Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подмяна на водопровода и ремонт на улици чакат в село Железна

Виктория Едуардс, кмет: Хората очакват нещата да се случват, да се работи, и аз обещавам

Снимка: радио Видин
Село Железна се намира в изключително живописен планински район в подножието на Западна Стара планина от двете страни на река Огоста. То е едно от десетте селища на Чипровска община. Районът на Железна се нарежда в състава на Чипровското рудно находище. Железна или Ферара-името си е получило от добива на желязо в рудниците си в миналото около него. В писмени документи се среща още като Железник, Железнене, Железнина, Железнички, които са производни на Железна. Някога в селото имали училище и детска градина, сега са затворени, а децата им ходят на учение в общинския център Чипровци. Представяме ви кметицата Виктория Едуардс:

Снимка"Правя всичко по силите си да помагам на хората в ежедневните им проблеми. 318 са жителите на селото. Преобладават хората в напреднала възраст, но имаме и млади семейства с деца. Те работеха в мината в Чипровци, която затвори за съжаление, останаха 107 души без работа. От село Железна без работа останаха 20 души, хора с млади деца. Засега остават тук, защото по някакъв начин са обезщетени, но ако не си намерят работа, просто ще напуснат. Ще си тръгнат, ще вземат и децата, лошо става..."



СнимкаОт село Железна на запад се открива величествена гледка на Трите чуки, откъдето води началото си река Огоста. Красивата гледка посреща всяка сутрин кметицата Виктория Едуардс от кметския й кабинет. Тук тя посреща съжителите си и решава проблемите им. Очаква съдействие и от общинския кмет в Чипровци за подмяна на водопровода, за асфалтиране на улиците и за изграждането на нови детски площадки.

"От общината обещаха, че тук ще се направи детска площадка, ще има и подобрение на инфраструктурата. Има улици, които са в окаяно състояние и трябва да се асфалтират. Преди това трябва да се подмени водопровода, канализация няма.  Знам, че се работи, защото проектите са одобрени. Хората очакват нещата да се случват, да се работи, и аз обещавам"- увери Виктория Едуардс.
 
Попитахме и хората- спокойно ли живеят и справя ли се кметицата, която си избраха:

Снимка"Спокойно се живее, кражби само единични случаи има, но няма посегателства над стари хора, може би защото няма и от малцинствата. Но, лошо стана с мината, дето я затвориха, работа няма. Като няма доходи се отразява навсякъде, спада оборота, сметките не се плащат. Дано да стане чудо някакво, инвеститори, пак да заработи мината"- разказаха хората от Железна.

Селото е родно място на д-р Стамен Илиев - учител, лекар, философ и политик. През 1915 г. завършва медицина в Женева. Четири години по-късно е назначен за градски лекар във Фердинад (днешна Монтана), където болницата днес носи неговото име. През 1926 г. в Железна се поставя началото на читалищното дело. Читалището носи името "Христо Ботев".

Още подробности може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26