Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 26 май 2016 година

Снимка: Красимир Каменов


Паметник на загиналите при изпълнение на служебния си дълг граничари бе открит на ГКПП-Брегово. На церемонията присъстваха кметът на община Брегово, зам.-областният управител, директорът на ОДМВР-Видин, началникът на РУ-Видин, гранични полицаи, много гости и жители на градчето. Старши комисар Янко Янколов положи цветя от името на служителите на ОДМВР-Видин, пред мраморната пирамида, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР Видин. Възпоменателният знак - постамент с гранична пирамида, носеща №559, която се е намирала на българския бряг на река Тимок срещу ГКПП-Брегово, е разположен до самия пункт. Инициативата за изграждането му е на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, клуб "Граничар"- Видин, ученически клуб "Млади възрожденци" при СОУ "Св.Св. Кирил и Методий"- Брегово и Общинския комитет "Васил Левски", подкрепени от Общинския съвет и ръководството на община Брегово.  

Определени количества по-евтин ток ще плащат 1,1 милион българи. Те отговарят на изискванията на правителството за помощ при либерализацията на пазара, обяви енергийният министър Теменужка Петкова. Като уязвими ще бъдат определени потребителите над 70 години, които живеят сами и са с ниски пенсии, хората с над 90% нетрудоспособност, семействата с деца с увреждания и хората на социални помощи.
 
Кметът на Галиче Ценко Чоков е арестуван за 24 часа при акция на ГДБОП. Заедно с него в ареста е и синът му Мартин.
Акцията е по разследване на организирана престъпна група за лихварство и принуда със заплахи и палежи, действаща в региона на селото и ръководена от Ценко Чоков. От прокуратурата съобщиха, че са извършени 47 претърсвания, изземвания и обиски на лица с предварително разрешение от Специализирания съд. Иззети са пари, документи за покупка на имоти, пълномощни от името или в полза на Ценко Чоков, както и телефони. Освен Чоков и сина му са задържани още десет души. Във връзка с последните палежи от началото на седмицата в Галиче са разпитани множество свидетели и  са назначени химически анализи на изгорелите автомобили.  

Расте броят на децата жертва на насилие в област Видин. Това каза директорът на Комплекса за социални услуги за деца и семейства във Видин Силвия Славчева. Днес с кръгла маса на тема "5 години иновативна социална практика" бе отбелязан 5-годишният юбилей на комплекса. "За съжаление наистина тези случаи нарастват. Обвързвам го и с това, че нашият район социално-икономически не е в особен напредък..." Комплексът за социални услуги за деца и семейства във Видин отваря врати през 2011 година като модел на публично-частно партньорство в областта на социалните услуги между УНИЦЕФ, Фондация Велукс, Агенцията за социално подпомагане и Община Видин.


Четири деца от приемни семейства от Видин, Кула, Белоградчик и Димово получиха лаптопи от 28-годишния Боян Александров, който живее и работи в САЩ. Младият мъж прави дарението след спечелен конкурс, организиран от софтуерната компания, в която работи. Той работи като програмист в американската компанията "CoverMyMeds". Всяка година фирмата провежда конкурс за благотворителни каузи, които финансира. "Аз спечелих този конкурс с идеята да се дарят компютри на деца в неравностойно положение, за да им се даде едно много важно средство, което ще им помогне да успеят в живота, такова е и моето желание- да успеете в живота"- поясни Боян Александро. Четирите деца са избрани измежду 25. Основните критерии са възрастта и уменията им за работа с компютър, обясни Елица Иванова, регионален координатор на Фондацията, с чието съдействие се осъществи дарението.: "Това са деца над 10 години. Втората причина да ги изберем са техните умения и способности да могат да боравят с техника, да разбират какво правят." 10-годишната Деница от Видин е едно от децата, които получиха лаптоп. "Много ми харесва подаръка, ползвам компютър вкъщи, а най-много обичам игрите."- каза Деница. Още 15 компютъра ще бъдат дарени от Боян Александров. 5 от тях ще бъдат за Природо-математическата гимназия в Монтана, а останалите - за деца от приемни семейства от Северозапада.

От днес във Враца започна изпълнението на третия етап на строително-ремонтните дейности по проекта за водния цикъл на града в района на площад "Св. Софроний Врачански“. Заради стартиранено на дейностите, които се изпълняват успоредно с тези по втори етап, има промяна в организацията на движението в обхвата на площада. Ще бъдат затворени изходите на улиците "Александър Стамболийски“, "Демокрация“, "Кръстьо Българията“, "Софроний Врачански“ и "Г. С. Раковски“. Отворени за движение на моторни превозни средства ще бъдат улиците "Стоян Заимов" и  "Алеко Константинов“.

Временна организация на движението е въведена в централната част на Видин пред ресторанта, където зрелостниците провеждат абитуриентските си балове. Това обясни старши инспектор Ивайло Обретенов от сектор "Пътна полиция"- Видин: "Колите с абитуриенти могат да се движат по улица "Бдин", по улица "Княз Борис I" към паркинга на хотела. След като слязат абитуриентите от автомобилите, тези автомобили могат да се изтеглят по улица "Пуйо войвода"..."Старши инспектор Обретенов обясни, че мярката е в сила за периода на баловете. Досега няма пътнотранспортни произшествия с автомобили, превозващи абитуриенти. Няма и нарушения, извършени от празнуващи завършването си младежи.

