Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 юни 2016 година

Снимка: Радио ВИДИН

Българският Северозапад отбеляза Деня на Ботев и на загиналите за свободата на България с вой на сирени във всички населени места. Денят се чества за първи път през 1884 година едновременно във Враца и Пловдив, по инициатива на учителя Георги Бенев. Отбелязва се официално от 1901 година. Традицията за отдаване на почит в 12 часа датира от 1948 година. Стотици българи изкачиха историческия връх Околчица, за да участват във всенародното поклонение в памет на великия българин. 140-годишнината от гибелта на поета-революционер бе отбелязана и във Видин с честване пред паметника на Христо Ботев. С четири минути по-късно завиха сирените и във Видин - в 12:04 вместо в 12:00 часа, като продължителността им бе повече от 4 минути, вместо 2. Причината е техническа обясни за радио Видин комисар Станислав Генчев, директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Ръчна сирена задействаха и в село Ружинци, за да отдадат почит на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Заради технически проблем автоматичната система не се задейства, а ръчната прозвуча в 12:05 часа, обясни кметът на Община Ружинци Александър Александров. "Релето включи, но не предаде ток до сирената. Принудихме се да завъртим ръчно сирената. Така че почетохме паметта на Ботев и неговите четници, но за съжаление с малко закъснение и неудобство. Звукът беше малко по-слаб от този на автоматичната сирена, но все пак не пропуснахме. В 12:05-12:06 ръчната сирена беше задействана." Автоматичната сирена е тествана преди няколко дни и тогава е била в изправност. Кметът се извини в социалната мрежа на жителите на Ружинци и заяви, че Общината поема своята отговорност за случилото се.

Няма опасност от преливане на водни басейни на територията, стопанисвана от Напоителни системи-клон "Мизия". Контролира се нивото на язовирите и вече е започнало постепенното им изпускане, каза за радио Видин изпълнителният директор на дружеството, Георги Захариев. Не спира контролираното изпускане и на най-големия язовир в региона- язовир Огоста. В момента в него се съдържат 330 000 000 кубически метра вода. Напоителни системи-клон Мизия отговарят за състоянието на водните обекти на територията на областите Враца, Монтана и част от област Плевен.

27 литра дъжд паднаха в Оряхово миналата нощ. Във Враца количеството на валежите е 4 литра, в Монтана - около литър. 15,3 литра е падналият във Видин през нощта дъжд. По-слаби са били валежите на останалите общини във Видинско. За тази вечер валежи са възможни в полупланинските и планински райони на Северозапада. Има реална опасност от падане на градушки през следващите дни. В регионалните поделения на Изпълнителна Агенция "Борба с градушките" вече са взети мерки, въпреки че броят на наличните в момента противоградови ракети е на ръба на необходимите. Това каза Румен Димитров, главен специалист информационно-техническо обслужване към Изпълнителна Агенция "Борба с градушките" в Бърдарски геран.

Новината за разкриването на обучителен център към Русенския университет във Видин предизвика интерес. Кандидат-студенти се интересуват как могат да се запишат, но засега не е ясно къде и откога ще се приемат документи, обясниха от училището, в чиято сграда бе оповестено, че ще се провежда обучението. Директорът на Професионалната техническа гимназия "Васил Левски" Юлия Петрова потвърди, че вече са я търсили няколко младежи, които желаят да се запишат във видинския филиал на Русенския университет, но и тя не разполага с информация къде ще се приемат документите.

Над 680 000 лева са преведени на лечебните заведения от област Видин за работата им по клинични пътеки през месец април. Това каза главният експерт в Районната здравноосигурителна каса Десислава Петрова. Средствата за дейността си през април са получили също изпълнителите на медицинска и стоматологична помощ, както и лабораториите във Видинска област.

Намаление с близо 2% на отпуснатите социални помощи за първите четири месеца на годината, отчитат от Регионална дирекция "Социално подпомагане" Монтана. За периода са подпомогнати 50 748 нуждаещи се с 6 милиона 340 хиляди лева, отчете директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Монтана Георги Цеков. Повече от половината от средствата са отпуснати по Закона за семейни помощи за деца.

60 души ще бъдат назначени за домашни помощници в община Борован. Те ще се грижат за трудно подвижни и самотно живеещи стари хора. Бенефициентите са 120. В момента се извършва подбор на потребителите, изпълнението на услугата трябва да започне до дни. От 1 юли се предвижда да се реализира и програма за осигуряване на топъл обяд за 200 души в неравностойно положение.

