Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 май 2016 година

Снимка: Красимир Каменов

Жълт код за силен вятър е обявен за днес в 17 области на страната, сред които Видин, Враца и Монтана. "Облачно и ветровито остава времето в Северозападна България. Количествата дъжд паднали за последното денонощие са минимални", каза за радио ВИДИН синоптикът от Хидрометеорологичната обсерватория в Плевен, която обобщава информацията за Северозапада, Николай Ятански.

Община Ружинци ще поеме ремонта на къщата, пострадала след снощната буря. Ремонтните дейности не могат да бъдат започнати днес заради силния вятър. Това каза кметът на общината Александър Александров: "Целият покрив е разрушен. Счупени са и летви, керемидите ги няма, капаците ги няма. Всичко е разхвърляно из съседните дворове или незнайно къде по полето. Някаква стара барака е имала тя, обкована с ламарини - няма ги. Всичко това е отнесено. Ще започнем да възстановяваме. Ние умувахме сутринта, със заместник кмета, с техниците и с хората от администрацията. По-добре е ние да предоставим материали на тази жена, да й изпратим майстор да ремонтира покрива, отколкото да чакаме да идва междуведомствена комисия, да пишем сигнали, жалби, да искаме тези 350 лева от държавата - ще ги чакаме 6 месеца. А всеки дъжд е опасен за къщата, тя е кирпичена, ще започне да пада и тавана, става още по-сложно. Торнадото е преминало по права линия през една уличка. На всяка една къща е отнело по един- два реда от керемидите в долната част, на стрехите. И тези, които са имали възможност още вчера са си оправили керемидите, тези които нямат ще им предоставим. Имаме наши стари керемиди, ще им дадем да си покрият къщите. Иначе има много клони, изпочупени, просто от завихрянето. Има две големи дървета са изкоренени и паднали. Много голяма сила е била и чудовищен тътен е бил."- поясни кметът. Въртящият се въздушен стълб на торнадото се появи вчера в района на Ружинци около 14 часа. Основната му сила е била съсредоточена върху къщата на самотно живеещата жена.

Парламентът прие процедура за финансово оздравяване на общини. С одобрени на второ четене промени в Закона за публичните финанси депутатите разписаха критерии за определяне на общини с финансови затруднения. Сред критериите са бюджетното салдо на общината да е отрицателно за всяка от последните три години, наличните към края на годината задължения за разходи да надвишават 15 на сто от средногодишния размер на отчетените разходи за последните четири години и осредненото равнище на събираемост за данъка върху недвижимите имоти и данъка върху превозните средства да е под среднената за всички общини, отчетена за последната година. За общини с финансови затруднения ще се открива процедура за оздравяване за период от една до три години. Министърът на финансите ще може да отпуска за сметка на централния бюджет временни безлихвени заеми.

Таксите, събирани от банките, трябва да бъдат обявявани на интернет страница на Българската народна банка, реши на първо четене Народното събрание. Законовите промени ще задължат банките да предоставят на клиентите си безплатно ясна и разбираема информация за таксите. Промените ще влязат в сила, след като бъдат гласувани и на второ четене.

100 души, собственици и управители на фирми, които притежават дискотеки, ресторанти и барове, проверява НАП за съответствие на имуществото с официалните им доходи. Тези хора са избрани, тъй като фирмите им, които стопанисват заведенията, отчитат значително по-ниски обороти от средните. Това води до съмнения, че укриваният оборот от заведенията, върху който не са плащани данъци и осигуровки, се насочва към физическите лица. Всички фирми, попаднали в извадката на данъчните, отчитат никаква или минимална печалба, осигуряват персонала си на минималния осигурителен доход, но собствениците им са придобили скъпо струващо имущество. С неотчетените в заведенията приходи често са финансирани  покупки на имоти, луксозни автомобили, яхти и подобни скъпи придобивки, допълват от НАП. Засега в  офис Враца няма възложени проверки или ревизии на собственици на питейни заведения за съответствие на имуществото с декларираните им доходи.

От утре във Враца започва изпълнението на трети етап на строително-ремонтни дейности по проекта за водния цикъл на града в района на площад "Св. Софроний Врачански". От Общината напомнят, че заради стартиране на дейностите от третия етап, които се изпълняват  успоредно с тези по втория етап, ще има промяна в организацията на движението в обхвата на площада. Ще бъдат затворени изходите на ул. "Александър Стамболийски", ул. "Демокрация", ул. "Кръстьо Българията", ул. "Софроний Врачански" и ул. "Г. С. Раковски". Отворени за движение на моторни превозни средства ще бъдат ул. "Стоян Заимов" и ул."Алеко Константинов".  

