Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 юни 2016 година

Днес е 1 юни- Международният ден на детето. Във Видин се организира детски празник "Щуроландия". Крайдунавският парк бе разделен на множество ателиета. Всички занимания бяха адаптирани и за деца със специални образователни потребности. Имаше много игри и награди. Началото бе дадено в 16 часа. Конкурс за детска рисунка на асфалт за Деня на детето пък организираха от Гражданско обединение "Единни за промяна" на площадката пред Телеграф капия в Крайдунавския парк.  Децата се забавляваха, изучавайки историята на България, като рисуваха теми от албума "България- памет и чест".

Детският отдел на Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана отпразнува 1 юни, заедно със своите читатели. Гостите бяха посрещнати от "Феята на приказките", която  ги запозна с възможностите на библиотеката за игри, самообразование и четене.

Жители и гости на Враца пътуват безплатно на 1 юни в градския транспорт.
Това решение е на "Тролейбусен транспорт" ЕООД и Община Враца и е по повод Деня на Враца и Деня на детето. Целта е да могат всички врачани и гости да се включат в разнообразните прояви, които се организират през празничния ден в града, съобщават от местната управа.

В Берковица деца рисуваха на асфалта на пл. "Йордан Радичков". Модерен балет "Адреналин" изнесе танцов спектакъл "Сезони". Във Вършец актьори от градската театрална формация "Медека" забавляваха децата със скечове и анимация.

С дървени играчки зарадваха малчуганите от детска градина "Детелина" в Чипровци. Кметът Пламен Петков и председателят на Общинския съвет Цецка Замфирова поздравиха децата за празника им. Дарението е от спонсори и е осигурено от кмета на Чипровци. Празникът в балканското градче продължи на центъра, където възпитаници на Основно училище "Петър Парчевич" участваха в конкурс за рисунка на асфалт. За първите три места бяха осигурени награди- топки и федербали, всички участници получиха  шоколади, а по-късно децата на Чипровци гледаха куклен театър.

Деня на детето отбелязаха и в Кула
. Празникът затвори поредица от тържества, започнали около 24 май и завършването на учениците от подготвителните групи и начален етап в училище. Община Кула и НЧ "Просвета 1882" - гр. Кула организираха детски празник на площада с музика, забавни игри, викторина с награди и весела клоунада.

Международният ден на детето в Белоградчик се превърне в истински празник за най- малките
. Забавленията започна в 10.30 часа с прожекцията на анимационен филм в салона на читалище "Развитие 1893". По традиция на този ден Детският комплекс също отбеляза празника с концерт, който съвпада и с края на учебната година. Той  започна в 17.00 часа на площад "Възраждане". В концерта са включени всички школи, клубове и кръжоци.

Празникът на детето имаше няколко адреса в Ново село.
Днешният ден зарадва първолачетата в СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" с връчването на първите им атестати. Независимо, че са малко на брой, те си спретнаха дискотека, за да усетят по-пълно празника. В 10.30 часа представители на голяма верига магазини посетиха децата от социалните институции в Ново село, за да ги зарадват с лакомства. А в 11.00 ч. читалище "Земеделец" събра участниците в своя клуб "Шарено детство" за рисуване върху асфалт. Темата бе "Часовниковата кула"- емблематична сграда за селото, паметник на културата, изградена по проект на арх. Илия Попов. Обедното слънце прогони децата от горещия асфалт, но рисунките пред Общината продължиха да събират зрители.

Под съпровода на музика, танци и аплодисменти, по централната улица на Враца премина празничното шествие на мажоретните състави от детски и учебни заведения в града
. Колоната беше водена от духовия оркестър към читалище "Развитие". В празничния парад се включиха още духовият оркестър към Центъра за работа с деца, мажоретни състави от 9 детски градини и мажоретните състави към ОУ "Васил Левски" и Младежки дом - Враца. Костюмите на всички участници от детските заведения бяха с цветовете на българския трикольор. Шествието се провежда за първи път във Враца и е част от програмата на "Ботеви дни 2016". Общо 13 мажоретни състава се включиха в парада.

Зам.-кметът на Община Враца Петя Долапчиева откри VIII-мата Национална среща на детски и младежки парламенти и съвети в Република България
, която се провежда във Враца. От 31 май до 2 юни Враца посреща млади хора от 17 града в страната. На сесиите, които са част от форума, младите хора дискутират на теми: "Свободата е право, а не привилегия", "Цената на невежеството" и "И утре е ден, но друг!". На 1-ви юни вечерта, участниците в Националната среща ще присъстват на тържествения митинг-заря, а на следващия ден ще участват и във всенародното поклонение на връх Околчица в памет на Христо Ботев и неговата чета.

