Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финали на Ученически игри`2016 във Видин

16
Снимка: Росен Ракаджиев


От днес до 8 май Видин е домакин на финалите на Ученическите игри по баскетбол за юноши в най-атрактивната възрастова група, 11-12 клас.

Десет отбора, зонални първенци на страната, си оспорват титлата шампион на България. На тържественото откриване състезателите бяха приветствани от заместник кмета на Видин Десислава Тодорва, от експерта от Регионалния инспекторат по образованието Евгени Генов и от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп.

"В годината сме, посветена на първия български екзарх- Антим. Във връзка с отбелязването на 200-годишнината от рождението на великия българин- духовник, общественик, дарител, на всички отбори подарихме по едно луксозно издание на Библията- за поучение и спомен от нашия престолен град. На всеки спортист дарихме по една иконичка с лика на Спасителя. А на представителите на СОУ "Антим I" Златоград, за поощрение и засилване на духовните връзки между Видинска митрополия и училището, подарихме Купа с лика на първия Български екзарх, изработена през 1988 година, по повод 100 години от неговата кончина", каза епископът.

Румяна Петрова и  Жечка Хаджийска, Снимка: Росен РакаджиевСпортното събитие даде повод за запознаването на двамата директори- на видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" Румяна Петрова и на СОУ "Антим I" Златоград Жечка Хаджийска.

"Благодарим на организаторите на финалите на Ученическите игри и на колегите от видинската математическа гимназия за специалната програма, която са ни подготвили. Благодарим и на Видинска митрополия, че утре, на празника на Свети Георги, ни поканиха да бъдем гости в митрополията и специално за нас ще отворят Мавзолея на Антим. Сигурна съм, че нашите ученици няма да забравят преживяното във Видин", каза директорът на СОУ "Антим I" Златоград Жечка Хаджийска.

"Нашето запознанство е отличен повод за идеи за сътрудничество. Имайки предвид, че имаме изявени отбори в този спорт, може в годината, в която отбелязваме 200 години от раждането на нашия патрон, да сложим началото на един спортен турнир например, в който да поканим да участват  училищата от България, които носят името на първия Български екзарх", готова е с първата идея Румяна Петрова.

Откриване на финалите на Ученически игри 2016 Видин, Снимка: Росен РакаджиевВ 32-рите финали на Ученическите игри по баскетбол за юноши 11-12 клас участват най-добрите десет отбора от страната: от Видин, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Златоград, Стара Загора, София, Враца и Правец.

Това са: Гимназия с преподаване на английски език "Гео Милев" Бургас; Първа езикова гимназия Варна; ПМГ "Академик Иван Ценов" Враца; СОУ "Цар Симеон Велики" Видин; СОУ "Антим І" Златоград; Математическа гимназия "Гео Милев" Плевен; ПГ по компютърни технологии и системи Правец; ПГ по икономика и управление "Елиас Канети" Русе; Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски" София и ПГ по строителство, архитектура и геодезия "Лубор Байер" Стара Загора.

Откриване на финалите на Ученически игри 2016 Видин, Снимка: Росен РакаджиевВидинска област е представена от отбора на видинското училище "Цар Симеон Велики". Първият съперник на видинчани днес бе отборът на Първа езикова гимназия Варна.

Главен съдия на турнира е Тихомир Тодоров от Плевен. В съдийския екип са: Валентин Въчковски от София; Димитър мановски от София; Иван Методиев от София; Недко Колев от София; Мартин Столаров от Троян и Стефан Ефтимов от Плевен.

Ученическите игри са най-престижната и най-масова изява в областта на ученическия спорт. Организират се Българската асоциация "Спорт за учащи", по утвърдени правила от Министерството на образованието и науката и Министерството на младежта и спорта. Ученически спортен клуб-Шампион е организацията, която провежда игрите за област Видин, със съдействието на Община Видин и Регионалния инспекторат по образованието.

Разпределение на отборите в двете групи:

Група А                                                         Група Б

1. Правец - ПГКТС                                      1. Видин - СОУ "Цар Симеон Велики"
2. Бургас - ГПАЕ "Гео Милев"                     2. София - СМГ "Паисий Хилендарски"
3. Враца - ПМГ "Акад. Иван Ценов"           3. Златоград - СОУ "Антим І"
4. Русе - ПГИУ "Елиас Канети"                  4. Варна - Първа езикова гимназия
5. Стара Загора - ПГСАГ "Лубор Байер"   5. Плевен - МГ "Гео Милев"

Резултати от 05.05.2016 година, четвъртък
Стара Загора ПГСАГ "Лубор Байер" - Русе ПГИУ "Елиас Канети"          43:65
Плевен МГ "Гео Милев" - Варна Първа езикова гимназия                         53:83
Враца ПМГ "Акад. Иван Ценов" - ГПАЕ "Гео Милев"                                  66:94
Златоград СОУ "Антим І" - София СМГ "Паисий Хилендарски"                66:43
Правец ПГКТС - Русе ПГИУ "Елиас Канети"                                              82:43
Видин СОУ "Цар Симеон Велики" - Варна Първа езикова гимназия 69:78
Стара Загора ПГСАГ "Лубор Байер" - Враца ПМГ "Акад. Иван Ценов"   84:48
Плевен МГ "Гео Милев" - Златоград СОУ "Антим І"                                  83:53

