Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Частично бедствено положение в общините Хайредин и Мизия

Няма опасност за населението

Снимка: Архив: Радио Видин

Частично бедствено положение е в сила в общините Хайредин и Мизия.  30 домакинства от Хайрединските села Бързина и Ботево бяха евакуирани след като придошлите води разрушиха преливника на язовир "Рогозен 1". Тази нощ  министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова беше на място, за да се запозна  с оперативната обстановка.

"Към този момент липсва информация какво е предизвикало повишеното ниво на водоема. По всяка вероятност обилните дъждове от последните няколко дни са причина за излизането на водата отвъд язовирните стени.

Според неофициално потвърдена информация, жителите на Бързина са уведомени, че трябва да напуснат жилищата си. По данни от последното преброяване в малкото населено място от община Хайредин живеят около 270 души, като по-голямата част от тях са възрастни.

От областния щаб за изпълнение на плана при бедствия съобщиха, че сигнал за опасността е получен в 20.34 часа, като той е подаден от кмета на община Хайредин Тодор Алексиев. Обявено е бедствено положение заради преливането на язовири "Рогозен - 1" и "Бързина", чийто капацитет е надхвърлен заради обилните валежи от последните дни. Кметовете на общините Хайредин и Мизия, както и кметовете на кметства от двете общини, са уведомени да предприемат мерки по информиране на населението.  
От областна администрация допълниха, че към този момент няма опасност за живота на хора от населени места в област Враца. Въпреки това се припомня, че сигнали за бедствие могат да се подават на телефон 112"
- съобщи кореспондентът ни във Враца Жоро Александров.

"Кризата около язовир Рогозен е овладяна", каза тази сутрин  за Българското национално радио кметът на община Хайредин Тодор Алексиев. Той увери жителите на общината, че се предприемат необходимите превантивни мерки:

"Засега реална опасност не съществува, но ние сме длъжни да вземем мерки една крачка напред. Водата, притокът намалява, така че се надяваме, че овладяваме положението и няма да има реална опасност за хората.

 В рамките на деня мисля, че ще приключи цялата история, но от това, което вчера направихме, по-скоро превантивно като мерки, не е страшно и застрашаващо живота на хората. Взехме тези мерки, за да не се получи втори инцидент, както стана 2014-та година. В преливника на един от двата язовира, с които разполага общината, се получи канал от 120 метра, и от там  има по-голямо изливане на вода и понеже язовирите са скачени като каскади, имаше опасност в следващия язовир да постъпи повече вода. Имаше добра координация между институциите, реагира се бързо. Работници засипаха канала и за сега няма нищо страшно. Евакуираха се десетина къщи от село Бързина и десетина къщи от село Ботево. За сега всичко е нормално и не мисля, че на този етап има някакъв проблем.

Жителите на няколко къщи от селата Бързина и Ботево бяха евакуирани превантивно снощи. За връщането им ще се решава допълнително днес, добави кметът:

Днес ще продължи да заседава  Областният кризисен щаб.  По искане на вицепремиера  Бъчварова, трябва да се  изготви  цялостен анализ за необходимите допълнителни и превантивни мерки по обезопасяване на язовирите в района,  съобщиха от Областната дирекция на МВР във Враца.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00
Пощенска картичка на Белоградчик

Представят албум с пощенски картички от Белоградчик

Албум с пощенски картички на Белоградчик от първата половина на 20 век от колекцията на Митко Лачев ще бъде показан в Белоградчик.  Албумът е издаден от семейство Поломски. Трябва да запазим красотата на Белоградчик, обясни д-р Петкана Поломска: "Идеята за този албум изникна още преди 10-15 години, когато един наш много голям приятел, който..

публикувано на 26.04.24 в 17:14

Приключи енергийната трансформация на видинското училище по изкуствата

Община Видин отчете дейностите и представи резултатите от проекта по изпълнение на енергоспестяващите мерки, които са реализирани в училище "Св. св. Кирил и Методий" през последните две години.  Инвестираните средства са над 2 милиона и 800 хиляди лева, съобщи зам.-кметът Десислава Тодорова. "Проектът бе насочен към цялостната енергийна..

публикувано на 26.04.24 в 16:53

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин

Спокойна е епизоотичната обстановка в област Видин по отношение на заболяването Инфлуенца по птиците. Това стана ясно на заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания днес. В България са регистрирани общо 13 огнища при домашните птици и едно при дивите птици, като 800 000 от тях са умъртвени...

публикувано на 26.04.24 в 16:35

Народния обичай "лазаруване" представиха в Културен център „Жул Паскин“

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и  облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Гост на концерта беше заместник-кметът на община..

публикувано на 26.04.24 в 14:58

Демонстрации на сухо строителство в Деня на отворените врати в ПТГ "Васил Левски" във Видин

Ден на отворените врати се провежда в Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" във Видин. Целта е бъдещите осмокласници да се запознаят със специалностите, които се изучават в учебното заведение - "Автотранспортна техника" и "Сухо строителство", обясни дългогодишният учител Елена Бекова. "Деца минаха да видят как се прави една..

публикувано на 26.04.24 в 14:14

Жител на Монтана, живеещ в София, с положителна проба за коклюш

Жител на Монтана е дал положителна проба за коклюш.  Мъжът, който е на 28-годишна възраст, живее и работи в София. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция в Монтана. „ Мъжът няма контактни лица в Монтана, те са в София", уточни директорът на РЗИ д-р Елена Борисова.  Кръвната проба на..

публикувано на 26.04.24 в 13:34