56

Инспектори провериха два сигнала за лоши условия на труд в област Монтана

Инспекцията по труда в Монтана приключи две проверки по сигнал за неблагоприятни условия на работни места. Оплакванията са за високи температури . В Монтана работник подал сигнал, че температурата в малко помещение е висока, има климатик, но не работи. При проверката инспекторите установили, че нередността е отстранена, като е..

публикувано на 19.07.24 в 15:44

ВиК-Берковица е глобена заради замърсена вода в село Бързия

Здравната инспекция в Монтана наложи глоба на ВиК - Берковица заради замърсена с ешерихия коли вода в село Бързия . Пробите от централното водоснабдяване показали и наличието на колиформи.  Две от изследваните проби, взети от централното водоснабдяване на селото, от хранителен магазин и от чешма в центъра на населеното място, показали наличието..

публикувано на 19.07.24 в 14:38

Двудневен преход ще се проведе във Врачанския Балкан

Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ и Природозащитен център „Натура“ организират на 20-21 юли двудневен преход . Маршрутът е  Враца – х. Пършевица - Кобилени стени – с. Очин дол – гр.Враца . Програмата предвижда: Час на тръгване: 8:30 часа; Сборен пункт: Природозащитен център „Натура“; Маршрут: Първи ден: гр. Враца  –..

публикувано на 19.07.24 в 14:00

Фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" ще бъде открита в Берковица

Берковица ще бъде открита фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" днес, 19 юли.  Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има своята..

публикувано на 19.07.24 в 13:00