Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 май 2016 година

Снимка: Жоро Александров

Рекордните 1 100 участници тръгват по стъпките на Ботевата чета. Те ще извървят 120-те километра от Козлодуй до Околчица - това стана ясно днес, часове преди от Козлодуй да потегли 70-ото издание на националния поход "Ботеви дни 2016". В групата има около 890 ученици и 210 индивидуални походници, които са от 28 места от 16 области в България. Тридесет и девет са ученическите групи в юбилейния поход, като най-многобройни са учениците от училищата, носещи името на Христо Ботев от област Враца, общо 82 походници. За първа година се включват групи от градовете Благоевград, Ябланица, Дупница, Сандански, Петрич, Чирпан и Омуртаг, Ямбол и Пловдив. За пореден път по стъпките на Ботев тръгват участници, преминали десетки пъти по 120 километровата алея от Козлодуй до връх Околчица.

В рамките на Ботеви дни 2016, Регионален исторически музей-Враца събра десетки историци на Националната научна сесия „Христо Ботев и неговата чета”. Ръководител на тазгодишния форум е проф. Пламен Митев от Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Пред научните работници и историци проф. Митев представи доклад на тема „Христо Ботев и Стоян Заимов (опит за сравнителни биографични бележки)”. По време на срещата, историците разгърнаха непознати аспекти на значими исторически събития, свързани с живота и делото на Христо Ботев и неговата чета. От Регионален исторически музей /РИМ/-Враца участие взе уредникът Валерия Тарашоева, с доклад на тема „Ботевият четник Саво Петров”.
Свои разработки представиха и проф. Иван Стоянов от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”, Ася Николова от къща-музей „Христо Ботев” в град Калофер, Мария Кирова и Росица Георгиева от РИМ - Сливен, Екатерина Николова-Цанева от ИМ-Тутракан, Невен Илиев от РИМ-Видин, д-р Светла Атанасова от музея във Велико Търново, Анастасия Георгиева от ИМ-Бяла черква, доц. д-р Христо Харитонов от ИМ-Полски Тръмбеш, асистент Чавдар Ветов от Института за исторически изследвания към БАН и Даниел Иванов - докторант по специалност „Музеология” в СУ „Св. Климент Охридски“.

Група от 26 ученици от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин, ще изминат героичния път от Козлодуй до Околчица. Те ще направят това като участници в 70-ия национален туристически поход "По стъпките на Ботевата чета". Това съобщи за Радио Видин Таня Методиева, ръководител на видинската група и учител по физическо възпитание и спорт. Това е единствената видинска група, която ще участва в Похода, който се провежда традиционно от 27-ми май до 2-ри юни.

Приеха наредба за управление на общинските пътища в Ново село. Наредбата е приета днес на заседание на Общинския съвет в Ново село. Може да се каже, че Общината малко е закъсняла с нея. Тази наредба определя условията и реда за придобиване в собственост, управлението, ползването, ремонта, поддържането и финансирането на общинската пътна мрежа. Тя регулира собствеността  на пътищата и забраните, които може да се наложат за ползването им при определени условия или от определен вид транспорт; отчуждаването на частна собственост заради реконструкция на пътищата, ползването от специален вид транспорт, изграждането на търговски обекти и поставянето на рекламни материали и др. Заедно с Наредбата съветниците одобриха и тарифа за таксите, които се събират от общината при специално ползване на пътищата.

Видинската детска градина "Арабела" връчи традиционните си награди за приятелство, добротворство, ученолюбение и прилежност. Призът "Арабелче" получиха две деца от подготвителните групи. Те са избрани от своите другарчета, а наградите бяха връчени от директора на детското заведение Данка Стаменова. Диплом за аргументирано мнение получиха четири деца. Той се връчва по програма за гражданско образование.

За четвърта поредна година ще се проведе "Фестивал на надеждата" на територията на област Видин. Инициативата е на представители на видинските Евангелски църкви. Тази година домакин е Дунавци. Специални гости ще бъдат певческа група "Росен здравец" и Танцова група към кметство Дунавци, певческа група "Учителките" и Женска танцова група "Фиданките".  "Фестивалът на надеждата" ще се проведе утре от 10 часа на централния площад в гр. Дунавци с благословението на Белоградчишки епископ Поликарп.

Фестивал на народната носия "От раклата на баба" ще се проведе във видинското село Кутово на 28 май.  Организатори на инициативата са местното читалище "Просвета -1937" и танцов клуб "Веселие", с подкрепата на Община Видин. Събитието се провежда за пръв път, а организаторите се надяват да стане традиционно. Фестивалната програма ще започне в 17 часа с дефиле на участниците от църквата "Св. св. Петър и Павел" до площада на селото.

1 и 2 юни ще бъдат неработни дни за Община Враца. Решението бе гласувано на последното заседание на  Общинския съвет. Двата дни са обявени официално за почивни със заповед на кмета на Общината Калин Каменов, от 27 май. Заповедта обхваща всички общински фирми и бюджетни организации, здравни и просветни заведения със седалище и управление на територията на Община Враца. На 1 юни тържествено ще бъде отбелязан Денят на Враца, а на 2 юни ще се състои поклонението на връх Околчица, кулминация на честванията по повод 140-та годишнина от подвига на Ботев и неговата чета във Врачанския балкан.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00