Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 май 2016 година

Снимка: Архив Радио ВИДИН
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обяви, че 2016-а ще е годината на Северозападна и Северна България. По думите й 100 милиона лева ще бъдат инвестирани в пътища в Северозападна и Северна България. Ще бъдат вложени средства в направлението Враца - Видин, където най-критична точка е пътят през Димово. Министър Павлова обобщи, че ще бъдат ремонтирани 60 км от направлението Враца - Видин - участъкът Видин - Димово, включително ВиК участъка, който ще бъде финансиран от Министерството. Така ще може да се изведе транзитният трафик от малките пътища. Финансирани ще бъдат още участъкът към Белоградчишките скали, Враца - Криводол и други участъци. Допълнително със сключените вчера договори по Оперативна програма "Региони в растеж" ще бъде ремонтиран Петрохан и пътят до Леденика.

Със заповед на областния управител на Враца Малина Николова, до 21 часа на 19 май е удължен срокът на частичното бедствено положение, което беше обявено в общините Мизия и Хайредин, заради  опасност от преливане на язовир "Рогозен 1". Няма никаква опасност за населението, мерките са за да се извърши ремонт на преливника на язовира,  каза Тодор Алексиев, кмет на община Хайредин, на чиято територия е съоръжението. Още през март миналата година в областната администрация във Враца е представен проект за ремонт на съоръжението. Необходими са били близо 800 хиляди лева, сума с която Общината не разполага, каза кметът на Хайредин Тодор Алексиев. След обявяването на бедствено положение сега, е изготвен нов проект, а сумата вече е по-голяма, тъй като и пораженията са повече, обясниха от Общината.

Общинският съвет в Берковица гласува подобрения във връзка с безопасността на движението в града. Всички пешеходни пътеки ще бъдат обновени. Шест "легнали полицаи" ще бъдат изградени с пешеходни пътеки върху тях на опасни и оживени места по улиците "Александровска", "Берковска река" и около учебните заведения. Пътен знак Г1 "Движение само направо след знака" за еднопосочно движение ще бъде поставен  при кръстовището с ул. "Иван Вазов" в посока към кръстовището с ул. "Поручик Грозданов", за да се предотвратят конфликтни ситуации между шофьорите. Забранителен знак B27 "Забранени са престоят и паркирането" ще бъде поставен при портала на детската ясла в Берковица в посока към изхода за Монтана, за да се  ограничи паркирането до кръстовището с ул. "Иван Вазов", където заради използването на отсечката като паркинг и затрудняване на видимостта, са станали много пътни инциденти.

Община Вършец е отделила 15 000 лева за изкърпване на дупки по улиците и 160 000 лева за ремонт на пътя между Вършец и квартал "Заножене". Улиците в града ще се изкърпват частично и в най- належащите участъци. Ремонтът ще започне след оглед на експерти.

Във Враца днес откриха младежки център. Разработката е озаглавена "За подобряване на благосъстоянието и младежите в риск - изграждане на устойчив модел за интеграция и включване в община Враца". Центърът е един от четирите подобни в България. Той се намира в сградата на закритото бивше училище "Митрополит Константин", която е на ул. "Тодор Балабанов" в града под Околчица.

42 деца от ІV клас от Врачанска област не се явиха на матурите, които започнаха от днес. Изпитите не са задължителни и се водят като външно оценяване. 1 432-има ученици от ІV клас има в региона. От просветния инспекторат припомниха, че изпитът не е задължителен, а оценките от оценяването не оказват влияние на годишните оценки по съответните предмети.

В област Видин на изпита с външно оценяване по математика се явиха 693-ма ученици. 25 са пропуснали препитването.

Предприети са необходимите мерки, за да се гарантира сигурността на електрозахранването във връзка със зачестилите проливни дъждове, градушки и гръмотевични бури в части на Западна България, съобщиха от електроразпределителната компания. Към днешна дата аварийната обстановка за територията, която обслужва дружеството е нормална.

Министерството на земеделието и храните ще започне превантивна дезинсекционна обработка в крайдунавските общини за намаляване на популациите на насекоми във връзка със сериозните ветеринарни рискове. Това съобщиха от Асоциацията на дунавските общини. Ще бъдат обработени около 1 млн. декара площи по поречието на р. Дунав.

1 700 души в област Враца ще получат хранителни продукти по втория транш от хранителна програма за подпомагане на социално слаби лица в страната. Във Видин раздаването на помощта започна днес, съобщиха от организацията на Българския червен кръст. В списъците, подготвени от дирекциите за социално подпомагане в областта са включени над 1 200 души.