ПРОГРАМА 06.05.2016 г. /петък/
08.00 часа: Бургас ГПАЕ "Гео Милев" : Правец ПГКТС
09.30 часа: София СМГ "Паисий Хилендарски" - Видин СОУ "Цар Симеон Велики4
11.00 часа: Русе ПГИУ "Елиас Канети" - Враца ПМГ "Акад. Иван Ценов"
12.30 часа: Варна Първа езикова гимназия - Златоград-СОУ "Антим І"
14.00 часа: Бургас ГПАЕ "Гео Милев" - Стара Загора-ПГСАГ "Лубор Байер"
15.30 часа: София СМГ "Паисий Хилендарски" - Плевен-МГ "Гео Милев"
17.00 часа: Правец ПГКТС - Враца ПМГ "Акад. Иван Ценов"
18.30 часа: Видин СОУ "Цар Симеон Велики" - Златоград СОУ "Антим І"

ПРОГРАМА 07.05.2016 г. /събота/
08.00 часа: Бургас ГПАЕ "Гео Милев" - Русе ПГИУ "Елиас Канети"
09.30 часа: София СМГ "Паисий Хилендарски" - Варна Първа езикова гимназия
11.00 часа: Стара Загора ПГСАГ "Лубор Байер" - Правец ПГКТС
12.30 часа: Плевен МГ "Гео Милев" - Видин СОУ "Цар Симеон Велики"
14.00 часа: среща за 9/10 място
15.30 часа: среща 7/8 място
17.00 часа: полуфинал А1-Б2
18.30 часа: полуфинал Б1-А2

ПРОГРАМА 08.05.2016 г. /неделя/
08.00 часа: среща за 5/6 място
09.30 часа: среща за 3/4 място
11.00 часа: ФИНАЛ
12.30 часа: награждаване и закриване


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

3:2 за юношите на "Ботев" Враца срещу "Чавдар"

Юношите на "Ботев" Враца при родените през 2007-2008 г. се наложиха с 3:2 като гост над "Чавдар" Троян. Срещата се игра при тежки условия и проливен дъжд, но младите врачани показаха мъжка игра и се пребориха за успеха. Домакините откриха резултата в 18-ата минута, но гостите бързо върнаха гола. Той бе отбелязан от точен Емил Петров. В 60-ата минута..

публикувано на 20.05.24 в 16:37

"Монтана" посреща столичния "Септември"

"Монтана" ще търси победа срещу столичния Септември. Срещата от 33-ия кръг на Втора лига е днес от 15 часа. Трите точки срещу гостите от София увеличават шансовете на монтанци за третото място и бараж за елита.  След два мача наказание в игра за "Монтана" се завръща полузащитникът Франк Ландри. По този начин старши треньорът Петър Колев ще може..

публикувано на 20.05.24 в 13:01

Станимир Тренчев с наряд за гостуването на "Ботев" във Велико Търново

Станимир Тренчев получи наряд да ръководи гостуването на "Ботев" от следващия кръг на плейофите за оставане в родния футболен елит. Във вторник, 21 май, врачани играят на стадион "Ивайло" във Велико Търново срещу изпадналия от Първа лига "Етър". Мачът е от 16.30 часа и ще бъде ръководен от Тренчев, на когото ще помагат Мартин Мачев и Дарин Иванов. Наряд..

публикувано на 20.05.24 в 09:07

Никол от Видин с трета титла в Перник за два дни

Никол Николова от видинския клуб "Борба, самбо, джудо" спечели златен медал от турнира по самбо за деца за Купа Перник. В категория до 30 килограма възпитаничката на многократната медалистка от международни състезания Цветелина Цветанова се наложи категорично над своите съпернички по пътя към златото. Ден по-рано Никол спечели още два златни медала в..

публикувано на 19.05.24 в 17:19

Атлетите на "Радуканови" Видин обраха медалите от турнир в Румъния

17 медала спечелиха състезатели на видинския клуб по лека атлетика "Радуканови" от международния турнир "Лятна купа за деца и юноши". Състезанието се състоя в град Ръмнику Вълча в съседна Румъния.  Васил Антонов заслужи два златни медала - в спринтовете на 100 (10.77 сек.) и на 400 метра при 18-годишните. Пламен Митков е със злато в скока на дължина..

публикувано на 19.05.24 в 16:01

Отличен сезон за ДЮШ на "Локо" Мездра

Завърши един изключително успешен сезон за формациите от Детско-юношеската школа на „Локомотив” Мездра с треньори Владимир Найденов и Стоян Стоянов. След шампионската титла на юношите младша възраст, сезонът приключи и за Футбол 5 и Футбол 7. За втора поредна година момчетата от набор 2014 година успяха да завършат първенството без загуба,..

публикувано на 19.05.24 в 15:30

"Ком" би с 2:0 в Бойчиновци

Ком /Берковица/ победи с 2:0, като гост Огоста /Бойчиновци/ в най-интересната среща от 20-ия кръг на четвърта монтанска футболна дивизия. Пламен Ненов от дузпа в 41-та и Ивайло Тошев в продължението на първата част донесоха трите точки за берковчани. Така Ком остава лидер с 52 точки. Вихър /Николово/ остава втори с 51 точки, след като взе победа с 3:0 при..

публикувано на 19.05.24 в 15:25