Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 май 2016 година

Снимка: колаж: Полина Тодорова, радио Видин

Училището в Ново село "Св. Св. Кирил и Методий" чества своя патронен празник на 11 май. Тази сутрин старото школо осъмна окичено с цветя. Редом със знамената бе поставен портрета на създателите наславянската азбука. А в подножието му малка масичка със стара мастилница и пера напомни за далечното минало на училището. В концерта се изявиха рецитаторите от началния курс с "Хубавата книга", детската певческа група и танцовият състав "Гъмзичка". С песни и стихове децата от детската градина поздравиха своите по-големи каки и батковци.

ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Мездра отбеляза патронния си празник днес, 11 май. Със ставане на крака присъстващите посрещнаха знамето на училището, след което се състоя тържествен рецитал, особен колорит на който придаде почетният ученик, актьорът Дянко Лозанов. Директорът на училището Галя Богданова връчи званието "Ученик на годината" на Деяна Минева, след което поздрави гостите, учителите и учениците със светлия празник. "Всеки един от нас, отдавайки себе си на децата, с любов и професионализъм поставя основите на нашето бъдеще", каза директорът.

150 години от основаването си отбеляза СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в село Лехчево, общ. Бойчиновци
. По стар българси обичай гостите бяха посрещнати с питка, мед и здравец. Тържеството започна с химна на Република България. Директорът на училището - Мария Димитрова приветства гостите: "Повече от цял един век светлината на просвещението, силата на знанието и опита на мъдростта променят облика на училището в село Лехчево."

Във фоайето на монтанската регионална библиотека "Гео Милев" беше открита изложба "Реално и вълшебно" с рисунки, предмети и макети, изработени от ученици от VIII СОУ "Отец Паисий" - Монтана. Тя е посветена на патронния празник на училището, професионалния празник на българския библиотекар и 135 години от рождението на признатия за най-добър, най-скъп и най-краден художник - Пабло Пикасо. В изложбата заемат място портрети на домашни любимци, орнаментика и портрети, изпълнени с графични материали, живописни рисунки и приложно изкуство.

Министър-председателят Бойко Борисов освободи от длъжност заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов. От заемания пост е освободен и заместник областния управители на Монтана Петър Петров. Бойко Борисов освободи от длъжност и заместник-министъра на младежта и спорта Нина Найденова.

Държавната агенция за метрологичен и технически надзор /ДАМТН/ е изпратила предупреждение до Областна администрация-Враца за оранжев код за предстоящи валежи в следващите дни на територията на областта. Най-обилни валежи се очакват в Общините Враца, Борован и Хайредин. Община Враца е започнала уведомяване на концесионерите на язовири и на кметовете на населени места, където има водоеми, да се отворят изпускателните кранове максимално, за да се поеме обемът от очакваните валежи. Комисия от общината извършва обиколка на язовирите, които се намират на територията на Общината, за установяване на състоянието им.

Върховният административен съд остави в сила решение на Административен съд Враца, който потвърди Решение на ОИК - Криводол, относно предсрочно прекратените пълномощия на кмета на кметство с. Добруша, поради влязла в сила присъда за умишлено престъпление от общ характер. Решението на Върховния административен съд е окончателно.

Съдът уважи искането на Районна прокуратура - Враца и остави в ареста мъж, незаконно превозвал мигранти през територията на страната. По искане, внесено от Районна прокуратура - Враца, съдът определи мярка за неотклонение "Задържане под стража" спрямо жител на Гълъбово. На 27.04.2016 г. на главен път Е - 79, до разклона за гр. Вършец в землището на с. Бели извор, обвиняемият, с цел да набави имотна облага, чрез използване на товарен автомобил, противозаконно е подпомогнал преминаването в страната на 29 чужденци. 12 от тях са били пълнолетни, двама ненавършили 16- годишна възраст и 15 ненавършили 18- годишна възраст. За подобно деяние законът предвижда наказание от една до шест години лишаване от свобода и глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева. Разследването на случая продължава под ръководството на Районна прокуратура- Враца.

По предварителни данни на Националния статистически институт броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през първото тримесечие на 2016 г. е 543, а новопостроените жилища в тях са 2 291. Най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в областите Бургас, Варна и Пловдив. За Северозападния регион на страната статистиката сочи следното- за Видин - 3 сгради и 17 жилища, за Монтана- 4 сгради и 21 жилища, и Враца- 6 сгради и 55 жилища. Средната жилищна площ на новопостроените жилища във Видин и Монтана е между 50 и 60 кв.м, а във Враца- с 10 кв. м повече.  

От утре (12.05.2016 г.) започва изпълнението на втори етап на строително-ремонтни дейности по "Интегриран проект за Воден цикъл на Враца" в района на площад "Св. Софроний Врачански". От общината съобщават, че ремонтните дейности  по първи етап са завършили по график в предварително обявения срок. Във връзка със стартирането на дейностите от втори етап ще има промяна в организацията на пътното движение в обхвата на площада. Затворени ще бъдат изходите на ул. "Алеко Константинов", ул. "Александър Стамболийски" и ул. "Демокрация". Отворени за движение на моторни превозни средства ще бъдат ул. "Стоян Заимов", ул. "Георги Сава Раковски", ул. "Софроний Врачански" и ул. "Кръстьо Българията".  

Започна активният туристически сезон във Вършец. Интересът е предимно към спа туризма и лечебните процедури, които се предлагат от хотелите и специализираната болница за рехабилитация в курортния град. "За празниците обектите за настаняване и хотелите в града бяха пълни. Проведохме традиционния Преглед на ученическите духови оркестри и мажоретни състави и имаше сериозен интерес. Трите хотела, които са със спа възможности са традиционно пълни всички уикенди. Хората се настаняват и в къщите за гости, и в местата за настаняване на частно", каза кметът Иван Лазаров.

Трима са номинирани за наградата "Почетен знак на община Монтана". Предложенията са внесени в Общински съвет и  съветниците трябва да гласуват кой ще бъде награден. Това ще се случи на заседанието, което ще се проведе в края на месеца."Това са художникът Дончо Планински, организатор на Дружеството на художниците "Тенец", по случай 70-годишнината му. Номиниран е и поетът Пламен Антов, известен и като журналист от вестник "Монт прес". Третият номиниран е доц. Борислав Великов, депутат три мандата от Монтана"- каза за радио Видин председателят на Общинския съвет Иво Иванов. Отличието ще бъде връчено на тържествена сесия на Общинския съвет в Монтана, която ще се проведе преди празника на града- Свети Дух.

Новоизграденият параклис в областната болница в Монтана бе осветен на 11 май - денят, в който църквата почита светите братя Кирил и Методий и е храмов празник на все още единствения засега действащ храм в града. Параклисът в МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" обаче носи името на друг светец - Свети Иван Рилски - закрилник и небесен покровител и на българските лекари. Параклисът е граден за малко повече от половин година. Средствата са събрани от дарители от Монтана и цялата страна, с които болницата има партньорски отношения. Иконостасът е дело на дърворезбаря  Чавдар Антов, предстои отвътре да бъде довършен като се поставят дарените икони.

В събота, на 14 май, официално ще бъде открита и осветена паметна плоча на загиналите Ботеви четници в боя на връх Милин камък. На паметния знак са изписани имената на над 20 участници от четата на великия революционер, които са намерили смъртта си в кървавото сражение с черкези и башибозуци. Битката при Милин камък е и единствената успешна битка на Ботевата чета срещу Османската войска. Инициатор за изработването на паметната плоча е Община Враца. Паметният знак е изработен и адаптиран към стария паметник, който се намира на лобното място на четниците.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00