Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От пречиствателната станция до незаконната сеч в Макреш

4
Снимка: радио Видин
Село Макреш е административният център на едноименната община. Навремето са строени масивните сгради на читалището, паметниците на 17-те партизани, които и днес стоят в центъра на Макреш, училището, пустеещо днес. Село с интересна история и къщи, от които необитаемите стават все повече. Защото хората ги няма. Селото запустява, през 3-4 къщи, само бурени обвиват стените на някога пълните с живот домове, изказаха мъката си хората:

"Лошо е да си сам, децата са далече... през 3-4 къщи само има човек. И в съседното Коста Перчово намаляват, само 50 човека са останали. И тук само едно дете се е родило тази година, а колко си отидоха..."


Може да е с намаляващо население, но Макреш има амбициите да стане модерна европейска община. Затова кандидатствали, спечелили и изградили нещо ново за региона- пречиствателна станция за отпадъчни води с биологично пречистване с активна утайка. Съоръжението се намира до село Раковица и е изградено с европейски пари по нова за нашия край немска технология. Изградена е и канализация и е реконструирана вътрешната водопроводна мрежа на селото. Станцията е напълно автоматична, изпробвана е, работи, но все още не се стопанисва от когото трябва- от ВИК оператора в областта. Причините обяснява кметът на Макреш Иван Каменов:

Иван Каменов, кмет на Макреш"Беше заложено в проекта, че експлоатационното ВиК дружество трябва да даде съгласие за експлоатация след държавно-приемателна комисия, както и да определи човек, който да бъде обучен как се работи с тази пречиствателна станция от фирмата изпълнител. Изискуемо беше ВиК Видин да даде писмено съгласие, че след това ще приеме и експлоатира пречиствателната станция. Имаше едно изречение, в което се казва, че общината с ДКЕВР трябва да измисли цена на пречистен кубик вода. 2014 година е завършено съоръжението. Получаваме писмо от ДКЕВР, че те контактуват само с ВиК оператори. Писал съм миналата година и до министъра на регионалното развитие- отговор няма. Имах и такива отговори- сега няма да го взема, защото в момента изграждаме ВиК асоциация, моля изчакайте. Изчаках, писах и до председателя на асоциацията да си приемат новоизграденото съоръжение- няма отговор и от там."


Както става ясно, пречиствателната станция за отпадъчни води в Раковица все още не е приета от ВиК Видин- построена, проверена и предадена 2014 година. Това, че все още община Макреш я стопанисва, води до допълнителни разходи за ток, охрана, ангажименти към Басейнова дирекция. Веднъж пуснато, съоръжението не спира да работи, заради заустването на отпадните води, които чрез станцията се преработват. Чакат бъдещия й собственик- ВиК Видин да приеме обекта си и да го стопанисва, така както му е редът по закон, каза Иван Каменов.

Освен грижите с новата станция до Раковица, в Макреш, като център на община, имат и други грижи- да подготвят навреме проекти, с които да ремонтират през лятото. В Общината са готови с работни проекти за пътищата в селата, за реконструкция на общинските жилища, за детската градина и училището в Раковица. Макар, че им е трудно да се справят с проблема с незаконната сеч, който е от години, са подготвили проект именно за горите- за залесяването им, които на територията на общината са около 24 000 дка.

Целия разговор с хората и кмета на Макреш може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26