Започва ремонт на оградите и парапетите в района на природния обект "Божи мост" край врачанското село Лиляче. Целта е да се предотвратят инциденти с посетители на естествения скален мост, обясни кметът Цветослав Цветков. "От понеделник с хората от временната заетост започваме ремонт на оградите, защото старите, които са правени 2007-2008 година, се изпочупиха. Доставен е материал. Обектът се посещава много, постоянно е пълно с хора. И е неприятно, ако падне някой, особено малките, децата са по-палави. Като са изпочупени предпазните парапети е опасно за децата." Съдовете за отпадъци в района на обекта са счупени и ще бъдат сменени нови, голямата беседка ще бъде разширена. Няма точна статистика колко туристи посещават "Божи мост", но прави впечатление, че повечето са чужденци, каза още кметът.

Пожар горя тази нощ в общинския пазар на Монтана. Огънят е унищожил 10 стандартни метални пазарски маси, както и намиращите се в тях вещи - 100 кг търговска продукция, 6 уреда за търговско измерване - кантари и касови апарати и други, собственост на търговци - наематели. Близо два часа огнеборците са гасили пожара. Действията по разследването на произшествието се извършват от следствена група на РУ Монтана. По случая е образувано досъдебно производство.

Осмокласникът Джордж Петров от ПМГ "Акад. Иван Ценов"- Враца е единственият врачанин сред лауреатите на Националния литературен конкурс "Живеем в земята на Ботев". Той спечели трета награда със стихотворението си "Ботева искра". Отличените творби ще бъдат включени в литературния алманах "Околчица", който се издава всяка година по време на Ботевите дни.


 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Общинският съвет в Белоградчик проведе заседание

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание. Дневният ред съдържаше 11 точки.  Съветниците приеха решение относно предоставяне на помещение под наем на Сдружение на ловците и риболовците - Ловно-рибарско дружество "Сокол", общинска собственост. В дневния ред бе включено и решение относно приемане на отчет за дейността на..

публикувано на 30.07.24 в 13:11

Жена пострада при катастрофа край Лом

42-годишна жена е пострадала при пътнотранспортно произшествие на второкласния път между Лом и София, съобщиха от ОДМВР Монтана.  Инцидентът се е случил вчера по обяд. Жената се е возила на задната седалка на лек автомобил с видинска регистрация, управляван от 49-годишен мъж от село Буковец (Видинско).  Шофирайки на прав участък от пътя, шофьорът е..

публикувано на 30.07.24 в 11:02

Избират изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида"

Днес се очаква да бъде отворена офертата на единствения кандидат за извършване на аварийното укрепване на западния бастион на крепостта "Баба Вида" във Видин. Срокът за участие в обявената от Община Видин обществена поръчка, изтече на 22 юли, като дотогава бе подадена една оферта. Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен..

публикувано на 30.07.24 в 10:07

Задържаха пиян шофьор в Мездра

69-годишен мъж бе задържан за шофиране в нетрезво състояние, съобщиха от ОДМВР Враца. При рутинна проверка на лек автомобил от полицейските служители е направена и проба за употреба на алкохол. Уредът е отчел над 1.2 промила алкохол в издишания въздух.  На водача е съставен акт и му е взета кръвна проба. Той е задържан за срок от 24 часа в Районно..

публикувано на 30.07.24 в 10:02

Община Враца с най-много фотоволтаични централи в Северозапада

За последната година най-много фотоволтаични централи в Северозапада има изградени на територията на общините Враца, Роман, Хайредин и Брусарци. Последните данни на Националния статистически институт от края на юни показват колко голям е интересът към възобновяемите енергийни източници и по-конкретно към Фотоволтаичните електроцентрали.  Високият..

публикувано на 30.07.24 в 09:31

13 пожара горяха във Видинско, засегнати са и горски масиви

С 13 пожара са се борили видинските огнеборци до 18,30 часа вчера. Голям пожар е тръгнал от стената на язовир "Калина", засегната е и горска територия, каза  гл. инсп. Димчо Горанов, началник Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  .   "Имаше ситуация на стената на язовир "Калина", с  разпространение на пожара..

публикувано на 30.07.24 в 09:05

Близо 800 заявления за подпомагане на ученици са подадени в област Видин

Най-късно до 15 октомври се подават заявления за подпомагането на ученици по Закона за семейните помощи за деца. За ученици от начален етап са подадени близо 600 заявления, каза директорът на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин, Венцислав Боянов:  "Еднократните помощи за деца, които са записани в първи, втори, трети, четвърти и..

публикувано на 30.07.24 в 09:05