Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 май 2016 година

В очакване на изпита
Снимка: Ваня Минева

Във Видин има една анулирана творба на провелите се днес зрелостни изпити. Тя е заради намерен втори телефон в ученик, явил се на изпита. Това каза за Радио ВИДИН началникът на Регионалния инспекторат по образованието (РИО) Марийка Василева и уточни."Всичко премина нормално. Една анулирана работа на зрелостник има в Природо- математическата гимназия. В момента сме в процес на броене. Нямаме за сега други сигнали за някакви проблеми."

В Монтана писмените работи за учениците в 7 и 12 клас са минали спокойно, каза началникът на РИО- Монтана Трайка Трайкова и посочи колко зрелостници са се явили днес:"908 от 952 допуснати. Всичко е спокойно и нормално, нямаме анулирани работи. При седмокласниците също всичко е наред. Там от 1 093-ма се явиха 1 163."

И във Враца всичко е било спокойно - научаваме от началника на РИО- Враца Галина Евденова: "Явиха се за Държавните зрелостни изпити 1 310, не се явиха 32-ма ученици от допуснатите. Няма анулирани работи, всичко е спокойно, няма никакви проблеми. На Националното външно оценяване по български език и литература 7 клас от заявените 1 522 са се явили 1 484-ма ученика, 38 не са се явили. При тях също не са констатирани някакви проблеми."

Дванадесетокласниците писаха върху откъс от повестта "Гераците" на Елин Пелин. Резултатите от матурата ще станат ясни до 10 дни. Седмокласниците писаха преразказ от името на неутрален разказвач на разказа "Родителска среща" на Михаил Вешим. Резултатите от малките матури се очаква да станат ясни в началото на юни, а първото класиране ще бъде в края на месеца.

Депутатите избраха Зорница Русинова за министър на труда и социалната политика на мястото на подалия оставка Ивайло Калфин. Номинацията на Русинова, направена от премиера, беше подкрепена от 135 народни представители, против бяха 68, 8 се въздържаха. Русинова досега беше заместник - министър на труда и социалната политика. Досегашният министър Ивайло Калфин подаде оставка, след като излъчилата го партия АБВ се оттегли от властта.

Още 85 жители на община Мездра ще започнат работа в началото на месец юни като лични и социални асистенти и домашни помощници по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Проектът стартира на 1 февруари тази година и е с продължителност 20 месеца - до края на месец септември 2017 година. Назначените ще се грижат за 108 души с увреждания, самотно живеещи и хора над 65 години, като някои от тях ще полагат грижи за двама или трима възрастни. Преди да започнат работа личните и социални асистенти и домашните помощници ще преминат 3 дневен курс на обучение и ще работят в продължение на оставащите 17 месеца.

Одобрена е Инвестиционната програма на Враца, с Решение от 14 май 2016 г. на ръководителя на управляващия орган на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020. Предстои подписване на споразумение за изпълнение между Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Община Враца. Инвестиционната програма е на стойност 23 млн. лв. и включва 12 основни и 7 резервни обекти. Повечето проекти са с готова техническа документация, с влязло в сила разрешение за строеж. До 30 юли 2016 г., ще бъдат подадени за оценка в междинното звено, проекти на стойност над 15 млн. лв., съобщават от Общината.

Утре Окръжна прокуратура във Видин ще внесе в съда искане за задържане под стража спрямо шофьор, прегазил жена в с. Арчар, която по-късно е починала. Припомняме, че на 16-ти май в с. Арчар лек автомобил, шофиран от мъж на 44 години при движение с несъобразена скорост блъснал пешеходка. След катастрофата водачът натоварил пострадалата жена в колата за оказване на медицинска помощ и потеглил към Видин, като на входа на града бил спрян за проверка от полицейски патрул. Обвиняемият, който е направоспособен шофьор, е управлявал лекия автомобил след употреба на алкохол. Разследването на случая продължава.

