Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седмица на физическата активност и спорта MOVE Week в България

Открий твоето движение

Вижте програмите на Монтана и Враца

4
Седмица на физическата активност и спорта
Снимка: Младежки дом Монтана

Седмица на физическата активност и спорта MOVE Week в България тече от 23 до 29 май- ежегодно събитие, което се провежда в нашата страна от 2012 година. Целта е чрез организирани събития в рамките на една седмица да си припомним ползите от физическата активност.

Младежкият дом в Монтана за четвърта поредна година ще е част от най-голямата обществена кампания за спорт и физическа активност в Европа.

Националните координатори на инициативата- сдружение "BG Бъди активен", от 2012 година до момента успяха да раздвижат повече от 200 000 българи от над 300 населени места в страната. За миналата 2015 година България е на челно място в Европа по брой и разнообразие на събития, част от инициативата MOVE Week. А Общинският младежки дом в Монтана получи награда за цялостен принос, като най-активен организатор на събития.

Инициирана от Международната асоциация за спорт и култура (ISCA) и координирана от сдружение "BG Бъди активен" за България, MOVE Week предлага възможности за всички хора да бъдат физически активни. Гражданите са поканени да се включат в различни събития от типа "отворени врати".

Мотото на MOVE Week e "Открий твоето движение", което насърчава хората да опитат различни активности и да изберат тази, която най-много им допада и ги мотивира да се движат всеки ден.

Седмица на физическата активност и спортаРазнообразни са и заниманията, които Младежкият дом предлага за всички желаещи да се раздрижат в периода от 23 до 29 май. Участието е напълно безплатно, а графикът е следният:

Танцова формация "Dance machine"
- открити класове по диско денс и брейк денс на 23, 25 и 27 май, от 18:30 до 21:00 часа;

Клуб по спортни танци "Астра"- открити занятия по спортни танци на 25 май, от 17 до 18 часа;

Танцов ансамбъл "Младост"- открити занятия по народни танци на 25 май, от 10 до 12 часа и от 17 до 19 часа;

Клуб по ВингТчун- открити тренировки по ВингТчун (китайско бойно изкуство за самозащита) на 23, 26 и 27 май, от 18:15 часа, детска група, а на 24, 26 и 27 май от 19:30 часа- група възрастни;

Клуб по Тай Дзи- открити тренировки по Тай Дзи (китайско бойно изкуство) на 23 и 28 май, от 8:30 часа в парк Монтанензиум и на 23 май от 19:30 часа в Младежкия дом;

Занимания по Ба Дуан Дзин- китайски упражнения за здраве, на 23 и 28 май, от 8:00 часа в парк Монтанензиум, при лошо време в Младежкия дом.

Занимания по тенис на маса на 24 и 25 май, от 18 до 20 часа;
Занимания по шахмат на 23 и 27 май, от 16 до 18 часа;
Занимания по аеробика от 23 до 29 май, от 18 до 19 часа.

Седмица на физическата активност и спортаНа 28 май Младежкият дом организира спортен празник "Спортна събота" на открито в парк "Монтанензиум" с начален час 8:00. Ще има открити занимания по Ба дуан дзин, Тайдзи, Винг чун, стрийт фитнес, шахмат, диско и брейк денс. Организаторите са предвидили състезания по надбягване с тротинетки, крос, дартс, забавни игри и много други. За победителите и най-активните участници са предвидени и награди.

Тази година в кампанията отново се включва и танцова школа "Финес". За първи път откликват Школа за народни танци "Ситница", Спортен карате клуб Монтана, Танцов ансамбъл "Северняци" при Общински детски комплекс "Ние, врабчетата" и Танцов ансамбъл "Пъстрина" при читалище "Разум-1883". Техният график е следният:

Школа за народни танци "Ситница", открити занятия по български народни танци на 25 май, от 18:30 до 21 часа за възрастни и на 26 май, от 18:30 до 20:30 часа за деца. Място: Бивш обувен завод, производствена сграда, входът е от към III ОУ "Д-р П. Берон";

Спортен Карате клуб Монтана, открита тренировка по карате Киокушинкай на 27 май, от 19:30 до 21:00 часа. Тренировките се провеждат във физкултурния салон на ФСГ "Васил Левски";

Танцов ансамбъл "Северняци" при ОДК "Ние, врабчетата", открити занятия по български народни танци на 25 май, от 17:30 до 21 часа и на 26 май, от 18:30 до 21 часа- за детски групи. Място: Репетиционна зала в Общински младежки дом, ет. 2;

Танцова школа "Финес", открити занятия по класически и модерни танци и балет на 25 май, от 17:30 до 20 часа. Място: Репетиционна зала на драматичен театър "Драгомир Асенов";

Танцов ансамбъл "Пъстрина" при читалище "Разум-1883", открити занятия по български народни танци на 25 май, от 19:00 до 21 часа. Място: Репетиционна зала, ет. 2, читалище "Разум-1883".