Беседа в БелоградчикЗа пореден път по покана на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Белоградчик, гостуваха доброволците от Младежкия съвет по наркотични вещества - Видин.
Младите доброволци започнаха срещата си с учениците от 5 клас на СОУ "Христо Ботев" с игра, посветена на Международния ден на детето, с която децата, разделени в три отбора, написаха своите послания за по - щастливо детство. След това  младежите представиха вредата от енергийните напитки. А основната тема на срещата бе тютюнопушенето.

За Деня на детето Министерството на туризма обявява конкурс за детска рисунка на тема "Моята ЕДЕН дестинация в България", съобщиха от ведомството
. Рисунките трябва да представят детското виждане на забележителностите и атракциите, намиращи се на територията на ЕДЕН дестинацията (European Destinations of Excellence- Най-добри европейски дестинации), която се представя - природни, културни, исторически обекти, обичаи, бит, събития, фестивали. Конкурсът ще продължи до 22 юли, включително. В него могат да участват деца на възраст между 7 и 14 години. ЕДЕН дестинациите в България са дванадесет - Белоградчик, Враца, Силистра, Луковит, Сандански, Кюстендил, Белица, Сапарева баня, Каварна, Странджа, Казанлък и Кърджали.

Правителството одобри издаването на две разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства- на скалнооблицовъчни материали в площта "Пет гласец", разположена в землищата на с. Костелево, община Враца, и с. Върбешница, община Мездра. Разрешението се предоставя за срок от 1 година, като дружеството ще вложи минимум 44 300 лв. в проучвателните дейности.

Главната инспекция по труда започва масирани проверки в селското стопанство. Контрольорите ще наблегнат на наличието на писмен трудов договор при сезонните работници и най-вече на еднодневните, които се прилагат при ръчно прибиране на реколтата в растениевъдството.

От днес е затворен пътят между Враца и Криводол заради ремонт на 10-километровата отсечка. Автомобилният трафик се пренасочва през село Краводер и през селата Чирен и Лиляче. Създадена е организация за регулиране на движението, като трафикът се отбива. Ремонтите ще се извършат по метода на така нареченото "студено рециклиране". Трасето не е ремонтирано основно повече от 20 години. Очаква се ремонтът да приключи до 30 юни. Няма проблем за преминаването на пътуващите за Плевен, които се отклоняват в центъра на Криводол.

Основен проблем по пътищата в община Грамада е придвижването на едрогабаритната селскостопанска техника. Това каза за Радио ВИДИН инж. Валери Йорданов, експерт в Общината, по време на заседанието на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата.

Посетителски център ще бъде открит в мездренското село Лютиброд
. Той ще е разположен в близост до мемориалния комплекс "Баба Илийца". Откриването ще се състои на 3 юни от 12.45 часа.

Акцентът на ремонтните дейности по пътищата в община Видин ще бъде съсредоточен към рехабилитация на улиците в града, защото общинските шосета са в добро състояние. Светофарна уредба ще бъде поставена след надлеза на видинския булевард "Панония" и улица "Горазд". Това съобщи Георги Кардашимов, главен специалист "Общински пътища и улици" в Община Видин.

От днес започва смяната на личен лекар по желание на здравноосигурените лица, като се регистрират при нов общопрактикуващ лекар. За първи път през тази година тези, които разполагат с личен електронен подпис, могат безплатно по електронен път, без да посещават на място джипито, да си го изберат он лайн, като попълнят и представят в Персонализираната информационна система на НЗОК регистрационна форма за избрания от тях личен лекар, подписана с електронен подпис.

По 3 нови клинични пътеки ще работи тази година белоградчишката болница "Проф. д-р Георги Златарски". Това каза главният експерт в Районната здравноосигурителна каса във Видин, Десислава Петрова. Белоградчишката болница ще работи по още 20 клинични пътеки. За тях е подписано допълнително споразумение между Здравната каса и болницата.