Твърденията, че в Арчар ще има протест заради опасния път, не са верни. В ромския квартал на селото е спокойно, коментира за Радио ВИДИН ситуацията кметът, Венелин Атанасов. Припомняме, преди два дни пиян шофьор без книжка от ромския квартал на селото блъсна жена от същия квартал, след което я натовари в колата си, за да я отведе до видинската болница. По пътя жената почина, а шофьорът беше спрян от автопатрул на КАТ. Преди две години пък малко момиченце бе блъснато от ТИР на същото място. Според Атанасов, проблемите с пътя, минаващ през квартала, не са леки и решаването им до голяма степен зависи и от поведението на живеещите в него.

Жители на село Черкаски в община Вършец, които са се подписали срещу изграждането на общински приют за безстопанствени кучета, са извадени от списъка за подпомагане с дърва. За това ни сигнализира инициаторът на подписката Найден Тодоров. Кметът на Вършец Иван Лазаров отхвърли обвиненията. Жители на село Черкаски се обявиха срещу започналия строеж на приют за кучета и внесоха подписка в Общинския съвет. Хората настояват да се измести приютът извън населеното място.

Бившият кмет на община Белоградчик Емил Цанков е осъден на две години лишаване от свобода условно за умишлена безстопанственост, съобщават от Апелативна прокуратура- София. Обвинението е, че като  градоначалник той е набавил облаги за бившия управител на МБАЛ "Белоградчик" ЕООД - Петя Рускова, които се изразяват в завишено трудово възнаграждение. Общият размер на сумата е 26 791,40 лв. (надвзета брутна работна заплата), а начислените осигурителни вноски за сметка на работодателя са в размер на 4 852,43 лв.  Решението на съда може да бъде обжалвано пред Софийски апелативен съд.

Окръжна прокуратура - Видин внесе в съда обвинителен акт срещу трима иманяри, извършвали незаконни изкопни работи в охранителната зона на недвижима културна ценност - Античен град "Рациария" до с. Арчар. Те били заловени на 11.12.2015 г. по време на специализирана полицейска операция. Обвиняемите са на 26, 19 и непълнолетен на 16 години. Само най- младият от тях е съдействал на разследващите и изразил съжаление за стореното, съобщават от прокуратурата. Предстои насрочване на първото заседание по делото от Окръжен съд - Видин.

Пожар изпепели сградата на бивше заведение във Видин. Огънят е лумнал рано тази сутрин в двора на бившата автошкола до блок 1 в жилищен комплекс "Вида", където са били струпани множество отпадъци и е обхванал съседната постройка. Сигналът е получен в пожарната малко след 4 часа. Хората от квартала подозират, че самонастанили се бездомници са причинили пожара. Два противопожарни автомобила с пет огнеборци са гасили близо 3 часа силния пожар, който е причинил щети и на съседния блок. От високата температура са се стопили външни щори, има и счупени прозорци. За потушаването на огъня са използвани 27 тона вода. Причината за пожара е в процес на установяване, съобщиха за Радио ВИДИН от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

Кампанията "Спаси едно дърво" започва от днес. Организатор е видинското сдружение "Активно общество". Всяка година разширяваме обхватът на кампанията, каза за Радио ВИДИН Емил Иванов от организаторите. От днес започна разнасянето на кашоните, в които ще се събира използвана хартия по институции, фирми и организации. Подробности очаквайте утре, в предаването "Еко Свят" на Радио ВИДИН.

Директорът на видинската регионална библиотека Десислава Иванова получи грамота "Златен век" на Министерството на културата лично от министъра Вежди Рашидов.  "Голямо признание, чест, да бъда наградена с такава награда. Все още не мога да повярвам, че това наистина се случва", каза Десислава Иванова. Грамотата "Златен век" е за изявена перспектива в бъдещото развитие и по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

С обновена сграда е Народното читалище "Напредък 1898" в село Търнава, община Бяла Слатина. В 17 часа започна концерт, а от 18 часа е предвидено и официално откриване на сградата. Хората в селото ще имат възможността да гледат постановка на Ломския театър.

