Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 май 2016 година

Снимка: радио Видин

Правителството осигури още 31,9 млн. лв. за ремонта на пътища в Севорозападна България и в област Хасково, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). От тях 19 млн. лв. са за ремонта на 43 км от първокласния път I-1 (Е-79) Видин - София. Със средствата ще бъде ремонтирани два участъка от пътя на територията на Северозападна България. 13 млн. лв. ще бъдат инвестирани в подобряване на състоянието на 35 км от път I-1 Видин - Димово (участъкът от 4-ти километър след моста Видин-Калафат до входа на Димово), а 6 млн. лв. ще бъдат вложени в 8-километров участък при изхода на град Враца посока Видин (от 143+164 до км 151+010). С парите ще бъда направена пълна реконструкция на главен път Е-79 (бул. "Васил Кънчов") от входа на Враца до бензиностанция "Лукойл" (кръговото кръстовище), посока Монтана, съобщават от Общината в града под Околчица.С друго постановление от 15 април, Министерският съвет предостави 8 млн. лв. за ремонта на 22 км от първокласния път I-1 Димово - Бела - Скомля - Медовница (от км 39+400 до км 61+400). Общо с двете постановления на правителството ще бъдат инвестирани 27 млн. лв. за подобряване на състоянието на 65 км от пътя Видин - София, допълват от АПИ.

Движението през Димово остава затворено след като мостът по обходния път пропадна вчера заради придошлата река Арчар, която минава през града. Колите минаваха през обхода заради ремонт на главната улица. Водата е висока и не може да се възстанови мостът за сега, съобщи тази сутрин председателят на Общинския съвет Добромир Тодоров. Движението на леки автомобили се пренасочва по обходен маршрут: Видин - Дунавци -  Арчар - Димово - Монтана и обратно, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Над метър е стигнало нивото на реката, която минава през видинското село Плешивец тази нощ.
Въпреки, че покачването е рязко, нивото е под застрашителните два метра, които достигна при наводнението преди две години. Все още не е почистено коритото на реката по горното течение, преди да достигне до селото, каза кметът Тодор Тодоров. В Плешивец няма работна ръка, както и техника, за да се почисти коритото на реката в землището на селото, допълни Тодоров.

Временно е затруднено движението по пътя Гранитово-Белоградчик в района на Белоградчик поради свличане на земна маса.
Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Движението се извършва двупосочно в една лента и се регулира от "Пътна полиция".

Ограничено е движението по пътя Монтана-Берковица при моста на река Бързия в района на село Боровци поради наводнен пътен участък. Обходният маршрут за Берковица е по трасето Сумер-Вършец-Берковица. Обходът за Боровци и Благово е по пътя Сумер-Пърличево-Боровци.

Утре - 5 май, последният работен ден преди Гергьовден, между 16.00 и 20.00 часа, се ограничава движението на тежкотоварните камиони над 12 тона по автомагистралите и най-натоварените пътни направления, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".

Пролетно почистване ще се проведе във Враца на 14 май (събота) от 09.30 ч. и ще продължи до 12 ч., съобщиха от пресцентъра на Общината. От местната управа призовават всички граждани, фирми, училища, детски градини и неправителствени организации активно да се включат в инициативата. Всяка група, която изяви желание, трябва да уведоми за участието си и за мястото, където ще почиства на тел. 092/62 25 86 или на сайта на Община Враца. Раздаването на чували и ръкавици ще се извършва от 11 до 13 май в кабинет № 8 на Община Враца.

Във видинското село Антимово ще бъде поставена паметна плоча на Антим Първи. Тя ще бъде осветена на 6 май с тържествена литургия от Белоградчишкия епископ Поликарп. Паметната плоча е поставена в чест на 200-годишнината от рождението на Антим Първи и 82-та годишнина от даването на името Антимово на селото. Паметната плоча ще бъде поставена на западната страна на храма в селото.

Валежи над нормата прогнозират синоптиците за май. До 30 градуса се очакват най-високите температури в края на месеца, съобщи Леночка Ангелова, началник на Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана: "Бавно повишение на дневните температури до средата на месец май. Почти всеки ден ще се наблюдават валежи на територията на региона."

