Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 май 2016 година

Снимка: Радио Видин

Обучителен център на Русенския университет във Видин вече е факт, обяви на пресконференция областният управител Момчил Станков. Той допълни, че Центърът ще започне с редовна форма на обучение на 100 студенти в 5 специалности, свързани със земеделска техника, транспорт, машинно инженерство, администрация и управление, електроника, информационни и комуникационни технологии. Обучителният център ще се намира в сградата на Професионалната гимназия "Васил Левски" /бившето ТМТ/ във Видин. Приемът на студенти започва в началото на следващия месец, обяви областният управител. От пресцентъра на Русенския университет съобщиха, че този център ще е само за прием на документи и записване, а преподаватели няма да пътуват до Видин. "На този етап не мога да кажа за брой преподаватели, защото центърът е в много ранен етап. Необходимо е да уточня, че това ще бъде на първо време център за прием на документи и за записване на студенти в Русенския университет. Като ние се фокусираме към студенти, но го и надграждаме като център за продължаващо обучение. Това, което е важно да отбележа е, че обучението ще бъде в редовна форма. При положение, че се съберат достатъчен брой студенти, обучението ще бъде факт", каза за Радио Видин говорителят на университета Гергана Илиева.

С малко повече от 1% е намаляла безработицата в област Видин през април, в сравнение с предходния месец, отчете директорът на "Бюрото по труда" Милчо Цоков. 12 безработни са се конкурирали за едно свободно работно място през месец април, съобщи още Милчо Цоков.

353 нарушения на трудовото законодателство са констатирали служителите на "Инспекцията по труда" във Видин през месец април. Извършени са общо 84 проверки, съобщи директорът на инспекцията Илиян Митов. През първите четири месеца на годината са съставени 36 акта на работодатели, влезлите в сила наказателни постановления са 20, на стойност 12 200 лева.

Неработещата икономика и безработицата са сред причините средната работна заплата във Видин да е най-ниската в страната. Това коментираха видинчани по повод оповестените днес от Националния статистически институт данни, според които средната работна заплата във Видинска област през първото тримесечие на годината е 637 лева. Тя отрежда на областта последно място в страната. За сравнение средното възнаграждение в национален мащаб е 931 лева. Данните не са изненада за местните, показа анкетата ни. Средната работна заплата във Враца е 854 лева, в Монтана - 729 лева. Двете области са съответно на 4 и 14 място в страната по размер на средното месечно възнаграждение, отчитат още от НСИ.

На пресконференция днес Росица Кирова, председател на групата "Единни за промяна" в Общинския съвет на Видин, обясни как ще гласуват по 3 от точките, включени в утрешното заседание. Едната точка е предложение от кмета Огнян Ценков за провеждане на търг с явно наддаване за продажба на недвижим имот- частна общинска собственост. Росица Кирова обясни, че на това място се намира частната авгора. Проблемът е, че Общият устройствен план на град Видин определя терена за улица и предвижда там да има събирателна улица. Според нея публичана собственост не може да бъде продавана и с нея не може да има разпоредителни сделки. При улиците и площадите по закон не се издават актове за собственост. За случая с предложението за закупуването на въпросния терен е сезирана Районната прокуратруа и главния прокурор Сотир Цацаров, допълни Росица Кирова. Общинският съветник иска и от сегашния кмет Огнян Ценков да отмени тази заповед на кмета на Община Видин от 2007 година, с която одобрява един незаконен ПУП и взема решение вместо Общинския съвет. Групата ще предложи отпадане на точката в дневия ред. Другата точка в утрешното заседание касае изменение и допълнение на Наредбата за таксите и цените на административните услуги в Общината. Те предвиждат увеличение на цените и диференциация, според която за партии цената ще е по- ниска. Според "Единни за промяна" необходимостта от ползване на обектите не се е увеличила и няма никаква причина да бъдат увеличени таксите. Третата точка от дневния ред, срещу която са общинските съветници от "Единни за промяна" е приемане на Наредба за броя на животните в жилищните зони на община Видин, които могат да гледат хората от селата. "Всеки един, който има едно животно повече е потенциален нарушител. Може и никога да не го потърсят контролните органи да го глобят, но може, ако не е гласувал правилно или не се харесва на някого, точно него да го глобят. Много хора на село с това си помагат, за да могат да оцелеят", каза Росица Кирова и обясни, че няма да гласува за приемането на тази наредба.

Дарен Гоцак е носителят на специалната стипендия на Община Монтана за тази година. Кметът Златко Живков връчи парични награди на общо седем даровити деца от общината. Тази година специалната стипендия от общо 4200 лева се присъжда на певеца от Общински детски комплекс "Ние, врабчетата" - Монтана Дарен Гоцак. Мартина Иванова и Борислав Вълов получиха годишна стипендия от общо 2520 лева. Кметът Златко Живков им връчи половината от парите, а останалата част децата ще получат в края на годината.

Нова отоплителна инсталация е изградена в Дома за деца, лишени от родителски грижи в Ново село с европейски средства по програма "Енергийна ефективност и възобновяема енергия". Целта е да се подобрят битовите условия в сградата, където пребивават 40 възпитаници и около 20 постоянно работещи чрез редица енергоспестяващи мерки. Подменен е котелът на твърдо гориво с нов, който работи с пелети и автоматично подаване, изхвърлена е амортизираната и е монтирана нова отоплителна високо-енергоемка инсталация. Осигурено е целогодишно битовото горещо водоснабдяване при намаляване на разхода за енергия.

5000 малки пъстърви пуснаха в реките под връх Ком. В основата на инициативата е Ловно-рибарското дружество "Сокол" в Берковица и неговият секретар Стоян Ангелов. Акцията се организира вече традиционно и в нея участват риболовци, ловци и горски служители от Регионалната дирекция по горите и Държавно горско стопанство- Берковица. Малките балкански пъстърви са на възраст около 120 дни и с тежина между 1,5 и 2 грама. Ще станат годни за риболов след три години. Поради интереса и атрактивността на риболова на балканска пъстърва, докато пораснат, те ще бъдат охранявани от членовете на дружество "Сокол".

Ученици от видинското училище по изкуствата "Св. Св. Кирил и Методий" ще играят на финал в предаването на БНТ "Надиграй ме", след като спечелиха надпреварата със столичното СОУ "Иван Богоров" късно вчера. В "Надиграй ме в училище", което се излъчва на живо по БНТ 2 и БНТ СВЯТ, участват ученици от 5 до 8 клас от хореографските паралелки към 12 училища от страната. Състезанието е в четири кръга. Уменията на танцьорите се оценяват от професионлно жури, а по време на предаването зрителите могат да гласуват с SMS-и в подкрепа на участниците. Финалът ще е на 19 юни от 20 часа. За участието си в "Надиграй ме в училище" видинските ученици бяха в характерни за видинския край носии, като облеклото е съгласувано и с етнограф от Регионалния исторически музей.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00