Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последно: Във Видин ще бъде създаден Обучителен център на Русенския университет

Започва обучението на администрацията на Центъра

Снимка: Радио ВИДИН

След като вчера областният управител на Видин Момчил Станков оповести, че във Видин ще има Обучителен център  на Русенския университет, в който на място ще се обучават студенти, а говорителят на университета Гергана Илиева уточни, че във Видин ще се приемат на първо време документи за записване на студенти в Русенския университет, днес стана ясно, че все пак студенти ще се обучават във Видин.

Обучението на администрацията на Обучителния център на Русенския университет във Видин ще започне по-рано, обяви областният управител Момчил Станков:

"Проведох разговори във вчерашния ден с ректора на Русенския университет професор Велизара Пенчева. Тя ме потърси. Няма да стартираме на 20 юни, а ще стартираме на 2 юни. Доцент Ангелов, който отговаря за учебния процес на Русенския университет ще пристигне на 2 юни във Видин и ще стартираме обучението на администрацията, която ще отговаря за Русенския университет във Видин."  

По думите на областния управител Центърът ще започне с редовна форма на обучение на 100 студенти в 5 специалности, свързани със земеделска техника, транспорт, машинно инженерство, администрация и управление, електроника, информационни и комуникационни технологии. Центърът ще е разположен в сградата на Професионална гимназия "Васил Левски" във Видин.

За Радио ВИДИН ректорът на Русенския университет професор Велизара Пенчева, поясни:

"След 15 юни аз и мои колеги ще дойдем да огледаме нещата и се надявам да се случат. Преподаватели от нашият университет ще идват във Видин. Ще огледаме базата и местата за практическо обучение. Аз винаги съм уважавала онези градове, които се опитват да запазят младите си хора. Защото сами виждате- имаме дефицит на млади хора навсякъде.  Уважавам и това желание на областния управител, кмета и председателя на Общинския съвет да търсят решение как да запазят младите хора във Видин. Дай Боже да успеем да направим едно академично градче, но това е процес, който предстои. Не може сега и веднага да стане. Можем част от нещата да изнесем. Имаме силен Център за продължаващо обучение. Част от обученията ще направим във Видин."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Нощ в библиотеката" ще се състои във Враца

За осма година в Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца ще се проведе инициативата "Нощ в библиотеката" . Това ще се случи в Световния ден на книгата и авторското право - 23 април, когато вратите на културната институция ще останат отворени и след 18:00 часа. Откриването на инициативата ще бъде в 18:30 часа със спектакъл на Театрална група..

обновено на 23.04.24 в 08:49

Общинският съвет в Мездра ще заседава в четвъртък

Общинският съвет в Мездра ще проведе своето редовно месечно заседание на 25 април /четвъртък/ при Проект за дневен ред от само 8 точки. Най-напред общинските съветници ще приемат три отчета: Финансов на МБАЛ Мездра за 2023 година; за дейността на читалища от общината за 2023 година и за първото тримесечие на тази година на Екопроект. След това..

публикувано на 23.04.24 в 08:47

Обявиха крепостта "Алмус" за недвижима културна ценност от национално значение

Крепостта „Алмус” в Лом е обявена за археологическа недвижима културна ценност с категория „Национално значение”.   Със заповед на министъра на културата се предоставя статут и са определени режими за опазване (териториален обхват - граници, охранителна зона и предписания за опазване) на античната крепост, съобщават от местната общинска управа...

публикувано на 23.04.24 в 08:08

Започна делото срещу отказа за прекратяването на правомощията на вълчедръмския кмет

Административен съд-Монтана даде ход на делото срещу отказа на Общинската избирателна комисия във Вълчедръм да прекрати предсрочно правомощията на кмета на общината заради конфликт на интереси В сряда Административен съд-Монтана ще трябва да се произнесе с решение относно делото.  На заседанието бе изслушан председателят на Общинската избирателна..

публикувано на 23.04.24 в 07:41

Случай на коклюш е регистриран във Видинско

И в област Видин е регистриран случай на коклюш.  Това става ясно от отчета на Регионалната здравна инспекция за заболеваемостта от заразни заболявания през изминалата седмица.  Болният е от Чупрене, допълват от инспекцията. Отчетени са и 8 случая на други заразни заболявания за същия период - от варицела, скарлатина, туберкулоза и..

публикувано на 23.04.24 в 07:36

Снимката на 22 април 2024 година

1454 лева на месец са необходими за издръжката на живота на един работещ, който живее сам, а сумата за тричленно семейство с едно дете е 2616 лева - това сочат най-новите данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за първото тримесечие на настоящата година. Според видинчани месечните доходи към момента не са достатъчни, за да..

публикувано на 22.04.24 в 18:00

БАБХ започва пролетна ваксинация на лисиците срещу бяс

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира извършване на пролетна орална ваксинация на лисиците срещу бяс. Тя е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването бяс, която е разработена и се изпълнява от 2009 година, съобщиха от агенцията. Процесът се провежда в 50-километровата ваксинална зона по..

публикувано на 22.04.24 в 17:55