В изпълнение на  Национална стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България" беше закрит Домът за деца и младежи с умствена изостаналост (ДДМУИ) в Берковица. 
В тази стратегия бе предвидено всички домове за деца с тежки увреждания да бъдат закрити и преструктурирани. Преструктурирането и извеждането на всички деца и лица  в ДДМУИ вече е приключило, стана ясно от доклада на зам.-кметът Радослав Найденов, представен пред Общински съвет - Берковица.От домуващите 38 лица, 36 са настанени в Център за настаняване от семеен тип, а две в Защитено жилище.Паралелно с намаляването на капацитета се освобождава и персоналът, който в началото на годината е бил 43 човека.

Отворени са офертите по обявената от Община Видин обществена поръчка за реставрация на турския склад до крепостта "Баба Вида" и превръщането му в епиграфски център. Двама са кандидатите за изпълнител на строителните дейности, съобщиха от назначената от общината комисия. Реставрацията на турския склад е по програмата "Културно наследство и съвременно изкуство".

Почетни грамоти и свидетелства за признателност към бивши и настоящи учители, родители, представители на бизнеса, и медии раздадоха в СОУ "П. Р. Славейков" във Видин по повод 90-годишния юбилей на учебното заведение. На тържествения педагогически съвет днес директорът Катя Трифонова припомни историята на училището, което е създадено в далечната 1925 година и се е помещавало в двора на църквата "Свети Теодор Тирон". За годините, свързани с преподавателска дейност, отличие получи заместник-областният управител на област Видин, Елка Георгиева.Сред най-възрастните гости на юбилея на училището бяха пенсионираните учителки с дългогодишен педагогически стаж Кана Николова и Благородна Димитрова. За обективно отразяване почетен плакет получи и Радио ВИДИН. Директорът ни инж. Огнян Първулов пожела:"По-често да ви отразяваме с хубави новини. Да сте здрави, да имате за награда детските усмивки и уважението на родителите!"Кулминацията на 90-годишния юбилей на видинското училище ще бъде тази вечер от 18 часа в Драматичния театър с концерт "Приятели без граници".

Документи от фонда на регионалната библиотека "Христо Смирненски" в Плевен и частна колекция ще бъдат показани за първи път днес по повод 75-годишнината от рождението на Гена Димитрова. Изложбата е подредена в залата на библиотеката, където от 17.00 ч. започна тържество, посветено на световноизвестната оперна певица, родена и израснала в Плевенския край.

Днес е вторият ден от "Магията на Мездра". От 16.00 часа на сцена построена в двора на Гимназията по селско стопанство започна първият концерт от народни, ромски и съвременни песни и танци с участието на творчески колективи от региона. От 19.00 часа участниците ще дефилират през града с кратки  изпълнения на площад "Македония". От 19.30 часа на централната сцена, построена на площад "България" концерт ще изнесе популярната ВГ "Детски свят", с ръководител Анета Петкова. От 20.00 часа ще започне големият концерт на групите, участвали със свои изпълнения през деня.

Продължава подготовката за 24-то издание на международния детски фестивал "Лачени обувки" в Берковица. Детският форум на изкуствата ще се проведе от 26-и до 29-и май. Организатори са читалище "Иван Вазов 1872" в Берковица и Общината.Деца от България и побратимени градове от чужбина ще покажат своите таланти в четири раздела - театър, музика, танц и изобразително изкуство. Темата на рисувалния конкурс тази година е "Детски свят в багри". Изпълненията и в четирите раздела, както и до сега, ще се оценяват от  професионално жури.Вече са потвърдили своите участия представители на Русе, Карлово, Банкя, София, Враца, Монтана. Домакините също ще участват във всички раздели.Днес приключва официалният срок за подаване на заявки, но организаторите потвърдиха, че и след изтичането му, няма да отхвърлят желаещите таланти да се включат в благородната надпревара.

Концерт с музиката на известни творци, както и фрагменти от мюзикъли като "Цар лъв", "Чикаго", "Кабаре" и "Котките" ще представи Симфониета Видин тази вечер. Необичайно композиране и стойностна програма с мюзикъл, джаз и поп подготвят за видинската публика музикантите. Концертът ще бъде под диригентството на маестро Юли Дамянов, главен диригент на Държавния музикален и балетен център "Стефан Македонски". Специален гост на концерта е солистката Ана Топалова.Музика на композитора Минко Ламбов също ще бъде изпълнена тази вечер във Видин. Концертът е от 19:00 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00