Районната здравноосигурителна каса във Враца изплати изцяло и в срок дължимите средства на болниците за извършена и отчетена дейност през месец април.
Към 30 май са сключени допълнителни споразумения с 11 лечебни заведения за болнична помощ, подписани са 9 договора за извършване на нови за лечебните заведения дейности по Амбулаторни процедури и един договор за изпълнение на три от общо четири клинични  процедури - диализно лечение при остри състояния, интензивно лечение и грижи с механична вентилация и без механична вентилация.

Поголовна ваксинация на едри преживни животни за предпазване от заболяването заразен нодуларен дерматит се извършва във Видин от седмица. На този етап няма причини за притеснение, мярката е превантивна, успокоява д-р Валери Велков- началник отдел "Здравеопазване на животните" в Агенцията по храните във Видин. Ваксинацията не пречи на качеството на добиваното мляко, както и на месото на животните. Важи забраната за свободна търговия. Ваксинирани са около 1800 броя животни, очакват се още 4200 ваксини, с които ще бъдат обхванато цялото поголовие в областта. В началото на юни започва ваксинация и на животните в Северна България, съобщи директорът на Агенцията по храните д-р Дамян Илиев.

Навърши се 1 година от отварянето за посетители на пещера "Венеца" край Орешец. Пригоденият за туристи маршрут на "Венеца" е дълъг около 200 метра. Посещава се и от български, и от чуждестранни туристи, а приходите за община Димово са между 4000 и 5000 лв. месечно, съобщиха от общинската администрация.

Днес се открива любителският риболовен сезон. Забраната за риболов във водоеми в по-високите места остава в сила до 15 юни, а до края на месеца важи забраната за улов на калкан в Черно море. Цените на билетите за любителски риболов не са променени, за деца до 14-годишна възраст е безплатно.

Правителството даде съгласието си за промяна на статута от публична в частна държавна собственост на рибарника в село Дълги дел, област Монтана. Съоръжението за отглеждане на риба се намира в местността "Шошеници" край селото и се управлява от Северозападното държавно предприятие, което няма възможност да го ползва по предназначение. Промяната на статута ще позволи привличане на инвеститори с оглед възстановяване на рибарника и осигуряване на работни места за местното население.

Митнически служители откриха палети с контрабандни цигари в български камион в района на Дунав мост 2 при Видин - Калафат.
Екип на Митница Лом спира за проверка камион с българска регистрация, превозващ козметика за страна от Европейския съюз. При извършения контрол митническите инспектори установяват, че под превозвания товар са укрити стекове цигари без бандерол. В тайник за контрабандните цигари са били превърнати основите на палетите, върху които е била натоварена легалната стока. Според обясненията на шофьора, цигарите са поставени от него самия и са предназначени за нелегална препродажба. Открити и задържани са общо 500 кутии контрабандни цигари. По случая е образувано досъдебно производство.

Годишният концерт на школите и съставите при Народно читалище "Цвят" ще се състои тази вечер във Видин. С него завършва учебната и творческа година за формациите, които ще представят наученото от тях досега, каза секретарят на културното средище Любомир Илиев. Творческият сезон е успешен за школите и съставите на видинското читалище. Доказателство за това са многобройните им награди, последната от които е за две млади художнички от школа "Дъга". Над 200 деца ще участват в годишния концерт на видинското читалище тази вечер. Той ще започне от 18:30 часа, на откритата сцена в Крайдунавския парк.

С тържествен митинг-заря в памет на загиналите за свободата на България, тази вечер във Враца ще бъде отбелязана 140-та годишнина от подвига на Христо Ботев и четата му.
В местността "Йолковица" - лобното място на поета - революционер, ще има поклонение. Кулминацията е вечерта. Стотици врачани и гости на града участват по традиция в митинга-заря в памет на загиналите за свободата на отечеството ни. Тържествен концерт ще започне в 19:30 часа в Драматично-кукления театър във Враца.Програма "Хоризонт" ще предава пряко тържествения митинг-заря от Ботевия площад след новините в 21 часа. Всенародно поклонение, възстановка на НД "Традиция" и възпоменателен митинг ще се състоят утре на връх Околчица, с начало 11 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30

Представиха проект за видеонаблюдение в община Видин

На работна среща бе представен идеен проект за изграждане на видеонаблюдение в цялата община , съобщават от местната управа във Видин . Присъстваха кметът д-р Цветан Ценков, представители на фирма „Контракс“ - автор на проекта, на Областна дирекция на МВР-Видин, експерти в общинската администрация.  Намеренията са да бъдат изградени два центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 15:19