Училището в планинското село Паволче оцеля при драматично гласуване на днешното заседание на общинския съвет във Враца. Един-единствен грас не достигна на мнозинството, за да прокара предложението на заместник-кмета Петя Долапчиева за закриването на школото. Срещу затварянето на училището се изказа и кметът Емил Василев, който е от същата политическа сила, която е и Долапчиева – от ГЕРБ. Заместник-кметът припомни, че в училището има едва 93 деца и съществуването му е нерентабилно. От левицата определиха като "расистки“ твърденията, че 5 000 лева повече за транспорт на децата ще бъдат спестени след промяната. След повече от час разгорщени дебати предложението не мина, тъй като го подкрепиха 18 души, а 16 бяха "против“ от имащите право на глас 37 съветници. Доста драматично се разви и спора за това кой да получи тази година наградите на Враца. В крайна сметка местният парламент взе соломоновско решение и реши на тържествената си сесия на 1 юни да обяви за почетни граждани не само майстора на спорта Илия Здравков, а и заслужилия общественик Кирил Беков, на когото наградата се дава посмъртно. "Наградата на Враца" очаквано получават Илия Стоянов /посмъртно/ за заслуги в развитието на музейното дело и диско балет "Меджик“ за високи постижения на национални и международни форуми. Гласуването на наградите на Враца премина бурно, защото част от съветниците поискаха да се гласуват някои от отхвърлените предложения. Изключение се допусна за учения Евгени Топалски, но прецедентът предизвика скандал и впоследствие предложението беше отттеглено. Общинските съветници от Враца одобриха без особени сътресения финансовите отчети на търговските дружества със 100-процентово участие на местната управа. И докато „Тролейбусен транспорт“ и Радио-телевизионен център „Вестител“ завършват годината със загуба, то "Благоустройство и комунално стопанство“ е над чертата, а местният парламент задължи управителя му Момчил Младенов да внесе половината от приходите като дивидент в общинската хазна. Младенов се опита да изрази позицията си, но съветниците отказаха да му дадат думата.

И тази година има планирани разкопки на "Рациария" и "Бонония", това каза за предстоящото археологическо лято доцент д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към БАН. "Планираме да продължим редовните разкопки и на "Рациария", и на "Бонония". Нашият екип, който водя вече 4 години, има издадени разрешения от Министерство на културта за редовни теренни проучвания. Така че тази година във Видин от гледна точка на атнтичността ще има много активни и продължителни разкопки..." За цялостното разкриване на Рациария трябва да има пълна сигурност на обекта- да бъде изградена ограда, за да бъде изолиран от иманярските дейности, обясни археологът. 


Мъжка фолклорна група "Змей Горянин" при Народно читалище "Факел" от мездренското село Зверино обогати  колекцията си с още едно  престижно отличие. Групата се завърна със златен медал и грамоти  от юбилейния двадесети старопланински събор "Балкан фолк", който се проведе във Велико Търново. В конкурсната програма "Змей Горянин" представи и най-новата си песен по музика и текст на Димитър Ангелов. Народно читалище "Просвета 1925 Мездра" по повод 24 май получи  дарение от скъпи книги от популярни автори. Ръководството на културната институция ще изпрати на дарителката Нора Пеева от София свидетелство за дарение. Веднага след празника танцьорите от Ансамбъл "Мездра" към градското читалище заминаха на едноседмично турне. Снощи те изнесоха концерт в румънския град Арад, а от днес до 29 май ще участват в Международния фолклорен фестивал "Прага сърцето на нациите" в Чехия. На 31 май пък  ще изнесат концерт в столицата на Унгария - Будапеща.

В Берковица започна 24-то издание на международния детски фестивал "Лачени обувки". Детският форум на изкуствата ще се проведе от 26-ти до 29-ти май. Деца от България и побратимени градове от чужбина ще покажат своите таланти в четири раздела- театър, музика, танц и изобразително изкуство. "Над 500 деца от България са потвърдили участие. Днес, 26 май, започваме с раздел "Театър". Тази година в нашето жури е доц. Виолета Гиндева- обичаната и много известна театрална и филмова актриса, режисьорът Юри Статков и Любомир бояджиев- режисьор и актьор, директор на театъра в Монтана- "Драгомир Асенов". Във втория ден са груповите и индивидуалните вокални изпълнения- журират Хайгашод Агасян, Борислав Мирчев и Камен Пунчев. На третия ден очакваме гости от Пирот, от балетна формация "Фортуна". В този раздел в журито са Ангелина Колева, Димитринка Богданова и Невена Стоянова", каза Надя Тимчева, председател на Настоятелството на читалище "Иван Вазов" в Берковица.

Новата си книга "Вълшебни приказки" представи видинската писателка Лора Цветанова. Премиерата се състоя във видинската библиотека. "Тя е един силен човек - човек, който приема всяко предизвикателство. Лора написа първите си книжки със стихове, а сега е решила да напише една книжка, с която да зарадва нашите най-малки съграждани", каза при представянето директорът на библиотеката Десислава Иванова. Приказките са "Грижовните мечета", "Вълшебното огледало" и "Девойката в тяло на лисица". Книжката съдържа 13 приказки", обясни Лора Цветанова.

За четвърта поредна година ще се проведе "Фестивал на надеждата" на територията на област Видин. Инициативата е на представители на видинските Евангелски църкви. Тази година домакин е Дунавци. "Това ще бъде едно много голямо благотворително мероприятие за моите съграждани. Те ще могат да се възползват от увеселителните центрове, ще има фризьорски салон, маникюристи, кът за малки и по-големи деца ще има сладоледи, снадвичи  и т.н.", каза кметът на Дунавци Димо Скорчев. Специални гости ще бъдат певческа група "Росен здравец" и Танцова група към кметство Дунавци, певческа група "Учителките" и Женска танцова група "Фиданките".  "Фестивал на надеждата" ще се проведе на 28 май от 10.00 часа на централния площад в Дунавци с благословението на  Белоградчишки епископ Поликарп.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00