Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 май 2016 година

Снимка: Радио Видин
Тази година за първи път в България се провежда акцията "Безсмъртен полк". Подобно на други областни градове Видин също стана част от това събитие. 71-та годишнина от края на Втората световна война беше отбелязана с поклонение на Руското военно гробище. Там са положени костите на бойците от Трети украински фронт, паднали в боевете за освобождението на България, Югославия и всички европейски народи. Тази година освен обичайното поднасяне на цветя и тържествени слова се проведе и "Безсмъртният полк"- родственици на ветерани и антифашисти дойдоха с портретите на своите герои. В програмата за честването на Деня на Победата се включиха ученици от Природоматематическата гимназия, училище "Свети Софроний Врачански" и представители на Руския клуб във Видин.


Ученици от 7 клуба "Млад възрожденец" проведоха четвъртата си регионална среща в актовата зала на СОУ "Любен Каравелов" във Видин. Срещата беше по повод Деня на Европа- 9 май, както и 71-та годишнина от края на Втората световна война. Младите възрожденци се срещнаха с ветерана от войната 92-годишния Петър Цаков от село Водна, който им разказа за събитията на Връшка чука.

Във Враца отбелязаха 9-и май, като Денят на Европа и Деня на победата не разделиха хората. Съюзът на ветераните от войните в България поднесе цветя пред паметника на загиналите. В церемонията се включиха членове и симпатизанти на БСП, а начело на признателните потомци беше 94-годишният Стамо Кирев, един от малкото живи участници във Втората световна война.

Белоградчик отдаде почит и признание на падналите във Втората световна война жертви и отбеляза Деня на Европа -денят на единството и мира на Стария континент. Тържеството започна с приветствие на кмета на общината Борис Николов. Той поздрави присъстващите с двойния празник. Борис Николов припомни за 55-те милиона жертви във войната. Само трима са останалите живи ветерани в община Белоградчик, които не можаха да присъстват днес на празника поради напредналата си възраст. Към тях с обърна председателят на пенсионерския клуб "Мадона" в града Симеон Илиев. Той поздрави ветераните по случай 71-та годишнина от победата на страните от Европа и света над хитлерофашизма. След това пред паметника на загиналите във войните цветя и венци положиха представители на Общината, Общинския съвет, началното училище и клуба "Млад възрожденец". Тържеството продължи с изпълнения на мъжкия камерен хор за акапелно пеене към читалище "Развитие 1893 г." и детския танцов състав към Детски комплекс.

С вдигане знамената на България, Европейския съюз и община Мездра започна тържеството по случай Деня на Европа и Деня на победата в железничарския град. Поздравление към присъстващите на площад "България" отправи кметът Генади Събков. След тържествена литературно-музикална програма, всички се отправиха към ремонтирания паметник на загиналите във войните "Свети Георги", където бяха прочетени имената на загиналите воини във Втората световна война от община Мездра и бяха поднесени венци и цветя.

Информационен ден по случай Деня на Европа се проведе във Видин. Организатори бяха Информационен център "Европа Директно - Видин", Сдружение "Активно общество" и Информационният офис на евродепутата Светослав Малинов. Десетокласници от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин участваха в инициативата. Павла Цветкова запозна учениците с дейността и услугите, предлагани от Информационния център.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и заместник-министърът на земеделието и храните Георги Костов са на посещение в област Враца. Те ще се запознаят на място с превантивните мерки, предприети в района на язовир "Рогозен - 1", където имаше заплаха от наводнение и други водни съоръжения в близост. Обиколката започна в 15.30 часа от язовир "Рогозен - 1".

Продължава отводняването от избили подпочвени води на земеделски земи около "Чобан кюприя" край Дунавци, съобщават от Напоителни системи - Видин. За целта работят две помпени станции. За момента не се налага обход на дигите на река Дунав, заради ниското ниво на реката. Състоянието на осемте язовира в област Видин, стопанисвани от дружеството, е нормално.

Със 180 млн. лв. ще бъде реализирана първата част от проектите, свързани с рехабилитация и реконструкция на пътища по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. В рамките на 14 договора ще бъдат ремонтирани участъци с обща дължина 248 км. Това съобщи днес регионалният министър Лиляна Павлова на церемония по подписването на договорите по процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Регионални пътища". Министър Павлова информира, че за рехабилитация на регионални пътища са предвидени общо 380 млн. лв. Тя посочи, че сключените договори са предимно за пътища в Северна България, сред които и пътят до пещерата Леденика. Средният срок за реализация на обектите, за които вече са сключени договорите, е между 24 и 36 месеца, съобщи Павлова. Ако няма обжалване на процедурите, изпълнението на строително-монтажните работи може да започне още през този строителен сезон, информира тя.

Видинският бизнес се е възползвал в по-малка степен от финансовите инструменти на Европейския съюз през първия програмен период. Повишава се проектната активност през втория програмен период. "Затова е много важно да се насърчава все повече активността на местните фирми", каза по време на бизнес форум на тема "Европейски възможности за бизнеса от област Видин" кметът на града Огнян Ценков. За активност в търсенето на нови форми за развитие чрез европейските фондове призова и народният представител от Видин Иван Иванов. Кметът на Видин награди три фирми от Видин за социално отговорен бизнес, което също е част от бизнес форума.

Над 1 200 души в област Видин ще получат хранителни продукти по втория транш от мащабната хранителна програма за подпомагане на социално слаби хора в страната. Ще бъдат разпределени пакетите, които не бяха потърсени на първия транш. В изпълнение на Оперативната програма за храни и основно материално подпомагане по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се, Българският червен кръст започва поетапно раздаване на неразпределените хранителни продукти. Списъците на хората, които ще получат помощта са изготвени от Агенцията за социално подпомагане. Критериите за определяна на уязвимите граждани, включени допълнително в програмата са посочени в Наредба от април тази година, съобщи Цветелина Петрова, директор на секретариата на Областния съвет на Български червен кръст-Видин: "Бих призовала хората да проверяват списъците на пунктовете, които са разкрити или в малките населени  места в кметствата. Мога да кажа, че продуктите, които сега ще се раздават, са по 5 кг брашно, 3 кг леща, 3 кг спагети, 1 кг конфитюр, 1,6 кг компот, 1 литър нектар и 280 грама локум." За град Видин раздаването ще започне  от утре и ще продължи до 26 май, а в селата от общината- след 12 май. На сайта на Българския червен кръст е обявен графикът за разпределение на помощта по общини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00