Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 юни 2016 година

Снимка: Жоро Александров

Специализирана полицейска операция започна във Враца и Мездра тази сутрин. Служители на областната дирекция на полицията и ГДБОП блокираха входовете и изходите на Мездра и проверяваха всички автомобили. Блокади имаше на всички изходни пунктове на Враца, а на маскираните служители помагаха местни полицаи. Проверяваха се предимно лъскави коли и джипове. Според неофициално потвърдена информация, се е търсило оръжие и наркотици. Засега е потвърдено само, че има задържани.

Прием на документи на кандидат-студенти, които желаят да се обучават в обучителен център на Русенския университет във Видин, започва от понеделник, 6 юни. Документите ще се приемат на партерния етаж в сградата на Областната администрация във Видин. Приемът е за редовна и дистанционна форма на обучение по 6 специалности, каза доц. д-р инж. Юлиян Ангелов, ръководител на Сектор "Прием на нови студенти" в Русенския университет "Ангел Кънчев". Изборът на специалностите е съобразен с общественото мнение и потребностите на местния бизнес. Всички приети ще бъдат студенти на Русенския университет.

До няколко дни ще приключи ремонтът на главен път Е-79 на територията на град Димово. Това каза областният управител на Видин Момчил Станков. Основните дейности са приключили, остава да бъде положен последният слой асфалт и да се направи маркировката, добави областният управител.

Излязоха резултатите от изпитите в 7 клас. Регионалният инспекторат по образованието във Видин ще представи обобщени данни в понеделник, 6 юни. Всеки ученик може сам да провери оценките си по три начина, каза Боянка Никова от Инспектората. "Веднъж онлайн на сайта за 7 клас, който е mon7.mon.bg. Другото място- на хартиен носител ще бъдат изнесени резултатите в Центъра за кариерно ориентиране, който се намира до Кръстата казарма. Третият вариант- следобяд директорите на всички училища, в които се обучават седмокласници ще получат протоколите с резултатите и ще бъдат изнесени по училища." 704 са седмокласниците в област Видин. На националното външно оценяване по български език и литература се явиха 675 деца, по математика - 667.

Сокове и хранителни продукти от Българския червен кръст получиха в Ружинци. Дарението ще бъде разпределено през следващата седмица на най-нуждаещите се, каза кметът на общината Александър Александров.

Тричленен състав на Върховния административен съд прекрати пълномощията на общински съветник в Мездра. Причината е влязла в сила присъда за умишлено престъпление от общ характер. Решението на Върховния административен съд е окончателно.

Софийски апелативен съд потвърди 15-годишна осъдителна присъда за пренасяне на хероин през Граничния пункт при Видин. Подсъдими са шофьор и собственик на фирма, които през 2014 година са опитали да изнесат през Дунав мост 2 58 пакета хероин. Наркотикът, който е за над 2 милиона и 600 хиляди лева, е открит при проверка на митнически служители.

Церемония по откриването на нов посетителски център на Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" се състоя днес в мездренското село Лютиброд. Кметът на Мездра Генади Събков, директорът на ДПП "Врачански Балкан"- инж. Николай Ненчев, гости и жители на селото присъстваха на събитието. Центърът е изграден за около 120 хиляди лева. Финансирането е по Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 година". Сградата отговаря на екологичните стандарти, като неин проектант е арх. Валери Маринов.

Петата регионална среща на клубовете "Млади възрожденци" от област Видин се проведе днес в крайдунавския град. На срещата присъства председателят на Общобългарския комитет "Васил Левски" Васил Василев, който поздрави участниците. Събитието  бе посветено на 200- годишнината от рождението на екзарх Антим I. Представителите на клубовете изнесоха доклади, рецитираха и направиха презентации по темата.

"Парите за Симона Лилова, която е одобрена за обучение в научно-образователния космически център на NASA в Измир, се събраха от дарители и момичето заминава за Измир на 17 юли", обяви учителят в ПМГ "Екзарх Антим I" Валентина Велева: "Първата вноска беше направена. Втората вноска я събираме в момента. До момента имаме 1 200 лева, с това почти сме приключили със събирането по втората вноска." "Най- любопитна съм към симулатора и совалката", каза за Радио Видин Симона. Програмите в СПЕЙС КАМП са със 7-дневна продължителност. В тях участват младежи от 9 до 16 години.

Ася Радославова Георгиева - ученичка от 11 "в" клас в ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин зае 3 място в Националния конкурс за есе на тема: "Държавата, в която искам да живея", съобщават от гимназията. Инициативата е на Европейското висше училище по икономика и мениджмънт (ЕВУИМ), а наградният фонд беше 6000 лв. Ася получи грамота и парична награда, както и правото да се запише за студентка в ЕВУИМ без кандидат студентски изпит.

Националната кампания "Да изчистим България заедно" ще се проведе утре, 4 юни. Община Видин ще се включи в акцията, съобщиха от местната управа. Всички желаещи да участват в инициативата, могат да получат безплатно материали- найлонови чували и ръкавици от пункта, който ще бъде разположен при паркинга на административната сграда и ще работи от 8.30 ч. Сметоизвозващ автомобил ще бъде атракция в кампанията "Да изчистим България заедно" във Враца, съобщават от местната управа. Колата на БКС ще бъде паркиран от 9.30 ч. до 12 ч. пред парк "Дъбника" в жилищния комплекс в града, където деца и ученици ще бъдат призовани да носят разделно събран боклук. Общинска администрация - Берковица  приканва всички жители на общината да се включат в почистването на 4 юни. Начален час на кампанията - 8.30 часа на пл. "Й. Радичков". Стартът на кампанията в Белоградчик е в 9.00 часа. Мездра също се включва в акцията.

Повече от 1000 самодейци от над 50 певчески и танцови групи ще участват в събора за автентичен фолклор "Дунавски ритми" във Видин. Деветото издание на форума е посветено на 160-годишнината на общонародното читалищно дело в България. Това каза секретарят на читалище "Цвят" Любомир Илиев. Фолклорният празник ще се проведе на 4 юни от 9 часа на откритата сцена в Крайдунавския парк. Домакин е видинското читалище "Цвят".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30

Представиха проект за видеонаблюдение в община Видин

На работна среща бе представен идеен проект за изграждане на видеонаблюдение в цялата община , съобщават от местната управа във Видин . Присъстваха кметът д-р Цветан Ценков, представители на фирма „Контракс“ - автор на проекта, на Областна дирекция на МВР-Видин, експерти в общинската администрация.  Намеренията са да бъдат изградени два центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 15:19