Литературна вечер под името "Яна Язова - енигма, фатализъм и реалност" се проведе в библиотеката в Монтана. Литературният критик Юлий Йорданов - член на Съюза на българските писатели и председател на Дружество "Будители" в област Монтана, представи неизвестни факти и моменти от жизнения ѝ и творчески път.

Литературна вечер, посветена на Димитрина Табакова и новата ѝ поетична книга- "Фрески" се провежда в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин. Водещ на вечерта е журналистката Лора Владимирова, а учениците от литературен клуб "Аз мога” към Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" представят рецитал със стихове на дългогодишния концертмайстор на видинския симфоничен оркестър. Литературната вечер с поезията на Димитрина Табакова започна от 17:30 часа в отдел "Заемна за възрастни" на видинската библиотека.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 5 септември 2024

От днес започна проверка на НАП и ДАНС във връзка с проблема с буферните паркинги за тежкотоварни автомобили, съобщиха от правителствената информационна служба. Заради напрежението по границите, премиерът Димитър Главчев свика спешна среща в Министерския съвет.  За спешни и твърди мерки за справяне с нарастващия брой на инцидентите с..

публикувано на 05.09.24 в 18:00
Видинска митрополия

Започна процедура за избор на нов Видински митрополит

Стартира процедура за избор на нов владика на Видинска митрополия. Решението бе взето на днешния Епархийски съвет във Видин. Съгласно устава на Българската православна църква Епархийският съвет отправя искане до Светия синод за изготвяне на листа с епископи, които да участват в избора за нов Видински митрополит.  На 10 септември Синодът трябва..

публикувано на 05.09.24 в 17:38

Сдружение организира посещение в Добридолския манастир на 6-и септември

С посещение в Добридолския манастир от сдружение "Достоен живот 22" - с. Дреновец ще отбележат Деня на Съединението. Ще има беседа на историческа тема и спортни събития, каза председателят на сдружението Николай Вецов . "Сдружение "Достоен живот 22" - с. Дреновец организира туристически излет със спортни прояви. Г-н Александров ще ни запознае..

публикувано на 05.09.24 в 16:27

НАП и ДАНС започват проверки на буферните паркинги по границите

Още днес започва проверка на НАП и ДАНС във връзка с проблема с буферните паркинги за тежкотоварни автомобили, съобщиха от правителствената информационна служба. Заради напрежението по границите, премиерът Димитър Главчев свика спешна среща в Министерския съвет и разпореди проверките, за да бъде изяснена ситуацията в кратки срокове и да бъдат..

публикувано на 05.09.24 в 15:51
Центърът ще се помещава в Бдинския манастир във Видин.

Доброволци и дарители подкрепят изграждането на Православния център за лечение на зависими във Видин

До края на септември се очаква да заработи  Православен център за лечение на зависими .  Добре дошла е всяка доброволна помощ в подкрепа на ремонтните дейности в Бдинския манастир, където ще се помещава Центъра , изграждащ се съвместно от Видинската митрополия и фондация "Социално развитие и култура". Целта е обновяването да завърши в кратки срокове,..

публикувано на 05.09.24 в 14:38

Десетки получиха техническа помощ за инсталиране на приложението еЗдраве във Видин

Десетки видинчани получиха съдействие от мобилен екип на Регионалната здравна инспекция, за да си осигурят достъп до пациентското си досие през мобилен телефон. Инициативата започна вчера, а днес за по-малко от два часа над 40 души посетиха екипа, разположен в търговския център. "Все още се мъча да си изтегля приложението, но се надявам да..

публикувано на 05.09.24 в 14:11

Служителите на Националното тол управление ще приемат сигнали на специален телефон

От 15 септември на телефонната линия 0700 10 876 гражданите могат да подават сигнали и информация за работата на служителите на Националното тол управление. Целта е да се ускори и улесни комуникацията и ефективността на обратната връзка с потребителите на платената пътна мрежа. Всеки получен сигнал, както е било и досега, ще бъде разгледан внимателно и..

публикувано на 05.09.24 в 13:54