Приключи ремонтът на три от основните улици на Монтана, съобщи кметът Златко Живков. На улица "Димитър Ерийски", която е изход на града към Видин за нова настилка от три пласта са вложени 450 000 лева. Нов асфалт и озеленяване е направено по отсечка от главния булевард на града "Трети март". Рехабилитация има и на улица "Индустриална" и на един ж. п.-прелез. Обновлението на трите улици е част от строителната програма на общината за 2016 година. Цялата програма ще бъде изпълнена до края на юли.

Ремонтират читалището в село Смоляновци, а средствата са от бюджета на Община Монтана, съобщи председателят му, Борислав Иванов. Ремонтът на смоляновското читалище трябва да приключи в края на месец юни.

На 26 май читалище "Просвета 1882 г." - Кула ще проведе своето поредно отчетно-изборно събрание. Това се случва в година, когато цялата страна отбелязва 160 години общонародно читалищно дело в България под патронажа на Президента на републиката. Кулското читалище се нарежда сред най-активните в страната, а през 2017 година ще се чества 135- годишния му юбилей. Членовете на читалището ще се запознаят с отчет за дейността му през периода, основните задачи, които са изпълнявани, формите и дейностите, работата по проекти, съставите, школите и групите, които са функционирали.  Участниците в групите наброяват над 160 души, възрастни и деца. Те са разпределени в три танцови състава, школа по модерни танци, женска вокална група, състав по художествено слово и театрална група, състав за автентичен фолклор, представящ прословутия кулски обичай "Къпачи на Ивановден".

През март 2016 г. в област Видин са функционирали 25 места за настаняване с над 10 легла - хотели, мотели, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 431, а на леглата - 763. Общият брой на нощувките, регистрирани през март 2016 г., е 3 335, или с 5.9% повече в сравнение със същия месец на предходната година, като нощувките от български граждани  се увеличават с 8.8%, а от чуждестранни туристи намаляват с 4.9% . С най-голям относителен дял на реализираните нощувки от чужденци в местата за настаняване в областта е Латвия - с 18.3%, следват Румъния - с 14.1%, Испания - с 6.9% и Швейцария - с 6.6%. Пренощувалите лица през март 2016 г. се увеличават с 15.6% в сравнение със съответния месец на 2015 г. и достигат 2 271. Те са реализирали средно по 1.5 нощувки. От всички пренощували лица 83.7% са българи, които са реализирали средно по 1.4 нощувки. Пренощувалите чужденци са 371 и са реализирали средно по 1.7 нощувки. Общата заетост на леглата в местата за настаняване през март 2016 г. е 14.6% и в сравнение със същия месец на предходната година се увеличава с 2.9 процентни пункта.

Компютърен специалист от Америка дари лаптопи на деца с неравностойно положение от Монтана. Боян Александров от 10 години живее и работи в САЩ. Неговият баща е роден в Монтана, а сега е виден преподавател в университета в Охайо. Пет деца от приемни семейства в Монтана получиха лаптопи. Децата са избрани специално, тъй като са отличници в училище. Общо 30 лаптопа на стойност 6 000 долара е дарението за деца от Северозападна България, поясни Калина Аспарухова от фондация “Надежда и домове за децата”

Две автоцистерни с гориво, декларирано като смазочни и очистващи масла, разкриха и задържаха митническите служители на Дунав мост 2 Видин - Калафат, съобщиха от Агенция "Митници". Автоцистерните с полска регистрация, идващи от Полша и влизащи в България, са селектирани за проверка по метода "Анализ на риска" от служителите от отдел "Митническо разузнаване и разследване" на Митница Лом. Взети са проби за лабораторен анализ, който е показал, че превозваната стока всъщност е гориво.

Фотоизложба "Духът на миналото в наши дни" е уредена в  Художествена галерия "Иван Фунев" на Регионален исторически музей във Враца. Авторът, Боян Пищиков, представя 20 панорамни снимки на съвременна Враца, заедно с архивни кадри от несъществуващи вече сгради, както и снимки, посветени на Ботевите дни. Изложбата е част от програма на честванията тази година, каза завеждащият галерията към регионалния музей, Христо Божков.

Държавният архив във Враца ще открие утре, от 12.00 часа, фото-документална изложба "От Козлодуй до Околчица-създаването на една Национална традиция". Експозицията представя историята и развитието на Националния туристически поход "Козлодуй-Околчица". Изложбата ще остане в Държавен архив-Враца до есента.

В Брегово на 26 май от 10.00 часа в района на ГККП ще бъде открит паметник във връзка със 70-тата годишнина от създаването на гранични войски. Това съобщи за Радио ВИДИН психологът на училището в града, "Св.Св.Кирил и Методий", Кирил Кунчев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пореден ден с оранжев код за опасно горещо време

Оранжев код за високи температури е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. В областите Видин , Монтана и Враца максималните температури ще бъдат между 37 и 41 градуса , прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  След обяд над Дунавската равнина ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00