В международната кампания MOVE Week за първи път се включва и Младежки дом Враца. На 26 май, четвъртък, от 11:00 часа, на площад "Христо Ботев" ще започнат свободни занимания по волейбол, колоездене, скачане на въже, федербал. Първата част на събитието ще завърши с голямо хоро под съпровода на Младежкия духов оркестър към Центъра за работа с деца. След това с бягане участниците ще се придвижат до Младежкия център, където ги очакват лични предизвикателства под формата на определен брой клякания, лицеви опори, коремни преси, изкачване на стълби и други. Приелите предизвикателствата накрая ще се подкрепят със здравословна храна.

Всички, включили се в инициативата, ще получат гривни, значки или други рекламни материали на кампанията. Спортните дейности няма да са със състезателен характер, а ще бъдат проведени с цел забавление и стимулиране воденето на физически по-активен начин на живот.

Европейската кампания MOVE Week има визията да направи 100 милиона европейци по-физически активни до 2020 година. Според последните изследвания от 2014 година на Евробарометър, България е държавата с най-висок процент физически неактивни хора- 78%. Като едва 2% от българите спортуват почти всеки ден, а само 14% от населението извършва по-леки форми на физическа активност като: ходене пеш, каране на велосипед с умерена скорост, лек труд в градината. Изследването показва също, че 41% от българите прекарват в седене 5 часа дневно всеки или почти всеки ден. Затова Now we MOVE България има собствена визия за 1 000 000 повече българи физически активни до 2020 година. Според проведените проучвания става ясно, че 67% от населението определя като мотивиращ фактор за започване на спорт или друг тип физическа дейност примерът на близки, роднини и приятели. 48% твърдят, че са по-работоспособни след като са спортували. 65% са на мнение, че кампании и инициативи, свързани с физическата активност повишават информираността за ползите от нея. 75% от българите се чувстват по-жизнени и здрави, когато спортуват и са физически активни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Бдин" загуби с 1:3 от "Тимок" Зайчар първата си контрола

На стадион "Георги Бенковски" във Видин "Бдин" отстъпи с 1:3 на "Тимок" от съседния сръбски град Зайчар в контролна среща от предсезонната подготовка на двата отбора. Гостите владееха инициативата в първите минути на мача, а бдинци разчитаха на дълги извеждащи подавания, които не затрудняваха защитата на "Тимок". Личеше, че домакините все още са в..

публикувано на 28.07.24 в 20:57

Баскетболният отбор на "Монтана" със силна селекция

Женският баскетболен тим на "Монтана" направи много силна сина селекция. През лятото бяха привлечени пет нови състезателки. Наставникът Преслав Пешев ще разчита на много млади и много опитни баскетболистки: "Доволни сме, опитваме се точно това да направим да я има спойката между младите и опитните. Разбира се търсим и състезателки, които..

публикувано на 28.07.24 в 16:30

"Златните момчета" от Козлодуй с медали от международен турнир

Състезателите от спортен клуб "Златните Момчета" Козлодуй се представиха отлично на международен турнир по кикбокс. Надпреварата "Spirit of fight" ("Духът на борбата") се проведе в морската ни столица Варна, където младите състезатели на треньора Георги Вачев отново показаха класа. Цветимир Иванов спечели шампионския пояс, като не остави никакъв шанс..

публикувано на 28.07.24 в 15:00

"Локомотив" Мездра победи в контрола

Контролната среща между тимовете на "Локомотив" Мездра и "Вихър" Славяново завърши при резултат 3:1.   Поради топлото време контролната среща се игра в две полувремена по 40 минути. Първата част завърши с доминация за "железничарите” при резултат 3:0. С хеттрик през нея се отличи опитния Сергей Георгиев, който вкара във 2-ра минута, 20-та..

публикувано на 28.07.24 в 14:24

"Ботев" Враца с втора загуба в първенството

"Ботев" Враца загуби с 0:4 гостуването си на "Левски" София в мач от втория кръг на Първа лига. Това бе втора загуба за врачани в първенството. Преди седмица "Ботев" допусна поражение като домакини на съименниците си от Пловдив с 1:3. Иначе мачът в София започна с отменен гол заради засада. В десетата минута на мача Браян Переа вкара с глава топката..

публикувано на 28.07.24 в 14:00
Таня Гатева

Гатева вика в националния три баскетболистки на Монтана

Баскетболистките на Монтана Янина Тодорова , Микаела Дамянова и Юлияна Вълчева са част от женския национален тим на България. От днес до 5 август в Ботевград се провежда лагер под ръководството на селекционерката Таня Гатева . На общо на 14 състезателки ще разчита Гатева. В три последователни дни на 7, 8 и 9 август в Атина /Гърция/..

публикувано на 27.07.24 в 10:27

Баскетболният тим на Монтана взе националката Гергана Цекова

Гардът Гергана Цекова подписа договор с женския баскетболен тим на Монтана . Цекова е родена на 28 октомври 2005 година в София. Висока е 180 см. За последно е играла за столичния Локомотив, където записва средно по 9.2 точки, 6.7 борби и 1.8 асистенции за 30 мача. Гергана Цекова е националка в отбора девойки до 20 години, където селекционер е..

публикувано на 27.07.24 в 10:02