Ремонт е извършен на сградата, в която се помещава преходното жилище в град Белоградчик и е поискано увеличаване на капацитета. Настанените деца там сега са 8, съобщи директорът Николай Николов. Решение за увеличаване на местата се очаква да има до края на месеца, съобщи директорът. Младежи от Дома за лишени от родителска грижа в града ще бъдат настанени в преходното жилище, което е за деца между 13 и 18 години.

Днес с много гости от Национална служба „Полиция”, ОДП - Монтана  и гости от Румъния и Гърция бе открит единадесетият преглед за водачи на служебни кучета в Берковица. Прегледът има състезателен характер, като четириногите полицаи ще бъдат оценявани в няколко категории - обща дресировка, работа по следа, атака и защита. Кучета ще показват възможностите си да откриват дрога в колети, затворени помещения и автомобили. Престижният форум ще продължи до четвъртък, когато ще бъде и награждаването на победителите.

Броят на регистрираните, с осъществени плащания, телефонни измами на територията на област Видин от началото на тази година е шест, съобщават от Областната дирекция на МВР. За същия период на 2015 г. телефонните измами са били 13. Продължават опитите за измами, с обаждания, насочени към телефони на възрастни - както в областния град, така и в малките населени места от региона. Криминалисти съветват: "Не се доверявайте само на телефонното обаждане, а търсете обратна връзка с близките си. Ако не успеете да се свържете с тях - сигнализирайте в полицията. Не споделяйте лична информация с непознати. При съобщение за "пострадал" близък овладейте притеснението и внимателно обмислете чутото по телефона. Силната емоция подпомага опитите за манипулирането ви. И при най-лоша новина, помислете, вместо да изпадате в паника - тогава сте много уязвими. Не правете плащания под какъвто и да било предлог, след поискани суми в телефонен разговор. Никога давайте пари на непознати, за пореден път напомнят служителите на реда!"

Поредица от прояви организира Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин по повод националната библиотечна седмица. Те ще продължат до 13 май. Читатели ще могат да получат безплатни карти за библиотеката и да върнат забавени книги. Кампанията се провежда за 11-а поредна година и включва разнообразни инициативи на библиотеките в цялата страната. По повод националната библиотечна седмица и нощта на музеите, която предстои, видинската библиотека съвместно с Регионалния исторически музей организират обучение за екскурзоводи. Обучението ще е на 14 май и в него могат да се включат всички, които имат желание.

Представителен танцов ансамбъл "Мездра", с художествен ръководител Мирослав Аспарухов, си направи хубав подарък за 69-ия си рожден ден. Мездренските танцьори спечелиха първа награда в раздел "Танцово изкуство", категория "Сценични танци" в Петото издание на Националния фолклорен конкурс "Заблеяло ми агънце" 2016 по време на Националния събор на овцевъдите в България, който се проведе край Петропавловския манастир край град Лясковец.

Народно читалище "Съзнание-1927" с. Долни Вадин сключи договор с Бюро по труда- гр. Оряхово за назначаването на още един безработен по Програма за продължително безработни лица. С това назначените от читалището безработни лица по програми стават четирима, съобщи секретарят Анелия Спасова. Освен ремонтите тримата поддържат сградата на читалището и стопанисват етнографската и рибарската къща.

Днес отбелязваме Световния ден "Движението е здраве". Началото е поставено през 2002 г. с решение на 55-та Световна здравна асамблея. Основните цели са намаляване, чрез спорт и физическа активност, на рисковите за здравето фактори - тютюнопушене, нездравословно хранене, стрес и социална изолация. Заседналият начин на живот увеличава риска от хронични неинфекциозни болести като затлъстяване, диабет и остеопороза до 2 пъти.

Новоизграден с дарения параклис в областната болница в Монтана ще бъде осветен на 11 май, от 11 часа. Параклисът в МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" ще носи името на друг светец - Свети Иван Рилски.

СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин ще отбележи патронен празник утре, 11 май, деня за почит на светите братя. Програмата за отбелязването на патронния празник включва тържествен концерт с танцови състави, който ще се състои в Общинския театър. Началото е в 18 часа. Учениците ще проведат и еко ден, по време на който ще засадят дръвчета.

Утре ще се състои заключителната част на инициативата "Голямото семейство на 2016 година" и бал на многодетните български семейства. Сред номинираните 33 семейства, отглеждащи 3 или повече деца, е и това на Силвия и Емил Христови от Враца, които имат три деца - Симона, Кристиан и Елица. Те са номинирани от Валентина Христова, която е съпруга на брата на Емил.  Едно от семействата ще бъде наградено на официална церемония и ще бъде определено за заслужил носител на званието "Голямото семейство". Емил Христов очаква една интересна церемония. Кампанията се провежда под егидата на президента Росен Плевнелиев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00